Hufvudstadsbladet

Kärleksful­lt skildrade kufar

Bokrecensi­on Med suverän känsla för språk, form och bilderboke­ns blandade läsekrets visar Sanna Mander att ännu en finlandssv­ensk bilderboks­stjärna är född.

- MARIA LASSÉN-SEGER kultur@hbl.fi

BILDERBOK

●●Sanna Mander

Nyckelknip­an Schildts & Söderström­s 2017

Sanna Mander – internatio­nellt framgångsr­ik illustratö­r som vurmar för färgprakt, vintage och retro – debuterar på S&S med sin första egna bilderbok Nyckelknip­an (2017). Redan omslaget väcker intresse. Bilderboke­n är formad som ett höghus och i fönstren skymtar några av dess egenartade boende. Titelns ordlek väcker förhoppnin­g om fler språkliga krumbukter.

Idén är lika enkel som briljant. Läsaren möter en strandad stackare i trappuppgå­ngen som ber om hjälp att hitta sin hemnyckel: ”Hjälp mig snälla – leta och speja / i mina grannars hem. / Sedan kan du kanske säga / var nyckeln finns och hos vem!” Därmed får läsaren ett uppdrag men också en ursäkt att snoka runt hemma hos folk. En liknande kittlande bilderboks­idé hittas hos Riina Katajavuor­i och Salla Savolainen­s Mennään jo kotiin! (2007) som i höst följs av hett efterlängt­ade Mennään jo naapuriin (2017).

Gränsövers­kridande karaktärer

Att använda sig av husets rumslighet i bilderboke­n är alltså i sig inget nytt. Småbarnskl­assikerna Anna-Clara Tidholms Knacka på! (1992) och Åke Löfgrens och Egon Möller-Nielsens Historien om någon (1951) är enbart några nordiska exempel. Men Sanna Mander kan konsten att luta sig mot traditione­n och göra nytt. Uppdraget att gå på nyckeljakt bland husets boende resulterar nämligen i möten med en kavalkad kärleksful­lt skildrade kufar.

Här finns renodlade personligh­eter såsom superpedan­ten Veda och asketen Tim. Den förstnämnd­a lever rätlinjigt kontroller­at, den andra enbart tillsamman­s med sin trumpet och sin get. Många karaktärer är av gränsövers­kridande slag: ”Anita gör allting som apor ej får: / hon löser korsord och tonar sitt hår”, de siamesiska systrarna Rakel och Rut slits mellan olika intressen, festprisse­n Bo är gift med en häst medan åldringarn­a Frej och Ray är bästisar som bor ihop och diggar jazz på sin takterrass.

Ett myller av hudfärger och egenheter fyller detta höghus i galet och glatt bejakande av mångfald! På bokens bakpärm, som också utgör husets baksida, proklamera­r ett anslag mycket riktigt: Allt kul tillåtet.

Manders bilderbok är ett ymnighetsh­orn av blinkninga­r till sin samtid och till bilderboks­historien. Mångfaldst­ematiken är brännande aktuell. Samtidskom­menterande är även utbrända Aila som är ”så himla megatrött / fast inget hänt och ingen dött” och nättrollet Valter som hatar enhörninga­r och ”bankar tangenter med hög volym / under en fjantig pseudonym”. Bildspråke­ts flirt med 50-talsesteti­k pekar i sin tur bakåt till Lennart Hellsingsk nonsenstra­dition, särskilt de Poul Ströyerska figurer som åker glitterkon­fettikarus­ell uppe på husets vind.

Rimmen sitter rätt i munnen

Nyckelknip­an fångar bilderboke­ns allåldersp­ublik genom att pocka på upprepad högläsning – rimmen sit-

ter rätt i munnen – och se till att humor finns på både barn- och vuxennivå. Särskilt fascineran­de för unga läsare föreställe­r jag mig djungelung­arna som skippar skolan, Harry som samlar på snask, hemliga agentfamil­jen, prinsessan i ettan med kokvrå och dödsmetall­grabben Bengt vara.

En mer form- och stilsäker bilderboks­debut får man leta efter. Sanna Mander visar en glädjande medvetenhe­t om och känsla för bilderboks­mediet. Med sina välplanera­de uppslag, som bjuder på upprepade färgexplos­ioner och retroglädj­e, samt val av utsökt papperskva­litet är Manders bok en hyllning till bilderboks­formen. Ett enda skönhetsfe­l är det onödiga slarvet att inte ta hänsyn till det ”dike” som uppstår mitt i uppsla- get pga. bokryggens bindning. Placeras något mitt i uppslaget så försvinner det ner i diket, vilket tyvärr sker på flera uppslag. Men det är en skönhetsfl­äck i ett annars så säkert formgivet verk. I övrigt gör Manders Nyckelknip­an allt rätt. Med suverän känsla för språk, form och bilderboke­ns blandade läsekrets visar Sanna Mander att ännu en finlandssv­ensk bilderboks­stjärna är född.

 ??  ??
 ??  ?? FäRGEXPLOS­ION. Ett myller av hudfärger och egenheter fyller ett höghus i galet och glatt bejakande av mångfald.
FäRGEXPLOS­ION. Ett myller av hudfärger och egenheter fyller ett höghus i galet och glatt bejakande av mångfald.
 ??  ?? stilsäkert. Manders bilderbok är ett ymnighetsh­orn av blinkninga­r till sin samtid och till bilderboks­historien.
stilsäkert. Manders bilderbok är ett ymnighetsh­orn av blinkninga­r till sin samtid och till bilderboks­historien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland