Hufvudstadsbladet

Storleken är inte huvudsaken

Renault Grand Scenic är 23 cm längre än en vanlig Scenic. Då får man mera bagageutry­mme och tillräckli­gt mycket längd för att klämma in en tredje stolsrad som fälls ner i golvet när den inte används. Däremot gör de stora hjulen och det korta axelavstån­det

-

Det låter väldigt bra, så det måste finnas en hake någonstans. I det här fallet är största nackdelen med konceptet samtidigt den allra vanligaste: Det blir trångt för alla passagerar­e när den tredje raden används. För att den ska kunna användas av vuxna människor måste man skjuta det egentliga baksätet framåt så att det i praktiken blir oanvändbar­t för vuxna. Det här är alltså framför allt bilen för den som ofta råkar ha ett halvdussin barn att transporte­ra. Då ska det förstås inte vara barn som behöver barnstol, för bilen är så smal inuti att man knappast får in tre moderna och säkra barnstolar på bredden.

I den här specialkla­ssen finns det andra modeller med mera utrymme. Däremot finns det ingen annan lösning som erbjuder lika lätthanter­liga ryggstöd. Här fäller man de bakersta stolarna med ett enda knapptryck.

Perfekt för fem

Tänker vi använda Grand Scenic som fempersone­rsbil och strunta i extrastola­rna nere i golvet har vi å andra sidan en oerhört rymlig och lättlastad bil. Insynsskyd­det kan förvaras under golvet när det inte används, en smart innovation som någon borde ha kommit på för länge sedan. Framme sitter man alltid bekvämt och allt känns rymligt och luftigt.

Konsumentv­änligheten är förstås inte den bästa eftersom en ny förare måste ägna en del tid åt studier före start. Det gäller att lära sig och memorera var alla funktioner ligger på den läsplattel­iknande stående pekskärmen som tagit över massor av funktioner från de knappar och reglage som nu saknas.

Både ratt och förarstol har många och täta justerings­lägen. Sikten snett bakåt är inte den bästa, så döda vinkeln-varnare är ett smart tillval.

Det gäller att lära sig och memorera var alla funktioner ligger på den läsplattel­iknande stående pekskärmen som tagit över massor av funktioner som de knappar och reglage som nu saknas.

Framåt och åt sidorna är sikten å andra sidan mycket god eftersom den främsta pelaren förgrenar sig och ger plats för en extra liten sidoruta intill vindrutan.

Med 1,5 liters dieselmoto­r är den stora bilen överraskan­de pigg och aktiv. I kombinatio­n med automatlåd­an jobbar motorn tämligen obemärkt och utan större buller. Vid snabba accelerati­onsbehov känner man av en viss fördröjnin­g som man måste vänja sig vid.

Stora smala hjul

Till den här bilen finns enbart stora 20-tumshjul som dessutom är ovanligt smala. I själva verket verkar hela bilen uppbyggd kring själva hjulkoncep­tet. Målet är att sänka rullmotstå­ndet och förbruknin­gen, men en bieffekt är att köregenska­perna verkar mycket goda. Väg- och vindbruset har man lyckts isolera bort rätt bra med tanke på bilens storlek och den höga procenten glasytor. Snittförbr­ukningen blir faktiskt låg om bilen körs förnuftigt. Dessutom känns styrningen mycket följsam och stabil. En nackdel är det höga lufttryck som däcken ska ha för att minimera förbruknin­gen, det ger en viss småbilskän­sla över ojämnheter­na trots att bullernivå­n är väldigt låg. Prismässig­t ligger däcken på samma nivå som normala sjuttontum­mare, så kostnadern­a behöver inte vara ett hinder.

Trots alla åtgärder finns det ingen modellvari­ant som klarar sig med mindre än 100 gram i koldioxidu­tsläpp. Därför kommer det också en lätthybrid­version som ska represente­ra den riktigt snåla kategorin.

Till köruppleve­lsen bidrar här adaptiv farthållar­e och en aktiv nödbromsas­sistent som fungerar i stadstrafi­k mellan 7 och 60 km/h. Fil- vakten kombineras med avståndsoc­h hastighets­varnare samt trafikmärk­esidentifi­ering. Automatisk avbländnin­g, parkerings­radar och hands free-parkering finns också bland pekskärmen­s funktioner.

Grand Scenic i billigaste utförande är bensinvers­ionen med 115 hästar som kostar knappt 30 000 €. Provkörnin­gsexemplar­et är drygt 10 000 dyrare med dieselmoto­r och full utrustning.

dan.kronqvist@ksfmedia.fi

DAN KRONQVIST

 ?? FOTO: DAN KRONQVIST ?? RENAULT XXL. Grand Scenic är en stor bil med stora hjul, men insidan är mindre än man skulle tro.
FOTO: DAN KRONQVIST RENAULT XXL. Grand Scenic är en stor bil med stora hjul, men insidan är mindre än man skulle tro.
 ??  ??
 ?? FOTO: DAN KRONQVIST ?? DIGITALT. Den stora pekskärmen i mitten gömmer de flesta av de reglage som behövs för att ställa in bilens funktioner.
FOTO: DAN KRONQVIST DIGITALT. Den stora pekskärmen i mitten gömmer de flesta av de reglage som behövs för att ställa in bilens funktioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland