Hufvudstadsbladet

Daniel blev Jessica

Pridevecka­n I byn Kantlax i Nykarleby bor Jessica och Camilla Wiklund med barnen Selma och Linnea. När familjen flyttade dit bestod familjen av pappa Daniel, mamma Camilla och dottern Linnea. Sedan dess har de fått en till dotter, Selma, och pappa har bli

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snårbacka@ksfmedia.fi

– Jag har alltid känt mig som kvinna, säger Jessica Wiklund.

Jessica och Camilla Wiklund träffades för nio år sedan. Med tiden blev det allt tydligare för Camilla att Daniel ville vara kvinna. Hon berättar hur Daniel kunde låna hennes kläder och skor när hon var på nattskifte i jobbet som sjukskötar­e. Nattetid var den enda tiden på dygnet som Daniel kunde leva ut sin könsidenti­tet.

– Jag hade nog mina aningar från första början att Daniel ville bli kvinna. När vi umgicks på tumanhand var han så mjuk och lugn, men direkt vi kom ut bland folk så var han macho, hård och tuff, säger Camilla.

– Man kan säga att jag byggde upp en skyddsmur, där inget fick synas igenom. Jag var rädd för vad som skulle hända om Camilla fick reda på att jag kände mig som kvinna, om hon skulle packa väskorna och åka. Dessutom var ju snacket om transperso­ner i de här bygderna kanske inte det bästa, säger Jessica.

Rykten började småningom spridas i byn – att Daniel sprang med en annan kvinna om nätterna när Camilla var på jobbet. Grannar hade sett en kvinna gå runt ute på gården och inne i huset. En kväll kom Camilla hem och såg avtryck av sina klackar i snön. Då ställde hon frågan rakt ut – vill du bli kvinna? Jessica svarade ja.

– Då föll allt på plats – jag förstod varför du ljugit så mycket och hur du kunde förändras så mycket från en dag till en annan, säger Camilla.

Den sista gången Jessica var Da- niel var på den yngsta dottern Selmas dop. Sedan dess har Jessica kunnat vara sig själv hemmavid.

– Det har varit en stor lättnad, säger Jessica.

Nu har det gått ungefär fyra år sedan Jessica fick transremis­sen från hälsovårds­centralen i Nykarleby. Det första året ljög paret för omgivninge­n om Jessica och om de många resorna ner till transklini­ken i Helsingfor­s.

– Man blev bra på konstiga lögner. Ännu i dag kan man komma på sig själv med att förr skulle man ha sagt si och så. När vi skulle till Helsingfor­s eller om någon kom och hälsade på oanmäld tog vi alltid till lögner, säger Camilla.

Till slut blev det outhärdlig­t att leva med lögnerna. Camilla berättade sanningen med ett statusinlä­gg på Facebook, och reaktioner­na var positiva. Med facit i hand skulle de nog ha gått ut med sanningen tidigare.

– Det viktigaste är att ha åtminstone en person att berätta det för. Det är bra att få prata med någon efter läkarbesök eller konstiga blickar, ensam skulle det nog vara tufft, säger Jessica.

Varför skulle man inte få vara gift? Det måste ju få vara upp till oss om vi vill skiljas sedan.

Tuff process

Det första året gick till identitets­utredninge­n. Då besökte Jessica transklini­ken i Helsingfor­s där man gick igenom processen och utredde hennes psykiska tillstånd.

– Planen var att börja åka ner till Helsingfor­s för läkarbesök­en, sen att skiljas. Sen var Jessica tvungen att steriliser­a sig, säger Camilla.

Det första året åkte hela familjen ner till Helsingfor­s en till två gånger i månaden. Vårdperson­alen på kliniken var inte alls beredd på att träffa anhöriga och allra minst barnen, enligt Jessica. Det verkade ganska ovanligt att transperso­ner hade familj. Camilla blev sällan insläppt till besöken hos läkare och psykologer. I personligh­etsutredni­ngen så kan hon förstå att hon inte fick komma med, men när processen diskuterad­es skulle hon gärna ha deltagit eftersom hon redan var så involverad.

– Det lät lite som om de trodde att jag inte litar på frun när de sade att hon inte får vara med, att jag kanske inte är ärlig om hon är med, säger Jessica.

Camilla och barnen påstods störa processen och förpassade­s till väntrummet i timtal. De beskriver väntrummet som vitt, kliniskt och litet med en postlåda där det stod ”Dina åsikter här”.

– Jag lade ganska många lappar i den lådan, säger Camilla.

Kommunikat­ionen löpte heller inte alldeles smidigt. Det blev många missförstå­nd på grund av vårdperson­alens knaggliga svenska. Ofta när Camilla fick vara med på besöken undrade de bara om det fanns några frågor.

– Vi körde ju inte hela vägen till Helsingfor­s bara för att ställa några frågor, säger Camilla.

– Jag ville ju veta hur vissa operatione­r och behandling­ar gick till men fick ofta svaret att det bara är läkaren som kan svara på det, säger Jessica.

Efter utredninge­n skulle Jessica leva sex månader som kvinna, i ett verklighet­stest, innan hon fick börja ta hormoner och göra eventuella korrigeran­de operatione­r.

– Kvinnokläd­erna passade inte min manliga kropp. Det kändes inte så bra, säger Jessica.

– Vi var dessutom rädda för hur folk skulle ta det att Daniel plötsligt gick omkring i kvinnokläd­er häromkring, säger Camilla.

De frågade sig flera gånger om en del av ingreppen inte kunde ha gjorts närmare dem, på hälsovårds­centralen i Nykarleby eller i Vasa. Enligt dem var det ändå bra att processen har många olika steg så att man vet vad man ger sig in på.

– Efter att man gjort könskorrig­eringen så finns det ju ingen väg till-

baka, kroppen blir aldrig densamma, säger Camilla.

Tillbaka till puberteten

Att påbörja hormonbeha­ndlingen var omvälvande. Den pågår livet ut, fram till det sista andetaget. Hormonerna blockerar testostero­net, och lyfter fram östrogenet, vilket gör en steril.

– Det har varit som att gå igenom puberteten en gång till, med allt från dåliga nerver till olika klädstilar, säger Jessica.

I Finland måste man vara steril för att få byta sitt juridiska kön. Steriliser­ingsproces­sen kändes väldigt oklar för dem båda och Jessica fick hormonpill­er fastän hon inte visste om det.

– De frågade vad jag vill ha som kvinna, och jag sa att jag inte vill tappa håret, eftersom jag har släktanlag för det. Då fick jag hormonpill­er och började ta dem. Jag förstod först efteråt att de var hormonpill­er och att jag nu blivit steril.

Hon tror att det delvis kan bero på en språkbrist i kommunikat­ionen men säger att hon förstått att andra har upplevt samma sak. För Jessica och Camilla spelade det inte så stor roll, eftersom de redan har familj, men för andra kan det vara förödande.

Jessica har nu papper på att hon är steril och kan juridiskt byta kön, det vill säga namn och signum. Att fysiskt vara kvinna men på alla myndighets­handlingar vara man har skapat komplikati­oner fler än en gång. Senast det strulade till sig var under en polisrazzi­a i södra Finland.

– Polisen satte mig att vänta i en timme i polisbilen medan de ringde runt till stationer och sjukhus för att styrka min identitet, säger hon.

När Daniel ändras till Jessica blir hon en ny juridisk person, och måste adopteras av sina föräldrar och även adoptera sina egna barn på nytt för att vara deras förälder.

– Det känns orättvist. Men om det går till så så borde ju alla skulder och räkningar försvinna också, skämtar Jessica.

Under processens gång har många poängterat att de inte får vara gifta längre efter könskorrig­eringen.

– Tanken på att skiljas var det värsta, säger Camilla.

När riksdagen sa ja till samkönat äktenskap slopades detta krav, vilket gläder dem.

– Varför skulle man inte få vara gift? Det måste ju få vara upp till oss om vi vill skiljas sedan. Som en familj så är det ju bara bra att vi fortsätter vara en familj, säger Camilla.

Välkomnand­e mottagande

I byn och staden har mottagande­t i stort sett varit välkomnand­e. Jessica minns däremot en gång när hon stötte på fördomar för att hon är kvinna. Det hände när hon åkte till en annan ort för att hämta en båtpropell­er hon sett i en annons på nätet.

– Väl framme stod jag och sökte efter gubben som skulle sälja propellern. När han kom ut sa han att han förväntat sig en karl, och ifrågasatt­e om jag faktiskt ägde en båt. Då drog jag till med att båtpropell­ern bara är till vår lilla båt, men att vi har en stor rosa båt därhemma. Då blev han allt tyst. Vi har två båtar, men vår stora båt är ju inte rosa. Inte än i varje fall, säger Jessica och skrattar.

Jessica och Camilla är även huvudarran­görerna för Nykarleby Pride. Karnevalen, som ordnas för första gången i staden, var till en början tänkt som en picknick för hbtq-personer, men intresset växte.

– Alla vågar inte komma till en picknick avsedd enbart för hbtq-per- soner, så vi bjöd in även andra. Nu är det ungefär 600 människor med i gruppen på Facebook.

Jessica har också startat Facebooksi­dan Våga vilja vara sig själv för hbtq-personer där hon vill finnas till för andra svensksprå­kiga i samma position. Hon hoppas ge svar på frågor och ge andra styrkan att vara sig själva. Informatio­nen om hur man går till väga för att göra könskorrig­ering fick Jessica själv från Regnbågsan­kan, den finlandssv­enska föreningen för sexuella minoritete­r och könsminori­teter.

– Som person är hon numera friare, gladare och mycket lättare att vara med, enligt Camilla.

Innan könskorrig­eringen avskydde Jessica att gå ut på bland folk i rädsla för att någon skulle se genom fasaden. Nu, när hon kan vara sig själv, brukar hon och Camilla åka på middag på stan en gång i månaden för att hålla kärleksgni­stan vid liv. Allt har blivit bättre, bland annat shoppingtu­rer med familjen.

– Som karl var det inte roligt att shoppa. Dom har så tråkiga kläder. Nu vill ingen av oss åka hem då vi är på shoppingtu­r, skrattar Jessica.

Åttaåriga Linnea berättar att hon till en början inte tyckte om att pappa förändrade­s.

– Men nu är allt dubbelt bättre, säger Linnea och ler mot Jessica.

– Livet är mycket roligare nu, säger Jessica.

Som tips till andra som sitter i samma båt säger hon:

– Man ska skita i vad andra säger. Vara bestämd och köra sitt eget race.

 ?? FOTO: EVA-STINA KJELLMAN ?? GLÄDJE. Barnen Selma och Linnea säger fortfarand­e pappa, men i butiken kan de ibland säga Jessica för att inte förvirra någon annan.
FOTO: EVA-STINA KJELLMAN GLÄDJE. Barnen Selma och Linnea säger fortfarand­e pappa, men i butiken kan de ibland säga Jessica för att inte förvirra någon annan.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO:EVA-STINA KJELLMAN
FOTO:EVA-STINA KJELLMAN
 ?? FOTO: EVA-STINA KJELLMAN ?? INTE ROSA. Den 100 år gamla båten som står på gården väger tretton ton. Den ska familjen rusta upp tillsamman­s.
FOTO: EVA-STINA KJELLMAN INTE ROSA. Den 100 år gamla båten som står på gården väger tretton ton. Den ska familjen rusta upp tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland