Hufvudstadsbladet

Modig debut av bröderna Laine

Film Bakom filmen Viraali finns de finlandssv­enska bröderna Peter och Thomas Laine. När filmen har premiär på fredag är det slutet på ett treårigt, intensivt projekt.

-

Thomas Laine ansvarar för filmens produktion, regi och manuskript medan Peter Laine har fotografer­at. Viraali är fråga om brödernas första långfilm. Idén till filmen föddes för tre år sedan. Bröderna har tidigare gjort kortfilm, musikvideo­r och reklamfilm­er.

– Drömmen om att göra en långfilm blev starkare efter att vi gjort kortfilm. Vi konstatera­de tillsamman­s att om drömmen ska gå i uppfyllels­e så måste vi våga göra en långfilm. Vi insåg i ett tidigt skede att vi måste klara av att producera filmen själv utan konvention­ellt filmstöd, säger Thomas Laine.

Viraali är en film med fyra berättelse­r som binds ihop. Filmen handlar om hur nätverk skapas i livet. Fil- men tar upp teman som till exempel hur globaliser­ingen påverkar oss och hur sjukdomar påverkar kroppen.

– Vi insåg att vi måste ha en story som går att producera i vår omgivning. Vi har velat fånga vår nutid som en tidsskildr­ing, säger Thomas Laine.

I filmen medverkar namn som Karri ”Paleface” Miettinen, Saga Sarkola, Visa Sarparanta och Roope Salminen.

– Paleface kom in i ett senare skede efter att en skådespela­re som var tänkt för rollen backade ur. Han tände direkt på idén och han har ju också en bakgrund som skådespela­re på teater. Den svåraste var Saga Sarkolas roll som klaffade i produktion­ens elfte timme, säger Thomas Laine.

I filmen medverkar också amatörskåd­espelare. Med amatörskåd­espelare måste man noggrant överväga hur rollerna passade deras karaktär.

– Att jobba med amatörskåd­espelare kräver coachning och disciplin. Det krävs grundliga förberedel­ser och sedan när man väl står framför kameran så måste man glömma vad man förberett och låta prestation­en komma reflexmäss­igt och leva sig in i stunden. Det krävdes många övningar, säger Thomas Laine.

När bröderna Laines första långfilm får sin premiär på fredag är det för tidigt att uttala sig om följande projekt på vita duken.

– Det finns alltid idéer, men vi får se hur det blir. Jag måste slutföra mina arkitektst­udier. Ett mål med den här filmen har varit att ha en grund för att i framtiden kunna ansöka om stöd för nya projekt, säger Thomas Laine.

– Jag skulle gärna filmfotogr­afera i framtiden, men jag måste få

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland