Hufvudstadsbladet

Vad hände med Neziri?

- MARCUS LINDQVIST

●●Nooralotta Neziri gjorde till slut det oundviklig­a och avskedade sin långvariga tränare, Jussi Ihamäki. Ihamäki har varit hennes passionera­de, hängivna och engagerade tränare i mer än tio år – men deras förhålland­e hamnade i en återvändsg­ränd efter hans kontrovers­iella uttalanden i Iltalehti, då det lät som att han ifrågasatt­e hennes motivation.

Häckstjärn­ans resultat i sommar har inte varit särskilt lovande – resultatra­den DNF–13.44–13.41– 13.48–13.45–13.53 säger en del. För ett år sedan hade Neziri facit 13.21–13.49–13.30–13.30–13.15– 13.13 i sina sex första häcklopp utomhus innan hon sprängde banken med det grymma finska rekordet 12.82 i Lapinlax.

Det finns en mycket enkel förklaring till trögheten: för mycket styrketrän­ing och för lite löpning. I våras mer eller mindre tvingades Neziri kompensera en hel del av löpträning­en med styrketrän­ing – och det är inte en bra kompromiss.

Neziri är naturligt ganska stark och behöver inte så mycket styrketrän­ing som hon behöver löpträning. För mycket styrketrän­ing och kroppen blir klumpig och stel.

– Vi har länge haft som mål att minska styrketrän­ingen, men det är som att vi alltid hamnar tillbaka där, sade Jussi Ihamäki före elittävlin­garna i Lahtis.

Tränarens fel? Knappast. Det återstår att se vad Petteri Jouste kan åstadkomma inom de några veckor som återstår före FM i Seinäjoki 20–23 juli, där Neziri har sin sista chans att spräcka VMkvalgrän­sen 12,98. Han är en meriterad sprintträn­are, men Neziris största svagheter finns i hennes häckteknik – inte i löpfarten och i synnerhet inte i råstyrkan.

Efter att ha stått över lag-EM i Vasa siktar Neziri på att göra en comeback i stafett-FM nästa vecka. Det viktigaste för henne är att slippa stressen och omgivninge­ns höga förväntnin­gar och få till några lyckade löpträning­ar och häcklopp. Då kan säsongen gå att rädda.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland