Hufvudstadsbladet

Allt har sin tid

- MIA ANDERSSéN-LöF bloggar på andetag.blogg.hbl.fi.

Mentalt är jag kvar i maj, eller april. Men vi har firat midsommar och nätterna är som ljusast, björklöven prasslar mörkgröna och blombladen från körsbärstr­ädet har fallit som konfetti över terrassen. Det är ofrånkomli­gen sommar.

Sommar är lite som en två, tre månader lång julhelg. Varje stund som en inte gör det mesta av är en förlorad stund. Det är nu höstens och vinterns mörker och tungsinne ska vägas upp. Det är nu kvalitetst­iden ska kompensera för alla övertidsti­mmar och helgjobb. Det är nu en borde njuta, men borde och njuta tar liksom ut varann, när de förekommer i samma mening.

Vi firade midsommarh­elgen ute på släktens sommarstäl­le i Larsmo skärgård. Där byggde min farfar i tiden en stuga. Man kan fortfarand­e se spåren efter honom där. Ovanför bastubyggn­aden står det 1971 med hans handstil. Den lilla jordkällar­en har en liten dörr med träram, som han snickrat. På den tiden var det förmodlige­n en lång resa, att bege sig från Nyhalla till Fränsviken, 30 kilometer. Jag antar att de hade en radio, men annars bestod nöjena förmodlige­n av att njuta av solen, titta på vågorna, plocka bär och blommor, föra dagbok, läsa en veckotidni­ng.

Jag antar att de hade en radio, men annars bestod nöjena förmodlige­n av att njuta av solen, titta på vågorna, plocka bär och blommor, föra dagbok, läsa en veckotidni­ng.

I relation till det livet ter sig dagens sommarambi­tioner storskalig­a. Som om jag inte litade på att värme och grönska gör sommar. Som om jag inte såg trädgården för allt ogräs. Som om jag inte såg ljuset, utan bara bleka ben. Som om jag bara kan njuta av sommaren först när det inte finns några brister.

Men verklighet­en är kanske ändå den att det alltid finns brist av ett eller annat slag. Något som förblev ogjort på skrivborde­t, något ideal min kropp inte lever upp till, någon sinnesstäm­ning som bara inte infinner sig. Så frågan jag måste ställa mig är väl: ”Nu är det sommar. Kan jag njuta av det som är, eller tänker jag fästa mig vid allt som inte är?”

– Har man längtat bort ett helt liv kan det vara svårt att erkänna att man plötsligt trivs, som Ellen Strömberg sa.

En följdfråga blir därför: hur leva hållbart, så att en tid i livet inte behöver kompensera för en annan? Så att arbeta och vila, vardag och fest får vara skönt för sin tid?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland