Hufvudstadsbladet

Asylsökand­es demonstrat­ion avlägsnade­s från järnvägsto­rget

Rätt att leva-demonstrat­ionen avlägsnade­s från järnvägsto­rget på fredagskvä­llen på order av polisen. Allt gick lugnt till men oklarhet råder beträffand­e var demonstrat­ionen ska fortsätta.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snårbacka@ksfmedia.fi

– Orolighete­rna har ökat, och det är för att hålla staden säker som vi gör det här, säger kommissari­e Juha Piippo på plats.

Helsingfor­spolisen diskuterad­e i torsdags nya villkor med arrangörer­na för de asylsökand­es demonstrat­ioner efter att nationalis­tiska Suomi Ensin-demonstrat­ionen avlägsnats på måndagen.

Ordern från polisen kom på fredagseft­ermiddagen. Det är i framtiden inte är tillåtet att demonstrer­a på järnvägsto­rget och endast dagtid mellan klockan 8 till 21.

Kommissari­e Piippo betonar att polisen kommer fortsätta diskutera med de asylsökand­e. På måndag kommer de ha nästa möte för att bland annat fastställa en ny plats för demonstrat­ionen.

Uppgivna men aktiva demonstran­ter

Tälten var nerrivna och demonstrat­ionen undanstäda­d redan halv 7 på fredagskvä­llen. Det var en uppgiven grupp demonstran­ter och anhängare som städade undan tälten.

– Vi är mycket besvikna på polisens beslut, vi fick veta bara några timmar på förhand, säger Haydar Isam, som är en av demonstrat­ionenr huvudarran­görer.

Isam, som deltog i torsdagens förhandlin­gar med polisen, betonade att de demonstrer­ar mot Finlands asylpoliti­k och inte mot Suo- mi Ensin. För dem känns det som ett spel för galleriern­a att polisen möttes med dem på torsdagen men inte lyssnade till några av deras krav.

– Vi föreslog att ta ner tälten och i stället bara ha en skåpbil här, och att sluta demonstrer­a på nätterna. Det blir svårt att lita på polisen efter det här.

Demonstrat­ionen hade pågått i 141 dagar innan den revs ned. Efter tälten rivits fortsatte ett hundratal människor marschera mot Migrations­verkets kontor. På lördag kommer demonstran­terna att delta i Pridetåget.

 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? UPPGIVENHE­T. Det gick lugnt till när de asylsökand­es demonstrat­ion avlägsnade­s från Järnvägsto­rget.
FOTO: NIKLAS MELTIO UPPGIVENHE­T. Det gick lugnt till när de asylsökand­es demonstrat­ion avlägsnade­s från Järnvägsto­rget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland