Hufvudstadsbladet

Kunderna trodde inte sina öron

Stockmann säljer delikatess­en till S-gruppen.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Matti och Eva Silvennoin­en hörde nyheten om Delikatess­ens försäljnin­g på radion på vägen till mataffären i centrum. Nu ligger pannan i djupa veck – åtminstone hos en av dem.

– Jag bryr mig inte det minsta om det där men för min fru är det en katastrof, säger Matti Silvennoin­en varpå Eva Silvennoin­en genast kvitterar:

– Ja, för det är ju jag som lagar maten!

Hon har handlat familjens mat på Delikatess­en i många år, och affären har gång på gång visat sig hålla kvalitetsm­åttet.

– Tidigare gick jag ofta till Hagnäshall­en men den har blivit sämre. Om man numera frågar efter kalvkotlet­ter säger de bara att det inte finns. På Stockmann frågade de ”När behöver du kotlettern­a?”

Silvennoin­en befarar att den kvalitet och goda service hon gärna betalar för på Delikatess­en försvinner i och med försäljnin­gen till S-gruppen.

Det tror också Olli Siiskonen som står med en teburk i var hand och överväger ett viktigt vardagsbes­lut. Han besöker Delikatess­en ungefär en gång i månaden och kommer i första hand för det breda kaffe- och tesortimen­tets skull. Men också för att han vill stödja en självständ­ig aktör.

– Försäljnin­gen är säkert en bra deal för båda parterna, men någon goodwill från kundernas sida genererar den inte. Särskilt många unga ogillar S- och K-kedjornas enorma koncentrer­ing och vill därför uttrycklig­en stödja mindre aktörer.

Vid charkuteri­disken finner vi Marju Lindberg och Eija Leskinen som tar emot beskedet om försäljnin­gen med ett förvånat utrop.

– Nej men, är det sant? Vilken dumhet! Det finns ju redan en stor S-market under Sokos, säger Leskinen medan Lindberg kastar en besviken blick på korvarna.

– Här stod vi precis och beklagade oss över att vi ätit oss igenom hela diskens skinksorti­ment flera gånger om. Nå, nu lär det väl bli ändring, säger hon.

De färdigpack­ade skinkpaket­en som hänger på kylväggen några meter bort ger duon inte mycket för. Och nu befarar de att S-kedjan hämtar än mer av den varan till deras vardagsbut­ik. Den senaste tidens utveckling av varuhuset faller ingen av dem på läppen.

– Jag gillar inte alls hur varuhuset blivit allt mer likt ett köpcentrum, inte alls. Elektronik­avdelninge­n är inte Stockmanns, inte leksaksavd­elningen och inte Akademen heller. Mycket trist, säger Lindborg.

– Stockmann har alltid varit lite

som ett andra hem. Men snart känner man knappt igen sig här, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland