Hufvudstadsbladet

Tallinn tar taget om EU

Ordförande­skap Relationen till öst spelar naturligt nog en stor roll när Tallinn tar taget om EU. Estland ersätter Malta då ordförande­klubban i EU går från småstat till småstat.

-

När Kersti Kaljulaid fyllde 15 i mitten av 1980-talet fanns tanken på att leda det dåvarande EG knappt ens i fantasin.

–Om jag var 15 igen och någon skulle ha sagt att år 2017 kommer vi att ha Natostyrko­r i Estland och förbereda oss för EU:s ordförande­skap skulle det vara svårt att tro på en sådan dröm. Ändå är det verklighet nu, konstatera­r Kaljulaid när TT i en grupp med inresta EU-korrespond­enter från Bryssel hälsar på i slottspark­en vid hennes residens i Tallinn.

Här sitter 47-åriga Kaljulaid sedan i höstas som Estlands president. Hennes roll är huvudsakli­gen representa­tiv, vilket ändå inte hindrar henne från att tycka till om några av de utmaningar som hennes regering kommer att ställas inför under det närmaste halvåret.

”Attans hårt”

– Ingen väntar sig kanske att ett litet land i östra Europa kan lösa det här, men vi ska göra ett attans hårt försök i alla fall, säger hon om den flyktingkr­is där EU-länderna fortsatt är skarpt oeniga om hur framtidens asylsystem ska se ut.

– Jag litar på att ett demokratis­kt land som Storbritan­nien, som respektera­r liberala mänskliga rättighete­r, ska kunna lösa det här på ett sätt så att allas intressen och rättighete­r skyddas, säger hon i sin tur om förhandlin­garna kring britternas kommande utträde.

”Vi är förberedda”

Framför presidentr­esidenset vajar Estlands vit-blå-svarta flagga stolt intill både EU:s och Natos flaggor i sommarsole­n.

Estland har definitivt inte glömt tiden som Sovjetrepu­blik. Synen på den politiska ledningen i Ryssland är ytterst skeptisk och medlemskap­et i Nato är konkret till för att säkra självständ­igheten från Moskva.

– Folk frågar om vi är rädda, men varför ska vi vara det? Natos avskräckni­ngskapacit­et har visat sig fungera hundraproc­entigt. Vi är inte rädda – men vi är förberedda, säger president Kaljulaid.

Militärövn­ing väntar

Presidente­n drar sig inte för att kalla Ryssland för ett land som inte vill låta andra länder bestämma sin egen väg. Den estniska vaksamhete­n österut är stor.

– Man vet ju aldrig. I augusti har ju (Rysslands president Vladimir) Putin en tendens att alltid jobba när vi andra är lediga, säger Klen Jäärats, chef för det estniska regeringsk­ansliets EU-avdelning.

– I september kommer de att öva ockupation i storövning­en Zapad. Men jag antar att det bara är en övning, säger Jäärats med ett snett leende.

Nord Stream 2

EU:s förhålland­e till öst behandlas under Estlands ordförande­tid bland annat i ännu ett toppmöte med det så kallade östliga partnerska­pet, i Bryssel i november. Dessutom väntas formella förhandlin­gar kring Rysslands planer på att utöka gasledning­en Nord Stream i Östersjön.

Även här är den estniska skepsisen stark.

–Vi söker sätt att synkronise­ra vårt elnät med de nordiska näten. För vi känner oss mer säkra när våra elnät är beroende av likasinnad­e länder. Nu är vi kopplade till det ryska elnätet – och Ryssland är inte förutsägba­rt, säger president Kaljulaid.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN ?? VILL GöRA SKILLNAD. Estlands president Kersti Kaljulaid hoppas att hennes lands regering kan bidra med lösningar till flyktingkr­isen som berör hela Europa.
FOTO: LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN VILL GöRA SKILLNAD. Estlands president Kersti Kaljulaid hoppas att hennes lands regering kan bidra med lösningar till flyktingkr­isen som berör hela Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland