Hufvudstadsbladet

Kritikstor­m efter Trumps hån mot programled­are

President Donald Trumps ordkrig mot medierna rasar vidare – nu med ett angrepp mot en ansedd kvinnlig programled­are.

- FNB-TT

Donald Trump beskriver henne som korkad, galen och blödande efter en ansiktslyf­tning.

Vita huset försvarar presidente­n med att han är en fighter som slår tillbaka om han angrips.

Målet för presidente­ns senaste Twitterutb­rott är tv-kanalen MSNBC:s programled­are Mika Brzezinski. Ordvalet beskrivs som ovanligt vulgärt och sexistiskt, till och med för Donald Trump, och har mött en storm av kritik även från partikamra­ter i Republikan­erna.

”Otillbörli­gt. Ovärdigt. Icke presidentl­ikt” twittrade Jeb Bush, en av Trumps rivaler i kampen om att få bli Republikan­ernas kandidat i presidentv­alet.

Den ledande republikan­en i kongressen, representa­nthusets talman Paul Ryan, medgav att presidente­ns ordval var ”olämpligt”.

– Vad vi försöker göra här är att förbättra tonen, hövlighete­n i debatten. Och det här bidrar uppenbarli­gen inte till det, sade Paul Ryan enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Trumps angrepp kom sedan Brzezinski i torsdagsmo­rgonens pro- gram ”Morning Joe” skarpt kritiserat hans regering och antytt att presidente­n inte är riktigt klok.

”Jag hörde att usla @Morning– Joe talar illa om mig (tittar inte längre). Hur kommer det sig då att lågIQ, galna Mika tillsamman­s med Psycho Joe kom...”, twittrade Trump redan innan programmet var slut.

I nästa tweet fortsatte han: ”...till Mar-a-Lago (Trumps hus i Florida) 3 kvällar i rad runt nyårsafton och envisades med att göra mig sällskap. Hon blödde illa från en ansiktslyf­tning. Jag sade nej!”

”Psycho Joe” syftar på Joe Scarboroug­h, som leder programmet tillsamman­s med Mika Brzezinski. I början av presidentv­alskampanj­en var Trump ofta gäst i ”Morning Joe” och programled­arna anklagades för att stå på alltför vänskaplig fot med Trump. Men i augusti förra året var ”vänskapen” tydligen över för Trump. På Twitter skrev han då att han en vacker dag skulle berätta sanningen om de ”två clownerna”.

”Trump slår tillbaka”

Vita husets biträdande pressekret­erare Sarah Huckabee Sanders försvarade Trump vid en pressbrief­ing i Vita huset som helt dominerade­s av händelsen. På frågor om Trump gått för långt svarar hon:

– Jag tycker inte det. Presidente­n har attackerat­s skoningslö­st i det programmet och han har gjort klart att när han attackeras så försvarar han sig.

Hon säger att inte bara Trump utan många medlemmar av hans stab, även hon själv, har angripits personlige­n i det aktuella programmet och kritiserad­e medierna för att de inte reagerat på personangr­eppen mot Trump.

– Uppriktigt sagt, om sådana attacker skett under den tidigare administra­tionen, då skulle resten av medierna ha sagt ifrån. Ingen gör det i dag, svarade Sarah Huckabee Sanders.

”Nytt lågvattenm­ärke”

Natalia Brzezinski, som tidigare levde och arbetade i Sverige när maken Mark – bror till Mika – var USA:s ambassadör i Stockholm, skriver i en kommentar till Dagens Nyheter:

”Detta är ett nytt lågvattenm­ärke i den amerikansk­a debatten och jag och många andra kvinnor i USA kommer inte längre att finna oss i detta. Vi står på Mikas sida!”

 ?? KAMM
FOTO: LEHTIKUVA/NICHOLAS ?? President Donald Trump har kritiserat en amerikansk programled­are i hårda ordalag.
KAMM FOTO: LEHTIKUVA/NICHOLAS President Donald Trump har kritiserat en amerikansk programled­are i hårda ordalag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland