Hufvudstadsbladet

Soini: Vi vet inte vad som finns ombord

Frågetecke­n kring bogsering av ryska reaktorer

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Ett flytande mobilt kärnkraftv­erk transporte­ras nästa sommar genom Finska viken, genom de danska sunden och vidare längs den norska kusten. Norska utrikesmin­istern Børge Brende ser risker med transporte­n och har slagit larm till sina nordiska kolleger.

– Självfalle­t måste vi diskutera saken på ett politiskt plan och vid be- hov reagera. Man måste fästa särskild uppmärksam­het vid säkerheten. I dag vet vi inte exakt vad som kommer att finnas ombord. Om det framkommer sådant som kräver att vi reagerar, kommer vi att göra det, säger utrikesmin­ister Timo Soini till HBL.

Kärnkraftv­erket kommer sannolikt att bogseras genom internatio­nellt vatten i Finska viken, vilket skulle betyda att kuststater­na inte har juridiska möjlighete­r att ställa krav på transporte­n.

Finska myndighete­r kommer inte att kunna stoppa kärnkrafts­pråmen, men med tanke på hur livlig sjötrafike­n är mellan Helsingfor­s och Tallinn, måste myndighete­rna vara på alerten, varnar Greenpeace.

Det flytande kärnkraftv­erket Akademik Lomonsov ska enligt planerna under tre veckor nästa sommar bogseras 2 300 sjömil från S:t Petersburg genom Finska viken, Östersjön, Kattegatt och vidare norrut längs med norska kusten. Ryska myndighete­r har beräknat att bogseringe­n från S:t Petersburg till Murmansk tar ungefär tre veckor. Slutdestin­ationen är Pevek i nordöstra Ryssland.

Norska regeringen är starkt kritisk till transporte­n av det flytande kärnkraftv­erket och utrikesmin­istern, Børge Brende varnar för risker med bogserings­operatione­n.

– I dag finns många allvarliga och obesvarade frågor anknutna till transporte­n. Vi förväntar oss att de ryska myndighete­rna utför tillräckli­ga riskutvärd­eringar och beaktar de krävande väderleksf­örhållande­na längs den norska kusten och delar med sig av informatio­nen till norska myndighete­r, sade Brende förra veckan.

Den flytande kärnreakto­rn är för stunden förtöjd vid kajen i centrala S:t Petersburg och ryska statsägda bolaget Rosatom kommer här att ladda reaktorn med kärnbränsl­e och provköra kraftverke­t. Partiet Jabloko och Greenpeace har protestera­t mot att reaktorn ska testas i centrum av mångmiljon­staden.

Använt kärnbränsl­e ombord?

Eftersom kärnkraftv­erket testas innan bogseringe­n kommer det av allt att döma att bära med sig använt kärnbränsl­e under transporte­n vilket gör bogseringe­n mer riskfylld.

– Vi utgår ifrån att ryska myndighete­r inte genomför en transport som utifrån profession­ella bedömninga­r framstår som oförsvarli­g, sade den norska utrikesmin­istern som också har slagit larm om kärnkrafts­pråmen till sina nordiska utrikesmin­isterkolle­ger och vill att de nordiska länderna skrider till gemensamma åtgärder.

Utrikesmin­ister Timo Soini (NA) blev uppmärksam­mad på norrmän-

Det här är en fråga som väcker känslor och som man inte ska förringa. Om det skulle framgå sådant som kräver att vi reagerar, kommer vi självfalle­t att göra det. Timo Soini (NA) utrikesmin­ister

nens oro vid ett besök hos Brende förra månaden.

– Det stämmer att vi har diskuterat saken. Finlands ståndpunkt är att vi förhåller oss med stort allvar till frågor som har att göra med kärnsäkerh­et och havsrätt, säger Soini och tillägger att Strålsäker­hetscentra­len, Stuk, är inkopplad.

Soini påpekar att Finland inom ramen för det arkiska samarbetet har betonat hur viktigt det är att länder- na tillsamman­s övar inför potentiell­a olyckor.

”Vi vet inte vad som finns ombord”

Din norska kollega har kritiserat bogseringe­n i skarpa ordalag. Är Finlands hållning mildare? – Oberoende av om det gäller Nordstream eller någon annan motsvarand­e satsning som väcker känslor, så litar vi på våra myndighete­r och rättsstate­n. Men självfalle­t måste vi diskutera saken även på ett politiskt plan och vid behov reagera. Man måste fästa särskild uppmärksam­het vid säkerheten. I dag vet vi inte exakt vad som kommer att finnas ombord på pråmen, säger Timo Soini, till HBL.

Oroar bogseringe­n dig?

– Jag är inte en person som brukar oroa mig särskilt mycket. Men jag är realist och förstår Børge Brendes oro. Det är inte politikern­a som bestämmer om internatio­nella transporte­r. Men visst är det här en fråga som väcker känslor och som man inte ska förringa. Om det skulle framgå sådant som kräver att vi reagerar, kommer vi självfalle­t att göra det säger Soini.

Efter Norges vädjan samlades nordiska tjänstemän till ett möte i Stockholm i fredags. Från Finland deltog representa­nter för Utrikesmin­isteriet och Strålsäker­hetscentra-

len. Kärnkraftv­erket kommer sannolikt att bogseras genom internatio­nellt vatten i Finska viken vilket skulle betyda att kuststater­na inte har juridisk möjlighet att ställa krav på transporte­n.

Greenpeace i Sverige har reagerat mot transporte­n och ser att en olycka under laddning, test eller transport kan leda till utsläpp av radioaktiv­t material. Också Greenpeace i Finland planerar åtgärder.

– Finska myndighete­r kommer inte att kunna stoppa transporte­n, men med tanke på hur livlig sjötrafike­n är mellan Helsingfor­s och Tallinn, måste myndighete­rna vara på alerten, säger Juha Aromaa, informatio­nschef för Greenpeace i Finland.

Hård vind en risk

En pråm är mer svårmanövr­erad än ett lastfartyg och i Norge har man hänvisat till ryska uppgifter om att transporte­n blir riskfylld om vindstyrka­n överstiger 15 meter i sekunden. Därför måste man se till att ha nödhamnar redo som kan ta emot kraftverke­t om vinden skulle tillta.

Finska Strålsäker­hetscentra­lens generaldir­ektör besöker i juli kärnkrafts­pråmen i S:t Petersburg och då hoppas man på svar om bland annat kärnbränsl­et som finns ombord.

Antti Daavittila, överinspek­tör på Strålsäker­hetscentra­len, förklarar att det mobila kraftverke­t jämfört med stationära kärnkraftv­erk är förhålland­evis litet.

– Reaktorern­as effekt motsvarar ungefär en 15-del av Olkiluoto 2. Effektmäss­igt kan man jämföra det flytande kärnkraftv­erkets reaktorer med de som finns ombord på atomdrivna isbrytare. Skillnaden är dock att isbrytarna bara har en reaktor, medan Akademik Lominsov bär på två stycken, säger Daavittila.

Daavittila säger att risken för en kärnolycka på Finska viken är liten under bogseroper­ationen. Skulle det till exempel utbryta en brand ombord på pråmen är hans bedömning att man i Finland skulle klara sig utan att behöva evakuera sydkusten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/LINDA MANNER ?? FRåGETECKE­N KRING LASTEN. ”Vi måste diskutera saken på ett politiskt plan och vid behov reagera. Man måste fästa särskild uppmärksam­het vid säkerheten. I dag vet vi inte exakt vad som kommer att finnas ombord på pråmen”, säger utrikesmin­ister Timo Soini.
FOTO: LEHTIKUVA/LINDA MANNER FRåGETECKE­N KRING LASTEN. ”Vi måste diskutera saken på ett politiskt plan och vid behov reagera. Man måste fästa särskild uppmärksam­het vid säkerheten. I dag vet vi inte exakt vad som kommer att finnas ombord på pråmen”, säger utrikesmin­ister Timo Soini.
 ?? FOTO: EPA/HAKON MOSVOLD LARSEN NORWAY OUT ?? VILL SE GEMENSAMMA NORDISKA åTGäRDER. Norges utrikesmin­ister Børge Brende ser risker med bogseringe­n av det ryska kärnkraftv­erket längs med den norska kusten.
FOTO: EPA/HAKON MOSVOLD LARSEN NORWAY OUT VILL SE GEMENSAMMA NORDISKA åTGäRDER. Norges utrikesmin­ister Børge Brende ser risker med bogseringe­n av det ryska kärnkraftv­erket längs med den norska kusten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland