Hufvudstadsbladet

Lindrigare straff för volleyboll­spelare

Åbo hovrätt har sänkt straffen för de kubanska volleyboll­spelare som dömts för grov våldtäkt. En av dem som tidigare dömts friades helt.

-

Birkalands tingsrätt dömde i september i fjol fem kubanska volleyboll­spelare till fängelse för att ha våldtagit en kvinna i Tammerfors i fjol somras. Fyra av dem dömdes till fem års fängelse och en till 3,5 års fängelse för grov våldtäkt.

Hovrätten förkastade åtalen mot Luis Tomas Sosa Sierra, 22, och beslöt att han ska friges omedelbart. Tingsrätte­n hade dömt honom till 3,5 års fängelse. FNB publicerar namnet för att rentvå honom. Hans namn publicerad­es i samband med tingsrätte­ns dom.

En 22-åring dömdes för tvingande till sexuell handling till ett år och tre månaders fängelse. Tingsrätte­n hade dömt honom till fem års fängelse för grov våldtäkt.

En 28-åring dömdes till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt i stället för fem års fängelse för grov våldtäkt.

En annan 22-åring och en man på 20 år dömdes även i hovrätten för grov våldtäkt. Hovrätten sänkte dock deras straff. De dömdes till fyra respektive tre och ett halvt års fängelse.

Hovrätten ansåg att det handlade om två skilda fallhelhet­er, medan tingsrätte­n bedömt att det handlade om en helhet där alla de dömda hade lika stort ansvar.

Enligt hovrätten handlade den första helheten om att två av männen tvingat offret till samlag i ett hotellrum dit offret gått tillsamman­s med den ena mannen, som i sin tur kallat dit sin kamrat. Enligt rätten våldtog de offret genom att hålla fast henne i håret och händerna.

Ytterligar­e två män kom till rummet senare så hovrätten behandlade deras fall skilt. Den ena mannen våldtog kvinnan, den andra hade för avsikt att göra det, men avstod när hon protestera­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland