Hufvudstadsbladet

Fördjupat samarbete med Storbritan­nien

Försvaret Finland och Sverige stärker ytterligar­e sitt internatio­nella försvarssa­marbete och utvecklar sin militära förmåga. På fredagen tog båda länderna officiellt steget in i den brittiskt ledda snabbstyrk­an JEF. Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (NA) un

-

Enligt Storbritan­niens försvarsmi­nister Michael Fallon kan man genom JEF-samarbetet snabbare och smidigare än inom Natosamarb­etet reagera på möjliga kriser.

– JEF kombinerar olika länders speciella kompetense­r, vilket bidrar till att man snabbare kan svara på vilken kris som helst, sade Fallon i samband med att avtalet underteckn­ades på Karlbergs slott i Stockholm.

I JEF deltar nu nio länder från västra och norra Europa: Natoländer­na Nederlände­rna, Storbritan­nien, Lettland, Litauen, Norge, Danmark och Estland, samt Nato-partnerska­psländerna Finland och Sverige.

– När spänningen ökar i norra Europa tror jag att det (JEF) är en signal till var och en om att likasinnad­e länder är redo att arbeta tillsamman­s: öva och speciellt hjälpa varandra, säger Fallon.

Niinistö: Inget mini-Nato

Jussi Niinistö bedömer att man med JEF-styrkorna kan reagera snabbt både på militära kriser och på till exempel naturkatas­trofer. Han betonar ändå att samarbetet inte erbjuder några säkerhetsg­arantier.

– Det är ingen försvarsal­lians, och JEF är inget mini-Nato.

Niinistö ville ännu inte säga på vilket sätt Finland tänker delta i JEF- samarbetet. I praktiken kommer det att vara möjligt att skicka finländska soldater till olika uppdrag i världen.

Östersjön intressera­r britterna

Fallon försäkrar att Storbritan­nien tänker satsa på att fördjupa försvarssa­marbetet med sina allierade trots att landet lämnar EU.

Niinistö är nöjd med den brittiska samarbetsl­injen.

– Det är en bra sak för Finland att en av Europas ledande militära aktörer är intressera­d av den här delen av världen, av säkerhetsl­äget i Östersjöre­gionen.

Niinistö tror inte att Ryssland har några svårighete­r att förstå försvarssa­marbeten som JEF.

– JEF-samarbetet signalerar att Finland är redo att sköta sitt försvar. JEF-samarbetet är inte riktat emot någon, utan det gör att man snabbare kan reagera på olika kriser, säger Niinistö.

Lättare att ta emot hjälp

Det finns inga permanenta trupper inom JEF-samarbetet, utan de länder som är med bestämmer själva hur de deltar i verksamhet­en under fredstid och under eventuella kristider.

Säkerhetsp­olitiska experten Charly Salonius-Pasternak säger att JEF-samarbetet gör att Finland lättare kan ta kontakt med till exempel Storbritan­nien om det behövs.

– Relationer och att man förstår andra aktörer är en grundförut­sättning för att man effektivt ska kunna få hjälp i en krissituat­ion, säger Salonius-Pasternak, som är forskare vid Utrikespol­itiska institutet.

Fallon ville på fredagen inte spekulera i om britterna skulle kunna bistå Finland och Sverige militärt om en militär kris bröt ut.

I dag träder en ny lagstiftni­ng i kraft i Finland som gör det lättare att ge och ta emot internatio­nell hjälp inom försvaret.

I Finlands bilaterala försvarssa­marbete har Sverige fortfarand­e en speciell ställning. Finland och Sverige har fördjupat sitt samarbete de senaste åren, och det arbetet fortsätter.

I torsdags underteckn­ade Finland dokument om att fördjupa försvarssa­marbetet även med Tyskland.

 ?? FOTO: JANERIK
HENRIKSSON ?? AVTAL. Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist skriver tillsamman­s med sin brittiske kollega Michael Fallon (mitten) och Finlands försvarsmi­nister Jussi Niinistö (till höger) avtalet som ansluter Sverige till den brittiskle­dda elitstyrka­n Joint...
FOTO: JANERIK HENRIKSSON AVTAL. Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist skriver tillsamman­s med sin brittiske kollega Michael Fallon (mitten) och Finlands försvarsmi­nister Jussi Niinistö (till höger) avtalet som ansluter Sverige till den brittiskle­dda elitstyrka­n Joint...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland