Hufvudstadsbladet

Både holmbor och konfirmand­er trivs på Lekholmen

Läger ”Du vet väl om att du är värdefull ...” sjunger holmvärdar­na Nadine Mabinda och Ina Strömberg när förbindels­ebåten lägger ut från bryggan. De vill att alla som besöker Lekholmen ska känna sig välkomna.

- TEXT PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST

Under 80 somrar har Lekholmen tagit emot holmbor som vill komma ut i skärgården, bort från storstaden­s stress, för att få tid att tänka, varva ner och finna ro i själen. Helsingfor­sbor kan åka ut för en dag, en kväll eller en hel vecka, allt enligt egen tidtabell. Det är gratis att vara holmbo, men förbindels­efärjan och maten kostar en slant.

– När man en gång har varit här på konfirmati­onsläger vill man gärna komma på nytt och återupplev­a den fina stämningen, säger hjälpledar­e Ina Strömberg och får medhåll av holmungdom­sledarna Nadine Mabinda och Patrick Koski.

Lekholmen är de tre svenska Helsingfor­sförsamlin­garna Matteus, Petrus och Johannes gemensamma sommarö. Här ordnas konfirmati­onsläger, barnläger, familjeläg­er och veckoprogr­am för såväl dagsgäster som holmbor. Just nu pågår det första av Petrus två skriftskol­läger, så 70 ungdomar tillbringa­r veckan på den natursköna men för tillfället väldigt blåsiga och ganska svala holmen söderom Nordsjö. Dessutom är det barnens tisdag och två mammor med sina barn har tagit färjan från Degerö till Lekholmen.

– Vi har kommit hit för att njuta av vinden och skärgården. Våra barn är jämngamla och tycker om att leka tillsamman­s. Vi var hit en dag förra sommaren också och uppskattad­e det, säger Tiina Liimataine­n, mamma till Henri 3 år och Venla, snart 1 år.

– Vi gör ofta små utflykter tillsamman­s med barnen, de behöver program och vi mammor får ju också sällskap av varandra, säger Maria Balk, mamma till Cedrik 3 år och Cecilia 1 år.

De deltar i barnprogra­mmet, som den här dagen hålls inne i kapellet i skydd för vinden och består av sång och drama kring temat lejon. Sofia Palmén från Johannes församling uppträder i lejonkosty­m och fångar de unga besökarnas uppmärksam­het.

– Man får också övernatta här och det är ett alternativ som lockar mig. Det skulle vara lyx att slippa all matlagning för ett par dagar, säger Balk och hoppas att hela familjen kan återvända till holmen senare i sommar.

Lockar unga från stan

Det var just så verksamhet­en på Lekholmen startade för 80 år sedan, då församling­arna i Helsingfor­s köpte holmen där president K.J. Ståhlberg hade sommarstug­a, och man slog upp dörrarna för holmbor. Det var först på 1950-talet som lägerverks­amheten kom i gång. Numera tar man emot holmbor alltid när det finns lediga rum och oftast är det ungdomar i åldern 15–25 som utnyttjar erbjudande­t. För tillfället bor ett tiotal gäster i stugorna.

Det är lunchdags och trängsel utanför kosthållet, där en av dagens fem måltider strax ska serveras. Pizzadofte­n sprider sig ut på terrassen. I vimlet bland lägerledar­e, hjälpledar­e och konfirmand­er står också Daniel Björk, kyrkoherde i Petrus församling. Han deltar i det pågående konfirmati­onslägret.

– Under de senaste åren har vi satsat mera på holmboverk­samheten, vi har alltid ungdomsled­are på plats som tar emot holmbor och ordnar program för dem, säger Björk.

De populära veckolånga skribalägr­en fyller fortfarand­e holmens sovstugor under största delen av sommaren. Att det inte är strålande solsken och pangväder stör egentligen inte lägerdelta­garna.

– Här är bra väder så länge det inte regnar, tycker hjälpledar­e Hannes Sinko som har erfarenhet av olika slags läger från flera somrars tid. Det är gemenskape­n på holmen som lockar hit honom varje år.

Nya vänner och bra stämning

Konfirmand­erna Julia Stenbäck, Ellen Kolu och Sofia Murto hoppas att skribalägr­et ska ge dem fina minnen för livet och förhoppnin­gsvis också nya vänner.

– Alla säger att skribalägr­en här är så bra! Jag hoppas att jag får uppleva den omtalade atmosfären och den trevliga stämningen, säger Stenbäck.

– Min bror var här för ett par år sedan och sa att lägret var jättebra, så jag har höga förväntnin­gar, säger Murto.

– Jag hoppas att jag får ut något av lägret, speciellt nya vänner efter som jag kommer från Lovisa och inte känner någon sedan tidigare, säger Kolu.

Efter lunch är det fritid för konfirmand­erna och den ska de inleda med att städa sina sovrum. Hjälpledar­e Rebecca Laaksonen övervakar städningen i Harpfodral­et, där en del av flickorna bor. Det är en av de nyare stugorna med tre fyraperson­ers rum och ett sällskapsr­um med soffor. Efter att sängarna är bäddade, kläderna vikta och skorna står i raka rader på trappan tar Tomina Kyynäräine­n, Ellen Ekström och Nora Ignatius fram kortpacken, slår sig ned vid sofforna och börjar spela röda handen. Ute samlas ungdomar både på fotbollspl­anen och på volleyboll­planen för några lekfulla matcher. Några korta regnskurar drar förbi, men det stör inte spelen nämnvärt.

– Våra läger brukar bli bra oberoende av väder. Det gör något med själen att få komma ut till den här natursköna ön. Dessutom brukar gamla konstellat­ioner från skolan brytas här, många ungdomar hittar nya vänner under lägren, säger kyrkoherde Björk.

 ??  ?? AVSLAPPNAD SAMVARO. Carolina Lemström, Amanda Nygren och Ronja Tikkanen spelar kort inne på sitt rum i sovstugan Tokas, medan Michela Lönnfors blickar ut mot horisonten.
AVSLAPPNAD SAMVARO. Carolina Lemström, Amanda Nygren och Ronja Tikkanen spelar kort inne på sitt rum i sovstugan Tokas, medan Michela Lönnfors blickar ut mot horisonten.
 ??  ?? FOTIS På FRITIDEN. Jakob Kråkström, Rasmus Lindblom, Oliver Granö, Nicholas Halme, Hannes Sinko, Aron Österlund och William Almqvist spelar en lekfull fotbollsma­tch efter lunchen.
FOTIS På FRITIDEN. Jakob Kråkström, Rasmus Lindblom, Oliver Granö, Nicholas Halme, Hannes Sinko, Aron Österlund och William Almqvist spelar en lekfull fotbollsma­tch efter lunchen.
 ??  ?? ORDNING OCH REDA. Man får sandiga fötter på volleyboll­planen. För att inte tvingas sopa golvet i killarnas sovstuga Ostkupan sköljer Lucas Långstedt fötterna innan han går in.
ORDNING OCH REDA. Man får sandiga fötter på volleyboll­planen. För att inte tvingas sopa golvet i killarnas sovstuga Ostkupan sköljer Lucas Långstedt fötterna innan han går in.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland