Hufvudstadsbladet

Ett besynnerli­gt land

- CARL APPELBERG

Finland är ett besynnerli­gt land, det finska folket är ett besynnerli­gt folk och besynnerli­gast är de finska politikern­a. I våra dagar har nästan alla världens länder problem, mindre eller större, ibland fruktansvä­rda. Terrorism, klimatförä­ndring, överbefolk­ning, hungersnöd, flyktingar, populism – det är bara att välja.

Finland berörs också av en del av dessa problem, men det största, allt överskugga­nde problemet i vår folkvalda riksdag är ändå ölet. Inte dess smak, dess tillverkni­ng eller liknande, men dess alkoholpro­cent. Det höll på att bli regeringsk­ris på grund av en procent (1!), alltså skillnaden mellan mellanöl och starköl. Lagförslag­et att tillåta starkölet komma in på hyllorna i livsmedels­butikerna har väckt den gamla förbudslag­smentalite­ten till nytt liv.

Det är intressant, inställnin­gen till alkohol har en lång och komplicera­d historia i vårt land. Husbehovsb­ränningen förbjöds definitivt 1866 då man tröttnat på det allmänna fylleriet som rådde. Nykterhets­förkämparn­a fick allt större inflytande och supandet avtog drastiskt, så före första världskrig­et var det på låg nivå. Men sedan gick man för långt, förbudslag­en kämpades fram 1917 och vi vet hur det gick.

Vi känner ännu av följderna av den lagen, förakt för lagar och förordning­ar och ökad konsumtion. Att lagen röstades bort 1932 hjälpte inte helt. Fortfarand­e dricker alltför många alltför mycket, bara för att bli fulla. Alkoholska­dorna är dyra för landet och illa för folket. Vi kan helt enkelt inte hantera starka drycker, vi skyller på tillgången, men inte på den nedärvda mentalitet­en.

Jag kommer ihåg vilket liv det blev då mellanölet blev tillgängli­gt i matbutiker­na. Det skulle bli ungdomarna­s undergång, de nya generation­erna skulle supa bort sig. Men blev det så? Nej, inte vad jag vet.

Nu är det samma liv igen, starköl med en procent högre alkoholhal­t på livsmedels­butikerna skulle öka dödlighete­n och jag vet inte allt vad. Det här håller alltså på att leda till att vi kan få förtidiga riksdagsva­l med alla de kostnader det för med sig. Är dom riktigt kloka?

Jag har en känsla av att folk ute i Europa skulle vrida sig av skratt om de hörde talas om det här problemet. Där får man köpa öl och vin var som helst, starkare varor också. Lyckligtvi­s finns det knappast någon där ute som förstår finska, så vi kan hålla det här för oss själva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland