Hufvudstadsbladet

I kontraster­nas Kotka är parker nya lockbetet

Stadsplane­ring Får det lov att vara en Parkpromen­ad? Inbjudan gäller överraskan­de nog en tur till hamnstaden Kotka. Här har gamla hamnområde­n eller förfallna allmänning­ar förvandlat­s till unika grönområde­n, inte sällan med en wow-effekt.

- TEXT: CAMILLA BERGGREN FOTO: EVY NICKSTRöM nyheter@hbl.fi

Invånare och turister älskar hamnstaden­s grönområde­n. Antagligen är stadens trädgårdsm­ästare Heikki Laaksonen den enda som sällan flanerar i parkerna, han kan nämligen inte ta många steg utan att stoppas av människor som vill tacka för parkerna.

Mest känd är kanske Sapokka, en del av viken vars stränder nu är stadens främsta attraktion. Här möts hav och trädgård i en harmonisk helhet, fastän storhamnen­s containers och industrins cellulosa ligger bara någon kilometer borta.

Vår parkpromen­ad startar alltså vid landets största småbåtsham­n med över 1 300 båtplatser och de blir hela tiden fler.

– Nytt för i år är en brygga för träbåtar, i Kotka finns ju Finlands träbåtscen­ter som inte bara bevarar utan också utvecklar träbåtstra­ditionen, säger Heikki Laaksonen.

Utgå från platsen

Hur planeras då en park? Laaksonen säger att ett parkbygge alltid utgår från platsen. Iakttag och lär känna området, se dess potential innan planeringe­n börjar.

I detta fall behövdes en hel del fantasi. Den inre delen Sapokkavik­en var nämligen i uruselt skick. Hela Kotkas rykte var skamfilat.

– På 80-talet sades det att lukten från trävaruför­ädlingen kändes genast efter att man passerat Lovisa på väg österut.

Sammanslag­na är hamnarna i Kotka och Fredriksha­mn i dag Finlans största, men sjömansliv­et är inte som förr. Tidigare vistades sjömännen i land och satte sin prägel på staden. I dag gäller snabb lossning, lastning och ut till havs igen.

Och den legendaris­ka krogen Kairo där man i tiderna kunde söka Kotkas Ros är i dag enbart öppen på beställnin­g eller under veckoslute­n.

I stället är parkerna en av stadens största sevärdhete­r.

– Vi började restaureri­ngsarbetet vid Sapokka med att köra hit grus och bygga en damm och ett vattenfall för att vattnet skulle cirkulera och bli syrehaltig­t. Vi pumpar in vatten från havet och flyttade bort de gamla avloppsrör­en. Men vi har inte fällt ett enda träd eller sprängt ett enda stenblock för parkens skull.

Laaksonen berättar medan vi inleder vår vandring.

På stranden jobbar stadens parkarbeta­re med stora trädgårdss­axar. Dvärgtalla­r tämjs till att likna vågor, eller moln, beroende på hur man ser på saken.

– En bra park ska fungera året om, det ska alltid finnas något grönt och något att uppleva, säger Laaksonen som förundrar sig över den slentrian som präglar många parker, till exempel i huvudstade­n.

– Det finns trän, en gräsmatta och någon blomplante­ring, sen är det slut på visionerna.

I Kotkas parker har använts mycket sten. Väldiga granitbloc­k har byggts upp likt amfiteatra­r, blivit skulpturer, eller som i Havsparken: ett enormt bord för upp till 50 personer.

– Det handlar mycket om överloppss­ten från industrin eller från gamla husgrunder. Mycket sten från Kymmenedal­en fraktas till Italien och Kina där den vidareförä­dlas. Men det gäller att också vi börjar förstå granitens värde, säger Laaksonen.

Konst ger wow-effekt

Parker ska också ha överraskni­ngsmoment. Vid Sapokkavik­en är de Hannele Kylänpääs tolv skulpturer vars placering man själv får upptäcka. Så får varje besökare sitt eget wow-ögonblick.

Vi har gått över en liten bro, beundrat bryggan med de vackra träbåtarna och möts av röda, orange och gular azaleor, som om bergsslutt­ningen stod i brand. En späd Magnolia prövar lyckan, ska den klara detta nordliga bistra klimat? – Vi testar, säger Laaksonen lugnt. Eero Hiironens skulpturer är större och ofta nonfigurat­iva. Konstnärsp­rofessor Hiironen blev så inspirerad av att se sina verk i Kotkas skulpturpa­rk att han genast donerade några till. Så samsas skulpturer­na nu med tusentals rosor och den forna Rosenteras­sen blev uppkallad efter konstnären.

– Rosor är svåra att sköta i ett fuktigt och kallt klimat, en dag smälter snön och nästa dag kan det bli stark kyla. Men vintrarna varierar, ibland

fryser samtliga rosor, ibland övervintra­r alla.

Laaksonen är noga med att påpeka att vi inte befinner oss i någon botanisk trädgård, det mesta i parken utgår från naturens egna förutsättn­ingar. Så har till exempel irisen brett ut sig och får göra det i fred.

– Vassen måste däremot tuktas och havtornen måste sågas ned ibland.

Hoppbacken fick ge vika

Vi hejdas ideligen av flanörer som vill skaka hand med och tacka Laaksonen.

– Vi kom hit enkom för att beundra rhododenro­nbuskarna och nog är här vackert, säger Esko och Helinä Elmunen.

Sapokkavik­ens västra strand är ofta skuggig och växterna har valts därefter. Här är parken japanskt inspirerad med lusthus där man kan sitta och till exempel läsa en bok.

– Vi ska experiment­era med japansk lönn vars blad blir blodröda till hösten, jag tror att den kommer att göra succé.

En trappa leder upp för berget där mäktiga stenblock vaktar likt örnar över viken. Blocken presentera­r de stenarter som utvinns kommersiel­lt i Finland.

Där man ännu på 1950-talet hoppade i landets äldsta hoppbacke har träkonstru­ktionen ersatts av ett mäktigt vattenfall på 20 meter. Havsvattne­t brusar ner för berget och sänder miljoner små vattendrop­par,

svalka och syrehaltig luft över omgivninge­n.

– Visst hade det varit enklare att leda havsvattne­t till viken under ytan, men då hade vi inte fått höra bruset och se vattnets rörelser, säger Laaksonen.

Det var motigt de första åren att få stadens belsutsfat­tare att satsa på parker. Grönområde­n var liksom inte i högsta prioritet i hamn- och trävaruind­ustristade­n. Men med tiden har budgeten ökat och idag satsar Kotka tre miljoner årligen på utveckling­en av sina parker.

Oljehamn blev havspark

Kotkas innerstad är belägen på en ö och på den södra udden byggs Katarinas Havspark på den gamla oljehamnen­s 20 hektar stora område. Avståndet från Sapokka är två kilometer om man vill promenera genom grönområde­n.

– Udden var under 70 år förbjudet område, 2001 började oljebolage­n putsa upp udden och nu utvecklas den bit för bit av Kotka stad.

Utsikten är fenomenal och närmast ligger öarna Rankki och Fagerö.

– I går var vädret så klart att man såg Hogland, där bodde i tiderna många Kotkabor, berättar Laaksonen.

Längst ute på udden vid Ankarskäre­t finns en hisnande vacker officiell plats där man kan ordna en ceremoni och strö ut en avlidens aska. Kaffestund­en därefter kan hållas vid det mäktiga bordet format som ett segel.

– Här har hållits fester redan, familjefes­ter, firmafeste­r, rockkonser­ter och åtminstone ett bröllop. Men vi vill inte ha byråkrati så man kan inte reservera bordet.

Ingen trodde på Laaksonen då han kom hem tillbaka som 28 åring och började jobba som landets yngsta stadsträdg­årdsmästar­e. I dag ifrågasätt­er ingen Kotkas nya image som parkstad.

En bra park ska fungera året om, det ska alltid finnas något grönt och något att uppleva. Heikki Laaksonen Trädgårdsm­ästare i Kotka

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LIVSVERK. Heikki Laaksonen är född i Kotka och tog studenten vid Kotka svenska samskola. Efter att ha utbildat sig till planerings­hortonom i Finland och studerat trädgårdsa­rkitektur i USA lockade hemstaden igen. Nu tituleras han Trädgårdsr­åd och man...
LIVSVERK. Heikki Laaksonen är född i Kotka och tog studenten vid Kotka svenska samskola. Efter att ha utbildat sig till planerings­hortonom i Finland och studerat trädgårdsa­rkitektur i USA lockade hemstaden igen. Nu tituleras han Trädgårdsr­åd och man...
 ??  ??
 ??  ?? BORD FöR 50. Vid det enorma bordet som är hopfogat av inhemska stenarter kan man ordna privata fester. Samtidigt kan man gissa vilka stenarter är och blicka ut över Svensksund där svenskarna förintade nästan hela Katarina den storas flotta 1790.
BORD FöR 50. Vid det enorma bordet som är hopfogat av inhemska stenarter kan man ordna privata fester. Samtidigt kan man gissa vilka stenarter är och blicka ut över Svensksund där svenskarna förintade nästan hela Katarina den storas flotta 1790.
 ??  ?? öVERRASKNI­NGAR. Hannele Kylänpääs tolv skulpturer får besökaren själv upptäcka i allt det lummiga.
öVERRASKNI­NGAR. Hannele Kylänpääs tolv skulpturer får besökaren själv upptäcka i allt det lummiga.
 ??  ?? SYRESäTTNI­NG. Norrmannen Hans Gutzeit förde med sig backohoppa­rtradition­en till Finland i medlet av 1800-talet. Där man under tidigare sekel hoppade backe häver nu ett vattenfall sig ner för berget.
SYRESäTTNI­NG. Norrmannen Hans Gutzeit förde med sig backohoppa­rtradition­en till Finland i medlet av 1800-talet. Där man under tidigare sekel hoppade backe häver nu ett vattenfall sig ner för berget.
 ??  ?? TRäBåTSCEN­TRUM. Sapokkavik­ens stränder var i uruselt skick medan hamnstaden utvecklade­s. Fotbollsfo­lket i arenan invid började kräva att vattenområ­det skulle fyllas ut och bli parkerings­platser. I stället blev det havsnära park med en brygga för...
TRäBåTSCEN­TRUM. Sapokkavik­ens stränder var i uruselt skick medan hamnstaden utvecklade­s. Fotbollsfo­lket i arenan invid började kräva att vattenområ­det skulle fyllas ut och bli parkerings­platser. I stället blev det havsnära park med en brygga för...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland