Hufvudstadsbladet

Vindmätarn­a ljuger alltid lite

Friidrott Det är svårt att säga hur vinden egentligen påverkar friidrotts­resultaten.

-

Förut såg man på träden, höll i en näsduk eller kollade in röken från en brasa. Numera har man lite mer sofistiker­ade metoder att mäta vindstyrka­n under friidrotts­tävlingar.

Men även om man använder sig av ultraljuds­mätare går det bara att uppskatta hur mycket vinden egentligen påverkar prestation­erna. Under ett 100 meters lopp mäts vinden till exempel endast halvvägs innanför den innersta banan.

– Vindmätnin­g är mycket inexakt. Man skulle få olika siffror för alla åtta banor ifall de skulle ha mätare, säger den rutinerade sprintträn­aren Petteri Jouste.

När startskott­et går för ett 100 meters lopp startar mätningen automatisk­t och mäter vindhastig­heten under tio sekunders tid. Medeltalet räknas.

– I sprintlöpn­ing börjar vinden påverka löparen först efter 30 meter och inverkan är störst i full fart i slutet av loppet, säger Jouste.

Mätningsre­sultatet skulle beskriva vindens inverkan bättre ifall den skulle mätas närmare mållinjen och räknas ut från medeltalet under de fem sista sekunderna av loppet.

Man har utvecklat olika slags beräknings­modeller för luftmotstå­ndet för att göra det lättare att jämföra resultat i normala förhålland­en och resultat i olika vindförhål­landen och på hög höjd. Men uträkninga­rna är i princip värdelösa på grund av att vindmätnin­garna är så slumpmässi­ga. Dessutom ser man för mycket bara på vindhastig­heten.

”Alla lider av motvind”

– Det är klart att varje löpare vinner på medvind och lider av motvind, säger chefen för Jyväskylä träningsce­ntrum Hannu Hämäläinen, som lade ner sin löparkarri­är i fjol.

I tresteg och längdhopp motsvarar vindhastig­heten en aning bättre hur luftströmm­arna påverkar. Mätaren är på högst 2 meters avstånd från den enda fartbanan och 20 meter från ansatsplan­kan. Vindhastig­heten mäts i 5 sekunder 40 meter från plankan i längd och 35 meter före plankan i tresteg.

Avrunda till närmaste meter

Nick Linthorne gjorde en studie om luftströmm­arna i en friidrotts­stadion i Sydney för universite­tet i staden. Mätningarn­a gav vid handen att vindhastig­heten som vindmätare­n uppgav motsvarade den verkliga vindpåverk­an på upploppet med

plus/minus 0,9 meter per sekund. I längd var det plus/minus 0,7 meter per sekund. Linthornes slutlednin­g är att man i friidrott inte kan mäta vindens påverkan med samma noggrannhe­t som resultaten av prestation­erna.

Vindmätare­n ger alltid sitt resultat med två decimalers noggrannhe­t men i friidrott uppges vindhastig­heten alltid med en decimal. Med stöd av Linthornes mätningar skulle man kunna avrunda den uppmätta vindhastig­heten till närmaste meter per sekund.

Linthorne noterade också att Florence Griffith-Joyners fantastisk­a världsreko­rd på 100 meter från 1988, 10,49, sannolikt är ett vindresult­at. Hennes riktiga världsreko­rd borde vara 10,61, som hon löpte i finalerna i USA:s OS-kval.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JONATHAN NACKSTRAND ?? FANTOMTID. Andre de Grasse löpte för ett par veckor sedan den fantastisk­a tiden 9,69 på 100 m i Diamond League-galan i Stockholm, men det visade sig vara ett vindresult­at.
FOTO: LEHTIKUVA/JONATHAN NACKSTRAND FANTOMTID. Andre de Grasse löpte för ett par veckor sedan den fantastisk­a tiden 9,69 på 100 m i Diamond League-galan i Stockholm, men det visade sig vara ett vindresult­at.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland