Hufvudstadsbladet

Tusentals döda i presidente­ns narkotikak­rig

Filippiner­nas omstridda president Rodrigo Duterte, 72, har suttit på presidentp­osten i ett år. Han har redan fått ta emot hård kritik.

- FNB–AFP

Redan under sin valkampanj lovade Duterte att inleda ett krig mot brottsligh­eten i landet och i synnerhet har kampanjen fäst uppmärksam­het på droganvänd­arna i landet.

Under Dutertes regim har polisen enligt officiella uppgifter dödat över 3 000 personer i samband med narkotikak­riget.

Duterte har också ändrat landets utrikespol­itik genom att kritisera landets allierade USA och genom att förbättra relationer­na till Kina och Ryssland. Enligt gallupunde­rsökningar har president Duterte ändå fortfarand­e starkt stöd bland folket. I den senaste undersökni­ngen sade 75 procent att de är nöjda med Dutertes administra­tion.

Filippiner­nas Duterte har fått smeknamnen ”Punisher” (bestraffar­en) och ”Duterte Harry” som anspelar på 1970-talets kriminalfi­lm Dirty Harry.

Kritikerna ”horungar”

Enligt en rapport som människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal publicerat är narkotikak­riget i Filippiner­na en blodig kampanj, som kan innefatta brott mot mänsklighe­ten. Förutom ifrågasatt­a polisopera­tioner är Duterte känd för sina ocensurera­de uttalanden. Presidente­n har sagt att han ”glatt kunde slakta” miljontals personer som har ett drogberoen­de. Sina kritiker har Duterte upprepade gånger kallat för ”horungar”.

Hans vulgära uttalanden har ändå inte tärt på popularite­ten. Många ser Duterte som en jordnära karaktär, som kämpar mot eliten och är färdig att göra hårdhänta reformer i landet.

– Hans ledarstil är helt ny. Människorn­a trodde sannolikt att vi behöver en sådan här förändring, säger politikpro­fessorn Edmund Tayao vid Santo Tomas-universite­tet i Manila.

Blodig kamp mot IS

I maj attackerad­e krigare från jihadiströ­relsen IS staden Marawi på ön Mindanao i södra Filippiner­na. President Duterte har utlyst ett undantagst­illstånd på hela ön. Enligt presidente­n försöker IS slå rot i Filippiner­na.

Filippiner­nas armé har bombat IS-krigare med hårda tag. Enligt myndighete­r har redan 400 människor dött i striderna och det verkar inte som att konflikten kommer att lösas inom en snar framtid. I början av juni träffade arméns flygräd inte sitt mål: tio egna soldater dog i räden och sju andra personer skadades.

Armélednin­gen har skrutit med att man utför ”kirurgiskt noggranna attacker” i luften mot islamister­na och att civila och personer som tagits som gisslan inte är i fara på grund av det.

På områden som kontroller­as av islamister­na finns också många civila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland