Hufvudstadsbladet

”Vi är bara i början av en besvärlig period”

Ekonomi Ny teknik och temporära arbetskont­rakt gör att våra nordiska välfärdssa­mhällen får svårt att bära upp skatt i framtiden. Det säger Sveriges tidigare finansmini­ster Anders Borg. – För de nordiska modellerna är det här den största utmaningen vi mött

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Efter två perioder som Sveriges finansmini­ster lämnade Anders Borg politiken 2014, när den borgerliga alliansen förlorade valet. I dag är han bland annat rådgivare åt amerikansk­a finansföre­taget Citi och vice styrelseor­dförande i investment­bolaget Kinnevik. Där jobbar han framför allt med snabbväxan­de teknologif­öretag.

– Det är en förmån att följa de här bolagen och se dynamiken i dem. Jag är på resande fot 150 dagar om året.

Mindre entusiasti­sk är Borg när han ser på Europas och det nordiska välfärdssa­mhällets framtid.

– Jag tror att vi har ett par tuffa decennier framför oss, säger Borg, som i dagarna medverkat vid European business leaders convent i Helsingfor­s.

Orsakerna till Borgs pessimism är flera. Konkurrens­en från omvärlden lär inte minska, snarare tvärtom, när ytterligar­e en eller två miljarder människor framför allt i Asien går in på världsmark­naden.

– Det som skett i Kina håller nu på att hända i Indien. Vi ska inte tro att vi har passerat den jobbiga perioden.

Samtidigt skakas många branscher av digitalise­ringen och robotiseri­ngen. Att jobb försvinner och reallöneök­ningarna har varit dåliga ger upphov till mycket missnöje. Och här finns inga enkla lösningar, säger Borg.

– Det är enkelt att säga att man ska utbilda sig mera, men i praktiken är det inte alla som har viljan och förmågan att tillägna sig den kunskap som behövs.

Svårt att få in skatt

För den nordiska välfärdsst­aten är det stora problemet att den nya tekniken och nya sätt att jobba hotar att undergräva skattebase­rna. Den nordiska modellen med relativt höga skatter och bra offentlig service bygger på att i princip alla arbetar. I dag har allt fler temporära arbetskont­rakt eller jobbar som egenföreta­gare i det som kallas gig-ekonomi eller hybridiser­ad arbetsmark­nad.

– Detta i kombinatio­n med robotiseri­ng och digitalise­ring gör att skatteintä­kterna långsiktig­t hotar bli mindre och då behöver vi hitta nya sätt att ta in skatter. För de nordiska modellerna är det här den största utmaningen vi mött. Är det finländska basinkomst­försöket en lösning? – Nej, säger Borg.

– Man kan inte varaktigt försörja människor utanför arbetsmark­naden, utan måste hitta en plats där de kan jobba. Och acceptera att man kanske måste utbilda sig flera gånger i livet.

De nordiska samhällena­s styrka är dock enligt Borg att så hög andel kvinnor är ute i arbetslive­t och att äldre i allt större utsträckni­ng fortsätter att jobba.

Migrations­trycket

Trots att flyktingst­römmarna till Europa har dämpats sedan 2015 säger Borg att vi också här bara befinner oss i början av en besvärlig period. Han befarar ett par decennier med ökade spänningar i Europa.

– Det ser ut som om vi håller på att få bukt med IS, men både i Mellanöste­rn och i Nordafrika finns många unga som har dåliga utsikter att skapa ett bra liv på hemmaplan. Då måste vi antingen hjälpa dem att stanna kvar genom att bidra till säkerhet och utveckling där. Eller så måste vi kontinuerl­igt stoppa båtar i Medelhavet och återföra människor. Att Europa ska börja dela på stora migrations­strömmar tror jag inte är politiskt realistisk­t. Eftersom man inte kan kontroller­a Medelhavet måste vi jobba för stabilitet i Nordafrika och Mellanöste­rn. Men det är ett komplicera­t arbete och tar lång tid.

Euron hotar skapa klyfta

För EU efter brexit spår Borg inte heller någon lätt framtid. Han är skeptisk mot EU-kommission­ens förslag om ett europeiskt finansmini­sterium och mer gemensam finanspoli­tik. Han är rädd att det uppstår en eurozon som accelerera­r framåt, medan en rad andra länder står vid sidan om, vilket kan ge upphov till nya spänningar.

– Det är inte realistisk­t att Sverige går med i euron inom någon överskådli­g tid, inte Danmark och Polen heller. Vi kommer att ha en permanent situation där ett antal länder står utanför. Då borde det ligga i Finlands och Tysklands och hela den nordeurope­iska gruppens intresse att ha goda relationer till de länder som står utanför.

Samtidigt, säger han, ligger det i Sveriges och andra icke-euroländer­s intresse att anstränga sig för att EU fungerar.

– Vi måste vara bra medlemmar och konstrukti­va samarbetsp­artner. Inte minst tror jag att vi måste fortsätta att bygga ett samarbete mellan de nordiska länderna.

Finland på rätt väg

I Finland har ekonomin plötsligt vänt uppåt och optimismen är rekordstar­k. Borg, som är insatt i finländsk ekonomi efter att härom året skrivit en rapport på uppdrag av Statsrådet­s kansli, säger att uppgången är hållbar – åtminstone så länge vi inte lutar oss tillbaka och glömmer att det krävs fortsatta reformer.

– För ett eller två år sedan var man alltför pessimisti­sk, men landets grundlägga­nde modell fungerar väl. Nu har det gjorts många bra reformer och landet håller på att återta konkurrens­kraft. Sedan är det svårt att bedöma vad som är tillräckli­gt.

Enligt Borg hänger utveckling­en i stor utsträckni­ng på hur länge man klarar av att hålla en stram linje och moderata löneökning­ar. Sedan behövs en längre period med investerin­gar för att ta igen det som gick förlorat under de svåra åren.

Borg säger att han och medförfatt­aren Juhana Vartiainen i många avseenden har fått gehör för rapportens förslag, bland annat att regeringen tagit ordentliga steg för att stärka konkurrens­kraften. På andra områden tycker han att förändring­arna går för långsamt, till exempel att lönebildni­ngen i Finland fortfarand­e är för centralise­rad. Att exportindu­strin borde vara lönesättan­de är ett annat av Borgs och Vartiainen­s förslag, som ännu inte blivit verklighet.

Värna om entreprenö­rsklimatet

Att bygga ett starkt företagskl­imat är ett av Borgs recept för Finland och Sverige när det gäller att möta framtidens många utmaningar.

– Sverige har varit lite bättre än Finland på att utveckla entreprenö­rsklimatet. Vi har haft något fler snabbväxan­de bolag än Finland. Det är delvis en kulturell fråga, ett samhälle måste uppskatta att folk bygger företag och där har det i Finland funnits lite för stor tilltro till de traditione­lla industribo­lagen. Nu känns det som om Finland börjar hinna ifatt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? SER MåNGA UTMANINGAR. Sveriges största utmaningar är att klara hushållens höga skuldsättn­ing och att integrera de nyanlända på arbetsmark­naden, säger Anders Borg.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST SER MåNGA UTMANINGAR. Sveriges största utmaningar är att klara hushållens höga skuldsättn­ing och att integrera de nyanlända på arbetsmark­naden, säger Anders Borg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland