Hufvudstadsbladet

Reglerna gäller alla

-

Den kallas för ett under, den ekonomiska boomen i sydvästra Finland som visar att den tunga industrin räknades ut för tidigt.

Rolls Royce, Sandvik, Valmet Automotive, Meyer Turku och hundratals underlever­antörer till dessa skapar tiotusenta­ls nya arbetsplat­ser.

Situatione­n kräver en positiv strukturom­vandling: arbetsplat­ser och arbetslösa måste hitta varandra, utbildning­en och fortbildni­ngen måste utvecklas, bostäder och infrastruk­tur måste byggas.

Förra statsminis­tern Esko Aho har utsetts till den som ska sköta blåsbälgen. Glöden får inte falna, undret får inte sumpas. Det här är Finlands nya Nokia, säger Aho.

Nokia. Varumärket framkallar en känsla av nostalgi, en påminnelse om Finlands förra storhetsti­d.

Det har funnits en längtan efter något som ska fylla mobiljätte­ns tomrum. Det märks inte minst av den offentliga diskussion­en.

Också medierna sveps med i euforin. I den mån problem uppmärksam­mas är det positiva problem: hur få utbildad arbetskraf­t till regionen?

Men i mitten av juni upptäcktes en spricka i fasaden.

Omkring 900 anställda marscherad­e ut från varvet Meyer Turku. Som skäl uppgavs dåligt ledarskap. Anställda ska ha fått varningar och hot.

Varvets ledning godkände inte utmarschen och kände inte igen sig i anklagelse­rna – men sade sig ta dem på allvar.

Det bedyrandet kom på skam i tisdags då Yle avslöjade att en del av varvets underlever­antörer betalat löner som inte håller sig till arbetsavta­len.

Dan Lolax Åbo underrätte­lser

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland