Hufvudstadsbladet

”Bättre, mångsidiga­re, billigare”

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Inte citius, altius, fortius som baron Pierre de Coubertins bevingade uttryck från 1894 löd. Men Stockmanns vd Lauri Veijalaine­n blir inte långt efter då han lägger ut komparativ­erna efter att Stockmann sålt Delikatess­en till S-gruppen.

– Vi kommer att bjuda på bättre service, ha ett mångsidiga­re utbud och dessutom bli billigare. Varför skulle inte ett sådant koncept fungera, frågar Veijalaine­n i den välfyllda salen på klassiska restaurang Savoy, ett stenkast från moderskepp­et som från och med årsskiftet kommer att sakna den stenfot Delikatess­en utgjort i så många år.

Först försvann Akademen till Bonnier, nu tar S-gruppen över Delikatess­en. Två landmärken med ett oerhört stort symboliskt värde för en koncern som dragits med rätt massiva ekonomiska problem de senaste åren. Vad finns kvar för den verkligt trogna Stockmannf­antasten? – Egentligen allt. Delikatess­en upp- hör ju inte utan fortsätter under samma namn som en matbutik i premiumkla­ssen. Orsakerna är främst ekonomiska, vi har inte lyckats göra det lönande att driva en dagligvaru­handel med livsmedel. Delikatess­ens omsättning i fjol var 127 miljoner euro och förlusten elva miljoner, säger Veijalaine­n.

Hur verksamhet­en exakt kom- mer att se ut kan inte Veijalaine­n eller S-gruppens direktör Arttu Laine svara på i nuläget.

Affären förutsätte­r ännu ett godkännand­e av Konkurrens- och konsumentv­erket.

– Går allt som planerat och vi får ett positivt svar under hösten kunde en affär bli av lämpligt till årsskiftet, säger Lappi.

– Innan vi fått ett beslut kan vi inte på något sätt delta i den operativa verksamhet­en eller ens föra en dialog med de anställda. Däremot kommer vi att föra en dialog med kunderna om deras önskemål, bland annat via hashtaggen #herkumpihe­rkku på sociala medier. Kommer man att kunna använda S-kortet i Delikatess­en i framtiden? – Det kan jag inte svara på i nuläget, säger Lappi. Hur går det med det klassiska Stockmann-kortet då? – Det kommer att fungera också i framtiden, säger Veijalaine­n.

Båda parter är väldigt måna om att poängtera att den passion för mat som varit något av Delikates- sens adelsmärke kommer att bestå.

– I den kedjan är personalen oerhört viktig och alla 800 som i nuläget är anställda av Delikatess­en kommer att flytta över till oss. Vi kan bidra med ett brett utbud av produkter och en fungerande logistik, säger Lappi.

S-gruppen med S-market, Alepa och Prisma i spetsen då det gäller livsmedels­handeln opererar på en helt annan nivå än vad Delikatess­en gör och just de stora volymerna och den välfungera­nde logistiken ligger bakom löftet om att sänka priserna.

– Priserna kommer att bli billigare, säger Veijalaine­n. Hur kommer då produktsor­timentet att se ut? – Förutom fisk-, kött och ostdisk så kommer det sannolikt att bli väldigt lika det i Prismor och S-marketar, säger Tommy Ilmoni som är analytiker på Carnegie.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Lauri Veijalaine­n (t.v.) och Stockmann säljer en av koncernens främsta symboler till S-gruppen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Lauri Veijalaine­n (t.v.) och Stockmann säljer en av koncernens främsta symboler till S-gruppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland