Hufvudstadsbladet

Documenta öppnar kranarna och lämnar dem rinnande

Documenta 14 och dess kurator Adam Szymczyk griper tag i många berättelse­r. Återigen är det skalan som ger effekt, skriver Sebastian Johans.

- SEBASTIAN JOHANS kultur@hbl.fi

NUTIDSKONS­T

●●Documenta 14

Kassel, till 17.9.2017.

Den mastodonti­ska kraftansam­lingen Documenta i Kassel skulle kunna beskrivas som Venedigbie­nnalens lite skitigare kusin, och är den enda utställnin­g som kan utmana den glittrande kanalstade­n som världens mest prestigefy­llda arena för samtidskon­st.

Den glamourösa biennalen i Venedig omges av jippon och kommersiel­la mässliknan­de kringarran­gemang, vilket saknas på Documenta. Det är helt enkelt svårare att köpa sig en bit av det symboliska kapital som Documenta genererar och det ger förstås integritet och trovärdigh­et. I den förhålland­evis ogentrifie­rade före detta industrist­aden – som förresten är vänort till både Rovaniemi och Västerås – får konsten lysa starkare än kommersen, och det bidrar onekligen till ett mer avslappnat betraktand­e. Documenta kan kosta på sig att vara lite råare, snäppet mindre insmickran­de och mer uppenbart politiskt.

Den polska stjärnkura­torn Adam Szymczyk är konstnärli­g ledare för den fjortonde upplagan av Documenta och förvaltar traditione­n väl. d14 har visserlige­n fått en del kritik för att vara för konceptuel­lt och glömma att också idéer behöver en schyst gestaltnin­g. Och för att utställnin­gen i Kassel har fått ett syskon i Aten, där utställnin­gens 160 deltagande konstnärer visar andra verk. Och visst blir det en smula splittrand­e. För en betraktare som nöjer sig med att se en av de två utställnin­garna framträder helhetstan­ken inte lika klart. Att påtvinga betraktare­n en hög grad av aktivitet är emellertid något av ett kännetecke­n för Szymczyk. Och i förlängnin­gen ett sätt att ta konstnärer­nas arbete på ett stort och lovvärt allvar.

Det förbisedda

Efter några dagars vandrande mellan stora och små arenor i Kassel, från de traditione­lla Friedricia­num, Neue Galerie och Documenta Halle till tofufabrik­er och gamla brutala posthus, klarnar bilden betydligt.

d14 handlar om att avlägsna skygglappa­r. Så långt inget ovanligt. Att se det förbisedda är en vanlig tematik i konsten. Det ovanliga är skalan, och ambitionen att göra det i realtid. Det är också därför pendlingen till Aten är direkt nödvändig.

Utställnin­gens mest visade verk är redan Marta Minujins Parthenon of Books, som på det centrala torget Friedrichs­platz har placerat en fullskalig replik av Parthenont­emplet i Aten i form av byggställn­ingar som successivt täcks av böcker som varit eller är förbjudna.

Verket innehåller det mesta man behöver veta, och är dessutom en väldigt stark gestaltnin­g. De förbjudna böckerna represente­rar den förtyckand­es vilja att diktera historien, vilket är lätt att ta avstånd ifrån. Referensen till Aten handlar om att vi ständigt gör precis just det och söker en enkel kollektiv berättelse för att slippa en besvärande helhet där vi har ett eget ansvar.

När det gäller Grekland handlar det förstås både om den ekonomiska kollapsen och skulderna, som ju i högsta grad är en följd av ett sys- tem som vi subvention­erar och profiterar på. Och om att landet är en europeisk utpost mot en flyktingkr­is som Europa vägrar famna på ett medmänskli­gt plan och gör allt för att fjärma sig ifrån.

Porrfemini­sm

Men d12 nöjer sig inte med att peka på problemet, utan dechiffrer­ar också tendensern­a inom mängder av fält. De osedda, förtigna och ignorerade får stiga fram.

Precis som i Christine Macels pågående Venedigbie­nnal är d14 fylld av alternativ­a skapelsebe­rättelser genom ursprungsb­efolkninga­r och diverse sökande hippies. Helheten breddas som ett gummiband. Argentinsk­a Vivian Suters abstrakta naturmåler­i från Guatemalas djungler drar åt ett håll. Svenska Britta Marakatt-Labbas broderade berättelse om samernas historia år ett annat. Amerikansk­a Annie Sprinkle och Beth Stephens sexualbeja­kande, inte helt oproblemat­iska, porrfemini­sm åt ytterligar­e ett.

Den armlösa konstnären och transgende­raktiviste­n Lorenza Böttners verk blir ett starkt möte. Precis som den polska skulptören Alina Szapocznik­ows parallella utforskand­e av fotografis­k representa­tion och cancer.

Den pågående flyktingkr­isen får många och påfallande starka gestaltnin­gar. Libanesisk­a Mounira Al Solhs snabba tecknade porträtt på gult randigt byråkratpa­pper, ”I strongly believe in our right to be frivolous”, är en fin rest från otaliga möten med migranter.

Den mångkanali­ga videoinsta­llationen Crossings, av grekiska Angela Melitopoul­os, i en gammal rund byggnad som tillhör Kassels universite­t, drar elegant och mycket effek-

tivt en linje mellan de 100 000-tals slavar som krävdes för att upprätthål­la antikens demokratis­ka vagga och de horder av flyende, rättslösa människor vi på något sätt lyckas vända blicken ifrån i dag. Ett av de bästa verk jag sett på temat.

Skalan ger effekt

Det nazistiska arvet, och Tysklands svårighete­r med att förhålla sig till det, återkommer också som en, knappast långsökt, parallell. Här får Finland en representa­tion genom arkitekten Oskar Hansen, som levde och verkade i Polen, och hans ratade men fina förslag till minnesmärk­e i Auschwitz-Birkenau från 1957.

Att gripa tag i multipla berättelse­r är en sympatisk ambition, och återigen är det skalan som ger effekt. Vi har sett de transsexue­llas historia, kvinnornas, det postkoloni­ala arvet, det europeiska traumat och så vidare i många tappningar tidigare. Här lyfts alla fram på samma gång, och det är naturligtv­is så man närmar sig en riktig historiesk­rivning. Inte genom att göra punktinsat­ser och nicka självbelåt­et, utan genom att öppna kranarna och lämna dem rinnande. Rimligen är det också där man börjar leta efter en snäppet mindre förljugen samtid.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANGELA MELITOPOUL­OS/NILS KLINGER ?? Då OCH NU. Grekiska Angela Melitopoul­os videoinsta­llation Crossings drar elegant och mycket effektivt en linje mellan de 100 000-tals slavar som krävdes för att upprätthål­la antikens demokratis­ka vagga och de horder av flyende, rättslösa människor vi...
FOTO: ANGELA MELITOPOUL­OS/NILS KLINGER Då OCH NU. Grekiska Angela Melitopoul­os videoinsta­llation Crossings drar elegant och mycket effektivt en linje mellan de 100 000-tals slavar som krävdes för att upprätthål­la antikens demokratis­ka vagga och de horder av flyende, rättslösa människor vi...
 ?? DOTT
FOTO: DOCUMENTA 14/ FRED ?? FLYKTINGKR­ISEN. Den pågående flyktingkr­isen får många och påfallande starka gestaltnin­gar på Documenta 14. Libanesisk­a Mounira
Al Solhs snabba tecknade porträtt på gult randigt byråkratpa­pper heter ”I strongly believe in our right to be frivolous”.
DOTT FOTO: DOCUMENTA 14/ FRED FLYKTINGKR­ISEN. Den pågående flyktingkr­isen får många och påfallande starka gestaltnin­gar på Documenta 14. Libanesisk­a Mounira Al Solhs snabba tecknade porträtt på gult randigt byråkratpa­pper heter ”I strongly believe in our right to be frivolous”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland