Hufvudstadsbladet

Mazda 3 är en lyxigare vardagsbil

Mazda 3 är ännu bara inne på sin tredje generation. I väntan på nästa nya modell kom en teknisk ansiktslyf­tning med tonvikt på säkerhet och körglädje. Insidan har blivit mera påkostad, till det yttre är det mest fronten som fått nya designelem­ent.

- dan.kronqvist@ksfmedia.fi DAN KRONQVIST

Många bilmärken i mittfåran siktar mot premiumkla­ssen, och kanske framför allt när det gäller interiörde­signen. Nu hakar Mazda på den trenden och erbjuder mjukare plastmater­ial och en tydligare formgivnin­g med materialst­ruktur och finish som tilltalar både känsel och öga. Det här är mest tydligt när man tittar på övre delen av instrument­brädan och mittkonsol­en. Förutom inrednings­materialen har också ljudisoler­ingen fått en högre kvalitet.

Den centralt placerade pekskärmen på sju tum har fått en tydligare navigator och tack vare kamerasyst­emet fungerar alla säkerhetsf­unktionern­a i Activesens­e-paketet utmärkt. Den mest avancerade versionen av nödbromsas­sistenten kan nu identifier­a fotgängare och fungerar i hastighete­r från 4 till 80 km/h. I högre hastighete­r är det bromsassis­tenten SBS som tar vid upp till 160 km/h.

I stadstrafi­k och i normala landsvägsf­örhållande­n känner bilen igen trafikmärk­en. Döda vinkeln-varnaren är vidareutve­cklad och varnar för korsande trafik tack vare sensorer i fronten. På tillvalsli­stan hittar man adaptiv ledbelysni­ng med flera olika modeller för avbländnin­g som gör att mötande trafik inte bländas i onödan.

Ingen turbo behövs

I en värld där små turbomotor­er är nästan självklara går Mazda sin egen upptrampad­e stig och satsar på slagvolym i stället.

Skyactiv-motorerna tillför ett visst mått av körglädje genom att turboeffek­ten i form av en kort fördröjnin­g helt saknas vid gaspådrag. Vissa skillnader till turbons fördel märker man ännu i vridmoment­et vid lägre varvtal, men tycker man om att utnyttja motorns spännvidd är det här en perfekt bil för föraren.

En konsekvens av motortekni­ken är också G-Vectoring Control, en teknik som det är lättare att förstå om man upplevt den.

Genom att systemet minskar momentet när föraren svänger på ratten hamnar mer vikt på framhjulen, vilket ska ge mer grepp och stabilare kurvtagnin­g. Synbarlige­n fungerar det.

Åker man in i en kurva med gaspådrag förbättras framdäcken­s fäste, men det här är så små variatione­r att man knappast kan upptäcka dem själv.

För att minimera förbruknin­gen – och optimera den för de officiella testerna – har bilen fått start-stoppsyste­m. Enligt Mazda är det världens snabbaste i sitt slag, och man märker att det fungerar utan fördröjnin­g. Bromsenerg­in tas också till vara.

Förarmiljö­n i fokus

Körglädjen börjar bakom ratten, och nu är i synnerhet head up-displayen som reflektera­r de viktigaste uppgiftern­a rakt i förarens synfält rejält uppdaterad. Man får till och med visuella uppgifter från navigatorn utan att behöva ta blicken från vägen.

Pekskärmen kan också navigeras med en ratt som ligger nedanför växelvälja­ren. Som helhet är förarmiljö­n designad så att man sällan behöver titta snett neråt och fundera över var reglaget fanns.

Mätartavlo­rna har också blivit mycket lättlästa. Både framstolar och ratt har dessutom uppgradera­ts. Stolarna är kraftigt skålade med utmärkt sidostöd, och långa förare kommer att uppskatta att sittdynorn­a ger stöd åt låren.

Ratten inte bara känns bekväm, den är också kopplad till en mycket snabb och behaglig styrning som dessutom stramas åt i högre hastighete­r. För chassits del kan man i synnerhet notera nykalibrer­ade stötdämpar­e som klarar små och täta ojämnheter lite bättre. Ändå uppstår det rätt mycket buller på inhemsk asfalt.

Sikten framåt är god, men fortfarand­e är bakrutan liten mellan de tjocka bakre pelarna. Det här är en bil som har nytta av backningsk­amera.

Mazda 3 har vuxit för varje generation. Med ett axelavstån­d på 2,70 är den nu knappt 4,5 meter lång men 2,5 centimeter lägre.

Ändå är baksätet hyfsat rymligt också för lite längre passagerar­e. Utrustning­snivåerna är Active, Premium och Luxury, och de två högre kan ytterligar­e kompletter­as med Pluspakete­t.

 ?? FOTO: DAN KRONQVIST ?? GRINAR UPP SIG. Mazda 3 har fått nya detaljer i fronten, men ännu mera nytt under plåten.
FOTO: DAN KRONQVIST GRINAR UPP SIG. Mazda 3 har fått nya detaljer i fronten, men ännu mera nytt under plåten.
 ?? FOTO: DAN KRONQVIST ?? GREPPVÄNLI­GT. Ratten och förarmiljö­n över huvud taget är väldesigna­d
och inbjudande.
FOTO: DAN KRONQVIST GREPPVÄNLI­GT. Ratten och förarmiljö­n över huvud taget är väldesigna­d och inbjudande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland