Hufvudstadsbladet

”Delikatess­en förlorar sitt anseende ögonaböj”

Att sälja Delikatess­en till Sgruppen är ett misstag som kommer att stå Stockmann dyrt, säger marknadsfö­ringsexper­ten Anne Rindell.

- MAJA-STINA ANDERSSON

– Kom inte och skyll på kunderna när de lämnar Stockmann. Det här handlar om att företaget själv inte förstår kundens logik, alltså vilken roll Stockmann spelar för kunden och när Stockmann är närvarande i kundens processer, säger Anne Rindell, docent och universite­tslektor i marknadsfö­ring vid Svenska handelshög­skolan.

Hon har under dagen följt med en storm av upprörda kommentare­r på sociala medier efter beskedet att Delikatess­en säljs till S-gruppen.

– För många kunder kan det här vara den sista spiken i kistan. Stockmann har upphört att vara ett varuhus och håller på att bli ett köpcentrum, säger hon.

Enligt Rindell består det fatala misstaget i att Stockmann gett upp kundperspe­ktivet. Det kundperspe­ktivet är mycket mer än det anrika varuhusets väggar, utan handlar om vilket värde kunden ger företaget och hur det värdet byggs upp under kundens liv.

– Alla kunder styrs av sitt minne. Man hör ibland sägas att S-gruppens kunder ”kommer med tåget” och det finns en sanning i det. De kunder som från sin hemort är vana vid Sbutikerna söker upp en sådan också mitt i Helsingfor­s. Delikatess­en och Stockmann har däremot alltid associerat­s med stadsbor och är stadsborna­s självklara val. Det känns behändigt för kunden som vet vad hen får, alla kunder går enligt sina vanor, säger hon.

Delikatess­en och Stockmann har alltid associerat­s med stadsbor och är stadsborna­s självklara val. Det känns behändgt för kunden som vet vad hen får, alla kunder går enligt sina vanor. Anne Rindell marknadsfö­ringsexper­t

Hon tror inte alls att Delikatess­ens kunder snällt kommer att börja handla i den nya S-delikatess­en.

– Nej absolut inte. Delikatess­en upphör att vara Delikatess­en och då öppnar sig hela fältet för kunden som säkert börjar se sig omkring efter andra alternativ. Det fungerar inte så att ett varumärkes värde automatisk­t överförs på en ny aktör i samma utrymme. Ger man bort sitt varumärke så är risken stor att det försvinner – åtminstone får det en annan betydelse för kunden.

Vilket perspektiv är det så som styr om kundperspe­ktivet ignoreras? – Företagets perspektiv. Det hördes tydligt och klart när tidigare styrelseor­dförande Kaj-Gustaf Bergh deklarerad­e att varje kvadratmet­er ska göras lönsam. Uttalandet represente­rar ett renodlat företagspe­rspektiv men resultatet blir inte ett varuhus, utan ett köpcentrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland