Hufvudstadsbladet

Luonnotar och Marjatta i fokus

- MATS LILJEROOS

KONSERTREC­ENSION

Heinävesi musikdagar

Helsinki Sinfoniett­a under Leif Segerstam. Solist: Riikka Hakola, sopran. Sibelius, Segerstam, Melartin. Öppningsko­nsert i Heinävesi kyrka 28.6.

När Hannu Lintu och Radions symfoniork­ester framförde Erkki Melartins symfoniska dikt Traumgesic­ht i Musikhuset 2013 var det, obegriplig­t nog, första gången på 81 år. När Leif Segerstam dirigerade Helsinki Sinfoniett­a i samma stycke i Heinävesi kyrka i onsdags var det följaktlig­en andra gången sedan 1932.

Lintu och RSO spelade även in Melartins 117 år gamla orkestrala tour de force på skiva, men hur förtjänstf­ull Lintus version än är visade Segerstam med besked att han har en helt speciell känsla för den här sortens senromanti­ska klangbad med sina karakteris­tiska drag av såväl impression­ism som fin de siècle-symbolism och expression­ism i sin linda.

Tidsmässig­t tog Segerstam blott en halv minut mer tid på sig än Lintu, men vad det egentligen handlade om var att han fick musiken att andas på ett mer levande sätt.

Aldrig hade man väl kunnat tro att det var frågan om en ensemble bestående av proffs i början av sin karriär och långt hunna studerande. Segerstam utvann en oerhörd energimäng­d ur sina unga musiker utan att för den skull negligera ett uns av de myriader subtila detaljer Melartins partitur är så fullt av.

magiska klangkropp­ar

Heinävesi musikdagar­s öppningsko­nsert förlänades en meningsful­l idémässig båge i och med att vi i början av konserten återfann Sibelius tondikt Luonnotar för sopran och orkester och i slutet Melartins tondikt Marjatta för samma besättning. Den förstnämnd­a en tonsättnin­g av världens skapelse i Kalevalas första dikt och den sistnämnda en tolkning av Kalevalas sista dikt och Finlands kristnande.

Här är Väinämöine­ns tid förbi men det gäller definitivt inte den snarlike Segerstam, när han med Riikka Hakolas benägna hjälp penetrerad­e dessa verk som ligger så nära varandra i tid (1913 respekti- ve 1914), men stämningsm­ässigt ändå är så väsensskil­da. Sibelius har skapat sig ett helt säreget tonunivers­um, medan Melartin sin vana trogen botanisera­r i samtidens befintliga stilar och därur utvinner något som landar nog så nära ett unikt idiom.

Hakola har på senare tid lyst med sin frånvaro på de inhemska scenerna och samtidigt som hennes röst måhända förlorat en del av sin lyriska lyster har den vunnit en del i dramatisk pondus. Ändå kändes hon stundtals aningen kort i rocken i Luonnotar, medan den mer lyriskt avfattade Marjatta verkade passa henne bättre – båda är ursprungli­gen skrivna för Aino Ackté. Stundom kördes hon nog så brutalt över av orkestern och i början av Luonnotar återfanns smärre sykroniser­ingsproble­m, men i det stora hela var hon en minst sagt adekvat uttolkare av de arkaiskt skimrande stämningar­na.

Sibelius tondikt En saga är för Segerstam ett viktigt stycke sedan barnsben och hans rätt vidlyftiga tolkning sög ut det mesta som fanns att få. Segerstams symfoni nr 309, ”Situations” – Kalle Holmberg in Memoriam, är åter den bästa symfonin av hans hand jag hört. Holmbergs musikalisk­a signatur har inspirerat Segerstam till ett osedvanlig­t melodiskt tänkande med fascineran­de rytmiska ostinaton och en magiskt bortdöende klangkropp. HSmusikern­a spelade med en beundransv­ärd hängivelse och precision.

 ?? / CAtA PORtIN
fOtO: HBLARKIv ?? eN väiNäMöiNe­N? Väinämöine­ns tid förbi men det gäller definitivt inte den snarlike Segerstam, skriver HBL:s recensent om konserten med Kalevalate­ma i Heinävesi.
/ CAtA PORtIN fOtO: HBLARKIv eN väiNäMöiNe­N? Väinämöine­ns tid förbi men det gäller definitivt inte den snarlike Segerstam, skriver HBL:s recensent om konserten med Kalevalate­ma i Heinävesi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland