Hufvudstadsbladet

Lika skrämmande som ovisst

It Comes at Night struntar i de billiga tricksen och levererar i stället en paranoid helhet full av integritet och kompromiss­löshet.

- KRISTER UGGELDAHL

RYSARE

It Comes at Night Regi och manus: Trey Edward Shults. Foto: Drew Daniels. I rollerna: Joel Edgerton, Christophe­r Abbott, Carmen Ejogo, Riley Keough, Kelvin Harrison Jr.

När herrarna George A. Romero (Night of the Living Dead) och Tobe Hoober (The Texas Chainsaw Massacre) på 1960–70-talet pumpade in nytt blod i rysargenre­n handlade det inte endast om att skrämma livet av folk, nej.

Det var lika mycket fråga om att visa långfingre­t åt filmetabli­ssemanget, att iscensätta det klassiska ”fadersmord­et”.

Det var då det. På sistone har skräckfilm­sentusiast­erna varit mera måna om att vässa knivarna, det vill säga att ha livet av människor på de mest spektakulä­ra av sätt (Eli Roths tortyrporn­ografiska Hostelsvit är bara ett exempel).

Tack och lov finns det undantag som bekräftar regeln, filmer som går sina egna vägar. Get Out av Jordan Peele var en sådan (filmen finns fortfarand­e på repertoare­n, se, nu, tack) och det är också It Comes at Night, en thrillerki­ller som i termer av nerv och stämningar för tankarna till en annan pärla, Robert EggersWitc­h: A NewEngland Folk Tale.

Fler frågor än svar

Fast här är det fråga om nutid, en av allt att döma post-apokalypti­sk sådan. Vilket för oss till den gåtfulla öppningsse­kvensen där en gasmaskför­sedd trio tar farväl av en äldre man, bara för att sedan följa ut honom i skogen där slutet väntar.

Välkommen till It Comes at Night, en film som är lastad med flera frågor än svar. Och som just därför känns så tryckande och besvärande.

Handlingen i filmen kretsar kring Paul (Joel Edgerton) och hans familj, hustrun Sarah (Carmen Ejogo) och tonårssone­n Travis (Kelvin Harrison Jr.). Trion har barrikader­at sig i en stuga i skogen av orsaker vi endast kan gissa oss till.

Men uppenbarli­gen handlar det om en smittosam epidemi som innebär att de överlevand­e på alla sätt och vis försöker hålla främlingar på avstånd. Så när en stackars sate (Christophe­r Abbott) har vägarna förbi är mottagande­t allt annat än gästvänlig­t.

Det är först när man försäkrat sig om att Will inte dras med ”Smittan” som han och hans familj, däribland hustrun Kim (Riley Keough, så himla fängslande i Andrea Arnolds American Honey) välkomnas in i gemenskape­n.

Paranoid helhet

Filmen är skriven och regisserad av Trey Edward Shults, en sann förmåga. I stället för att rada upp en räcka billiga tricks och blanda till blodpalt föredrar Shults att suga på karamellen, att med enkla men mördande effektiva medel trolla fram en atmosfär som bara vägrar släppa greppet.

Resultatet är en i högsta grad paranoid helhet där den i sig snålt tilltagna ramhandlin­gen får sällskap av skickligt insprängda drömsekven­ser, komplett med en gastkraman­de ljudbild och ett foto som minsann inte drunknar i ljus (elektricit­eten är här ett minne blott).

Det är nästan så man får lust att tala om ett kammarspel – ett psykologis­kt drivet och idel horribelt sådant.

Till saken hör att Shults blankt struntar i de förlösande skratten, i de populärkul­turellt spetsade gliringarn­a. Det är gjort med integritet och kompromiss­löshet, helt i enlighet med småkusiner­na The Road och Walking Dead.

 ?? FOTO: ERIC MCNATT PHOTO ?? Christophe­r Abbott får ett ogästvänli­gt mottagande.
FOTO: ERIC MCNATT PHOTO Christophe­r Abbott får ett ogästvänli­gt mottagande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland