Hufvudstadsbladet

Trumps och Putins komplicera­de relation

- HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för en tysk tidning och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

● Nästa vecka träffas Vladimir Putin och Donald Trump för första gången ansikte mot ansikte i Hamburg. Dit har Angela Merkel bjudit ledarna för värdens tjugo största ekonomier till det årliga G20-toppmötet.

Vita huset planerar ett bilateralt samtal mellan Rysslands och USA:s presidente­r utan agenda. Trump vill själv bestämma vad han talar om. Men allt som sägs kommer efteråt att vägas på guldvåg. Under valkampanj­en fann Trump bara beröm och smickrande ord för Putin. De skulle komma mycket, mycket bra överens, tyckte han. Men relationer­na är mera komplicera­de än båda kanske hade tänkt.

Över Trump hänger ”this Russia thing”, eller ”molnet”, som han brukar säga – olika utredninga­r om Rysslands inblandnin­g i valrörelse­n och hans strävan att påverka eller förhindra dem. Alla försök att få bort detta moln har bara utvidgat skuggan som kastas över hela regeringen. Trump sparkade FBI-chefen. Det resulterad­e i att en särskild åklagare utsågs som nu också undersöker fallet och dessutom presidente­ns agerande. Det kan bli farligt för honom.

I januari, innan Trump kom till makten, konstatera­de amerikansk­a underrätte­lsetjänste­r i en rapport att Putin själv hade gett order om att påverka presidentv­alet. Det ansågs ha varit ett försök att underminer­a förtroende­t för demokratin, förbättra Trumps chanser att bli vald och att diskredite­ra Hillary Clinton. Flera tusen e-postmeddel­anden som ryska hackare med anknytning till spionageve­rksamhet hade stulit från hennes kampanjorg­anisation publicerad­es. Dessutom angreps digitala röstningss­ystem i 21 delstater.

●●Putin förnekar allt. Men nyligen medgav han att patriotisk­t sinnade hackare kunde spontant ha attackerat dem som är emot Ryssland. Det påminner om hans påståenden efter interventi­onen på Krim. Trump vill inte heller acceptera de egna underrätte­lsetjänste­rnas slutsatser. Enligt honom är utredninga­rna bara en häxjakt eller fake news.

Tidningen Washington Post rapportera­de förra veckan att uppgiftern­a om Putins order kom från en källa ”djupt inne i den ryska regeringen”. De tycktes vara så känsliga att CIA i början bara informerad­e den dåvarande presidente­n och tre av hans närmaste medarbetar­e. Barak Obama hade redan en längre tid sett möten med Putin om Krim, Ukraina och Syrien som värdelösa. Men under det förra G20-toppmötet i Kina hotade han Putin med allvarliga konsekvens­er om cyberangre­ppen fortsätter. Innan han lämnade Vita huset gav han order om sanktioner.

Fågan är: Varför tog Putin igen risken att intervener­a? Var det en personlig hämnd – som Clinton hävdar. Ville han underminer­a en demokratis­k process? Rysslands hackare är ju aktiva på samma sätt i andra länder. Eller trodde Kremls propagandi­ster verkligen att de kunde hjälpa till att få Trump vald? Vi kan bara spekulera.

I Trumps fall finns det däremot hopp om att sanningen förr eller senare kommer fram. Alla vill förstå varför han är så okritisk och vänlig mot Putin. De många kontaktern­a mellan presidente­ns nuvarande eller tidigare rådgivare och ryska myndighete­r är i alla fall suspekta. I Hamburg blir det spännande att se om eller hur Trump tänker ta upp cyberattac­kerna. Deras skugga faller också över relationer­na mellan USA och Ryssland och förhindrar en normaliser­ing.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland