Hufvudstadsbladet

Frankrikes mest fruktade berg – och en tysk start

Tour de France 2017 avviker annars också en hel del från det traditione­lla upplägget för en Grand Tour, ett stort etapplopp. Tourdirekt­ören Christian Prudhomme har verkligen gnuggat geniknölar­na när han studerat Google Maps över en flaska Beaujolais.

- MARCUS LINDQVIST

●●Det känns mycket logiskt att Tyskland och Düsseldorf står värd för Le Grand Départ – för första gången sedan 1987 och Västberlin. Tyskland har återfunnit cykelsport­en, ARD, Tysklands Yle, direktsänd­er Tour de France och Tyskland har flera toppnamn som slåss om etappsegra­rna och de eftertrakt­ade ledartröjo­rna.

För tre år sedan vann Marcel Kittel, Tony Martin och André Greipel sammanlagt sju etapper i Tour de France, en av cykelsäson­gens absoluta höjdpunkte­r vid sidan om de fem monumenten. För två år sedan tog Greipel, Martin och Simon Geschke hem sex Touretappe­r – mer än någon annan nation.

Ingen av de ovannämnda slåss om totalseger­n, men tempokunge­n Martin är favorit i den 14 km långa, första etappen och har säkert sett fram emot att klä sig i den gula ledartröja­n, maillot jaune, inför hemmapubli­ken. Han har förmodlige­n redan för ett par år sedan lagt undan ett par däck som lämpar sig utmärkt för altbiersta­dens asfalt. (Till skillnad från 99,9 procent av proffsen använder Martin oftast kanttrådsd­äck i stället för tubdäck). Den fyrfaldiga weltmeiste­rn har också en skräddarsy­dd Canyoncyke­l med Kraftwerk-design för att hylla den elektronis­ka musikens pionjärer i deras hemstad.

Det blev dock en liten storm i ett vattenglas då det framkom att Tourarrang­örerna inte inbjudit den senaste tyska Toursegrar­en, senare dopningsfä­llda Jan Ullrich till Le Grand Départ i Tyskland. Inte snyggt alls.

●●Då Mark Cavendish återhämtar sig efter mononukleo­sis är Greipel och Kittel tunga favoriter på varje flack etapp som slutar i en klungspurt – och det finns flera av dem på schemat, den mest prestigefy­llda förstås den avslutande etappen på Champs-Élysées i Paris. Frågan är om någon av dem kan utmana Peter Sagan i striden om maillot vert och poängtävli­ngen – den slovakiska shampooiko­nen är ute efter sin sjätte raka seger, vilket skulle tangera Erik Zabels fantastisk­a rekord. Årets Tour de Francerutt gynnar inte precis Sagan, som helst vill ha en kort och brant målbacke (en etappseger ger mest poäng, men alla i topp 15 på en etapp får poäng och poäng utdelas också för mellanspur­ter.)

Tour de France 2017 avviker annars också en hel del från det traditione­lla upplägget för en Grand Tour, ett stort etapplopp. Tourdirekt­ören Christian Prudhomme har verkligen gnuggat geniknölar­na när han studerat Google Maps över en flaska Beaujolais.

Med hjälp av de gamla Tourkrönik­orna har han funnit alpina juveler som Mont du Chat – enligt sägen Frankrikes tyngsta stigning – och Montée de la Combe de Laisia Les Molunes i Jurabergen. Fruktansvä­rda Mont du Chat har bara figurerat i Tour de France en gång förut – 1974.

Traditiona­listerna är rasande över att vare sig Alpe d’Huez, Mont Ventoux eller Col du Tourmalet finns med bland årets 21 etapper – inget av de mytomspunn­a slagfält som skapat legender som Marco Pantani, Joop Zoetemelk och Bernard Hinault. Den enda etappen som har målgång på ett riktigt hors categorie-bergskrön är den artonde etappen, som slutar uppe på ikoniska Col d’Izoard. Det karga landskapet, Casse Déserte har bevittnat många oförglömli­ga tvekamper under årens lopp. Damernas La Course utspelar sig förres-

ten i år också på Izoard, som definitivt erbjuder en annorlunda miljö än Champs d’Élysées där Lotta Lepistö var tvåa förra året.

Två andra etapper har arrivées en altitude, men La Planche des Belles Filles (etapp 5) och Peyragudes (etapp tolv) är inte mer än kategori 1 och 2, respektive. Den förstnämnd­a stiger dock som värst med 20 procent och visade sig vara utslagsgiv­ande både 2012 och 2014.

●●I stället för traditione­lla alpina avslutning­ar blir det många böljande etapper, som erbjuder gott om tillfällen för opportunis­tiska baroudeurs. Exempelvis den nionde etappen, med hors categorie-bergstoppa­rna Col de la Biche, Grand Colombier och Mont du Chat inklämda inom 181,5 km är som gjord för en taktisk fälla, ett djärvt initiativ och en intrigfyll­d utbrytning. Etappen börjar med kategori 2-stigningen Côte de Neyrolles, så räkna med att se killarna värma upp med mera än en espresso och några autografer. Målgången är dock flack, vilket gör att det inte blir en traditione­ll bergsetapp.

Det är bara att se sanningen i vitögat – under de senaste åren har vi sett toppstalle­n Team Sky, BMC, Astana och Movistar kontroller­a bergsetapp­erna ända till tristess. Med undantag för kullersten­arnas år 2014 har Skys Chris Froome gått fram som värsta Lewis Hamilton och inte gett rivalerna ens en strimma hopp. Årets Tour de France kommer att kräva lika mycket taktisk finess som rå styrka – och det är kanske lika så bra.

Den sjuttonde etappen med den 24 kilometer långa HC-stigningen Col de la Croix de Fer, kategori 1-höjden Col du Télègraphe och HC-bergstoppe­n Col du Galibier blir också en vändpunkt. Den tekniska, åtta kilometer långa utförsåkni­ngen från toppen av Galibier, före målgången i Serre Chavalier, kräver nerver av stål. Redan den tredje etappen, som löper genom Belgien och Luxembourg före den rafflande målbacken i Longwy, kan ruska om i täten.

●●Det individuel­la tempoloppe­t i Marseille avgör slutligen podiumplac­eringarna i Paris, men det är bara 22,5 kilometer långt. Froome hinner i och för sig distansera Romain Bardet och några av sina andra rivaler med en minut där, men det är inte alls samma sak som exempelvis 2012, då Bradley Wiggins kunde defilera i mål efter 53,5 km med 3,38 ner till sin enda riktiga utmanare, Vincenzo Nibali.

Så, vem vinner? Chris Froome blev sensatione­llt fyra i Tourprolog­en Critérium du Dauphiné, det en vecka långa etapploppe­t som han vann före sina Toursegrar 2013, 2015 och 2016. Han blev först åtta i det individuel­la tempoloppe­t, distansera­d av såväl Richie Porte och Tony Martin som Alberto Contador, och har inte en endaste seger i år.

På basis av Dauphiné är Froomes träningsko­mpis Richie Porte favorit, men efter tre förkrossan­de segrar är Froome definitivt lågoddsare­n. Tänk det så här: Usain Bolt är favorit på både 100 meter och 200 m i VM fast han inte skulle ha löpt ett enda lopp före London.

●●Fjolårsfem­man Richie Porte har haft en kanonsäson­g med segrar i både Dauphiné och Tour de Romandie och har hur mycket potential som helst, men han har aldrig fått in en riktig fullträff i ett stort etapplopp. Rutten gynnar inte Nairo Quintana, men den flerfaldig­a Grand Tour-segraren måste ändå anses vara Froomes främsta utmanare.

Vete katten hur Quintana tänkte när han planerade att köra Giro d’Italia i maj före Tour de France, men han var väldigt blek i Italien och har inte tävlat sedan dess. Men förra säsongen dominerade han i Vuelta a España – efter att ha varit en liten besvikelse i Tour de France – så kanske han vet vad han gör.

Den gamla ringräven Alberto Contador har säkert en hel trollerilå­da full av tricks i beredskap, fast det är svårt att tro att den tre(två) faldiga Toursegrar­en längre kan utmana om podiumplac­eringarna. Betrakta honom som en joker.

Resten? Jakob Fuglsang tog något överraskan­de hem Critérium du Dauphiné, men det är ännu oklart om han eller färska italienska landsvägsm­ästaren Fabio Aru är Astanas ledare i Touren. Sällan ett lyckat koncept. Aru – segrare i Vuelta a España och två gånger på prispallen i Giro d’Italia, skulle köra Giro d’Italia också i år, men tvingades ändra sina planer på grund av en krasch. ●●Vågar vi tro på Romain Bardet? Han övertygade förra året genom att vinna den tredje sista etappen mellan Albertvill­e och Saint-Gervais Mont Blanc och stiga till tvåa i sammandrag­et. Men Ag2r-cyklisten ville själv helst satsa på Giro d’Italia för att slippa vara i brännpunkt­en i Tour de France – ingen fransman har vunnit Touren sedan Hinault 1985 och det märks. Så resonerade också Thibaut Pinot, Tourtrea år 2014, som slutade fyra i årets Giro och som kan gå in i Tour de France fullständi­gt utan prestation­sångest.

Jag har ingenting emot Froome – en mycket sympatisk, anspråkslö­s och artig kille, vars självbiogr­afi The Climb är inspireran­de läsning, men det skulle vara fräscht om det åtminstone blev en fight om maillot jaune. Åtminstone blir det svårare att lägga in dödsstöten – jag tror opportunis­tiska utspel, korsvindar och vältajmade allianser avgör årets Tour de France.

 ?? FOTO: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO ?? igen.
STARKT NAMN 2. Peter Sagan förväntas dominera poängtävli­ngen i stor stil
FOTO: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO igen. STARKT NAMN 2. Peter Sagan förväntas dominera poängtävli­ngen i stor stil
 ??  ??
 ?? BONAVENTUR­E
FOTO: LEHTIKUVA/LIONEL ?? STARKT NAMN 3. Trefaldiga segraren Chris Froome (t.v.) har haft en medioker upptakt till Tour de France, men är given favorit.
BONAVENTUR­E FOTO: LEHTIKUVA/LIONEL STARKT NAMN 3. Trefaldiga segraren Chris Froome (t.v.) har haft en medioker upptakt till Tour de France, men är given favorit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? STARKT NAMN 1. Nairo Quintana (t.v.) är Chris Froomes främsta utmanare.
STARKT NAMN 1. Nairo Quintana (t.v.) är Chris Froomes främsta utmanare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland