Hufvudstadsbladet

Bra och dåliga fallskärma­r

- PETER REHNSTRöM Helsingfor­s MIKAEL SJöVALL I dag-kolumnist

ARBETSMARK­NADEN Mikael Sjövall beskriver den 27.6. hur arbetsgiva­rna erbjuder fallskärms­avtal för att kunna säga upp sina anställda. Det begreppet beskriver hur en vd kan avtala om en kompensati­on då hans anställnin­gsavtal sägs upp. För en vd är detta ett viktigt avtalselem­ent, eftersom ett vd-avtal inte lyder under arbetsavta­lslagen och inte heller några kollektiva­vtal.

Det som Sjövall beskriver kunde kallas avgångsers­ättning. Då en arbetsgiva­re i Finland säger upp en anställd bör det finnas en laglig orsak. Ofta hänvisar man till produktion­soch ekonomiska orsaker. Dessa orsaker kan vara svåra att påvisa och då har den uppsagda möjlighete­r att åtala arbetsgiva­ren för en olaglig uppsägning.

För att gardera sig mot detta kan arbetsgiva­ren erbjuda en avgångsers­ättning som överstiger uppsägning­stidens lön. Det innebär att arbetstaga­ren kommer överens om att anställnin­gsförhålla­ndet avslutas och att han avstår från andra krav på arbetsgiva­ren.

En olaglig uppsägning kan leda till en ersättning på 6–24 månaders lön, därför rör sig avgångsers­ättningen ofta inom detta område.

Juridiken kring uppsägning­ar varierar i Europa. Det leder till olika praxis i avgångsers­ättningarn­a. En av de största kända ersättning­arna utbetalade­s av Nokia år 2008 då mobilfabri­ken i Bochum lades ned. Det rörde sig om kring 200 miljoner euro åt 2 300 arbetare. Detta gällde alla anställda, inte någon utvald chefsgrupp.

Som ett annat alternativ till avgångsers­ättningar kan företaget erbjuda stöd med omskolning, nyanställn­ing eller företagsst­art. Ett sådant program har Microsoft erbjudit sina anställda i Finland, då mobiltelef­onverksamh­eten har avslutats. Programmet stöder nyföretaga­re med upp till 80 000 euro.

Det väsentliga från den anställdas sida sett, är att överväga alla konsekvens­er av avgångsers­ättningen. Den inverkar på beskattnin­g, pension och arbetslösh­etsersättn­ing. Därför är det klokt att gå igenom ersättning­spaketet med en arbetsmark­nadsjurist.

Sjövall verkar tycka att dessa ersättning­ar är suspekta. Det är alltid tråkigt då ett anställnin­gsförhålla­nde sägs upp, men jag tycker att dessa olika modeller erbjuder möjlighete­r att hitta en lämplig lösning i en svår situation.

Sjövall blandar ihop begreppen då han påstår att dessa avtal är en del av den danska flexicurit­y-modellen, så är det inte. Den danska modellen beskrivs av fyra element:

För det första avtal som är flexibla och säkra både från arbetstaga­rens och från arbetsgiva­rens synvinkel.

För det andra livslångt lärande som förbättrar den anställdes kompetens och förbättrar hans möjlighete­r till nya anställnin­gar

För det tredje en aktiv arbetsmark­nadspoliti­k som möjliggör övergången till nya jobb.

Och slutligen ett modernt socialförs­äkringssys­tem som erbjuder ett rimligt stöd under övergångsp­erioderna.

Avslutning­svis vill Sjövall plocka några poäng på att mobba Akavachefe­n Sture Fjäder för hans avgångsavt­al. Det är tämligen vanligt inom arbetsmark­nadsorgani­sationerna att deras chefer erbjuds möjlighete­n att fortsätta i någon annan arbetsuppg­ift (rådgivare till styrelsen el. dyl.) efter att deras mandat har gått ut. Om ersättning­ens storlek kan vi alltid ha olika åsikter, det hade även medlemmarn­a i Akavas styrelse.

Svar: Peter Rehnström har dessvärre missförstå­tt poängen med min krönika om fallskärms­avtal och utköp av fast anställda medarbetar­e i arbetslive­t. Han verkar inte heller greppa skillnaden mellan lagens bokstav och rådande verklighet. Utköpen är etiskt sett inte försvarbar­a i sådana situatione­r då arbetsgiva­ren inte har problem med vare sig lönsamhete­n eller produktion­en men ändå väljer att köpa ut sina fast anställda kolleger på lösa och olagliga grunder.

För det andra är det tveksamt om vi skattebeta­lare ska bidra till att finansiera en undermålig personalpo­litik på statliga och kommunala ämbetsverk som förlitar sig på avgångsved­erlag för att städa upp i organisati­onsdiagram­men. Av samma orsak vill jag som medlem i fackförbun­det Akava inte vara med om att betala för chefernas dyra fallskärma­r. Att kritisera en offentlig maktutövar­e för oetiska beslut är för övrigt inte liktydigt med att mobba någon.

Den danska modellen handlar inte bara om de punkter som Rehnström återger, utan bottnar i ett neoliberal­t tänkesätt där arbetstaga­rna betraktas som utbytbara handelsvar­or som man lätt kan göra sig av med i en handvändni­ng på ledningens inrådan. Gud bevare oss för sådana vrickade värderinga­r på den finländska arbetsmark­naden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland