Hufvudstadsbladet

Hade HJK gjort sin hemläxa?

- JONAS VON WENDT

●●– Vi reagerade inte på rätt sätt, vi var inte tillräckli­gt vassa framåt och vi skapade inte tillräckli­gt med målchanser.

Så löd HJK-tränaren Mika Lehkosuos analys efter att HJK åkt på en rätt överraskan­de förlust mot Connah’s Quay Nomads i den första kvalomgång­en i Europa League.

Att HJK skulle möta ett rätlinjigt och fysiskt lag med ett specialkun­nande på fasta situatione­r kan inte ha kommit som en jätteskräl­l för någon. Walesarna tror på en enkel spelidé utan större finesser. Gör det du behärskar och gör det så bra du kan var mottot.

Ändå verkade HJK, i synnerhet före paus, märkligt handfallna på Deeside Stadium med plats för 1 500 pers. Hemmalaget fick matchbilde­n exakt dit man ville ha den och en befogad fråga är om HJK faktiskt gjort sin hemläxa inför drabbninge­n.

●●Åtminstone verkade man inte ha scoutat Nathan Woolfe och dennes vänsterfot särskilt väl. En 28-åring vars främsta merit är 14 minuter för Bolton i en Uefa-cupmatch mot Sporting Lissabon den 13 mars 2008. Den gången utan en skadad Jussi Jääskeläin­en mellan Boltons stolpar.

Efter det har det blivit klubbar som Wrexham, Jerez Industrial CF, Nortwich Victoria, Hednesford Town och Stockport County innan tåget gick till Connah’s Quay, en 17 000 invånare stark ort i Flintshire. En ort som är känd bland annat för sitt rika fågelliv. Passade på något sätt in i bilden att det som hördes mest i tv-sändningen före matchens enda mål var ett ångestfyll­t läte av någon okänd storhet till fågel.

Woolfes vänster betydde 1-0 och just den foten utgjorde hela tiden ett hot för HJK. Skäl att minnas det i returen för HJK hemma i Tölö där Klubi lär stöta på ett än mera passivt motstånd.

HJK åkte ut mot IFK Göteborg i fjol och efter det föll hela laget ihop som det berömda korthuset. Samma effekt hade den hemska förlusten mot Astana och den därpå följande risbastun Krasnodar året innan. Nu finns en risk att allt tar slut redan i första kvalomgång­en.

– Jag är säker på att vi fixar det här på hemmaplan. Då ska vi vara vassare, i synnerhet på den sista tredjedele­n av planen, säger Lehkosuo till HJK-TV.

●●Vassare på den sista tredjedele­n var det alltså. En som saknades oerhört i Wales var japanska bolltrolla­ren Atomu Tanaka som i värsta fall också missar returen då han lider av muskelbris­tning. Och Alfredo Morelos jagar som bekant numera mål i skotska Glasgow Rangers. Colombiane­n fick en kvart på slutet då Rangers slog FC Progres Niedercorn med 1-0 efter mål av alltid pålitlige Kenny Miller.

Utan superduon är HJK ett betydligt beskedliga­re lag. Och just den duons specialkun­nande på den sista tredjedele­n har räddat HJK många gånger. Nu saknas den ena med säkerhet. Kanske också den andra. Med all respekt för Akseli Pelvas och Vincent Onovo så är det bara att konstatera att de två inte ens ska nämnas i samma mening med japanen och colombiane­n.

Tipset är att HJK vänder på steken nästa vecka men 1-0 är inget dåligt resultat att gå på för gästerna. Och något hopplöst lag är inte Connah’s Quay. I fjol slog laget ut norska Stabäk i samma skede.

●●Starkt av VPS att slå Olimpija Ljubljana med 1-0 och skaffa sig ett hyfsat utgångsläg­e inför returen. Vepsus tränarduo Petri Vuorinen-Jani Sarajärvi har gjort ett fantastisk­t jobb med ett rätt begränsat material. Solklar spelidé som kan ge resultat också mot större klubbar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland