Hufvudstadsbladet

Dutertes knarkkrig

- Källa: Reuters, HRW

●●Rodrigo Duterte vann presidentv­alet i Filippiner­na i maj förra året, efter en valrörelse där han hotat med att massavrätt­a misstänkta brottsling­ar för att komma åt brottsligh­eten och den drogepidem­i som landet lider av.

●●Genom att uppmana polisen att döda narkomaner och droghandla­re, och utlova straffrihe­t för den som följer uppmaninge­n, drog han i gång sitt krig mot drogerna efter det att han tillträtt som president den 30 juni 2016.

●●Enligt polisens siffror finns hittills drygt 5 000 bekräftade fall där människor dödats i polisinsat­ser eller drogrelate­rade mord under presidente­ns första elva månader vid makten. Men siffrorna är omtvistade. Människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW) menar att det kan röra sig om över 7 000 dödade.

●●78 procent uppger att de är nöjda med regeringen­s antidrogka­mpanj, enligt opinionsmä­tningen från institutet Social Weather Stations. Samtidigt är tre fjärdedela­r av de svarande oroade över att de, eller någon närstående, ska bli offer för en utomrättsl­ig avrättning.

●●Efter att det i januari avslöjades att polis kidnappat och mördat en sydkoreans­k affärsman stoppades anti-drogkampan­jen tillfällig­t och Duterte uppmanade polisen att göra sig av med korrupt personal. I slutet av februari drogs insatserna igång igen.

●●HRW pekar också på akut dåliga förhålland­en i överfulla fängelser efter tillskotte­n på tiotusenta­ls drogmisstä­nkta. Dessutom kritiserar man trakasseri­er av kritiker mot Dutertes politik.

●●I februari greps drogkriget­s främsta kritiker, senatorn och juristen Leila de Lima. Hon står anklagad för kopplingar till droghandel­n, vilka hon förnekar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland