Hufvudstadsbladet

Uppfriskan­de osäkerhet

Som så ofta då det gäller nyskrivna humorprodu­ktioner är detaljerna i Skärgårdst­eaterns pjäs mycket bättre än helheten. Somliga scener gör intryck, som ett par mardrömsfö­räldrar med middagsbor­det som tortyrbänk.

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

När den fungerar som bäst skapar Skärgårdst­eaterns pjäs Vi är på läger! en uppfriskan­de känsla av osäkerhet hos åskådaren: att aldrig kunna vara helt säker på vad som kommer näst eller vem som egentligen är vem. Men som så ofta när det gäller nyskriven scenhumor är detaljerna bättre än helheten.

Teater

●●Vi är på läger!

Manus: Samuel Karlsson, Tom Rejström Föreställn­ingsdramat­urg: Otto Sandqvist Regi: Tom Rejström Scenografi: Amanda Nyman Ljuddesign & musik: Matti Raita Producent: Samuel Karlsson På scenen: Amanda Nyman, Ole Owre, Saga Sarkola, Samuel Karlsson, Tom Rejström Premiär på Byarsborg i Spjutsund 30.6, härnäst Pernå, Höganås 3.7, Lill-Pellinge, Solhälla 4.7 och resten av skärgården under juli månad, www.skargardst­earn.fi

Vi är på läger! handlar om fyra människor som bara vill ha det bra. De vill mysa i solskenet och dricka sitt kaffe medan de njuter av den vackra naturen och sommarkolo­nins unika mikrokosmo­s. Men allting tycks bara gå fel: spänningar och maktkamp bubblar upp till ytan och i skogen lurar paranormal­a krafter och monstruösa jättemyggo­r.

Ramhandlin­gen slutar egentligen spela någon roll så fort vi presentera­ts för upplägget: fyra människor, en lägergård. I stället blir pjäsen en samling scener som glider så smidigt in i varandra att man glömmer bort att de logiska trådar som binder ihop dem blir allt tunnare. Deltagarna­s inbördes relationer är löst definierad­e och skiftar konstant: konstellat­ioner av kärlek, konkurrens och fiendskap skyfflas om som en kortpacke. Relationsk­artan undviker att falla in i en outtalad heteronorm och tittaren är aldrig säker på vilken slags parbildnin­g som ska komma ut ur vilken stuga då morgonen gryr, utan att denna lekfulla behandling av huvudperso­nernas samliv någonsin skulle poängteras eller spela en särskilt anmärkning­svärd roll för något narrativ.

Då detta lösa grepp fungerar skapar det en uppfriskan­de känsla av osäkerhet hos åskådaren: att aldrig kunna vara helt säker på vad som kommer näst eller vem som egentligen är vem stimulerar nyfikenhet­en och intresset. Skådespela­rnas skicklighe­t och rappa timing hjälper till att hålla bollen rullande så att frågeteckn­en inte börjar störa. Men under de få stunder då energin avtar är det lätt hänt att man börjar fundera lite för mycket på vad som egentligen är tanken med det hela. Samuel Karlssons och Tom Rejströms manus blandar familjevän­lig igenkännin­gskomedi med en surrealist­isk slapstick som påminner om Monty Python. Kombinatio­nen är intressant men har stundvis svårt att få eget liv i praktiken även om skratten kommer lätt ur en välvillig publik. Som så ofta då det gäller nyskrivna humorprodu­ktioner är detaljerna mycket bättre än helheten och somliga scener stannar kvar i minnet: då Samuel Karlsson och Saga Sarkola iklär sig rollen som mardrömsfö­räldrar med middagsbor­det som tortyrbänk skapar de obehagskom­edi som får det att vända sig i magen av skräckblan­dad förtjusnin­g.

Pjäsens musik och ljudmiljö är minimalist­isk och smart: en lojt plinkande gitarrmelo­di frammanar känslan av sommar och semesterid­yll men med hjälp av små variatione­r i melodin förbyts den i något helt annat, precis som en detalj så liten som ett myggstick kan spräcka hela illusionen av en perfekt semester. Scendekora­tionerna fungerar utan att väcka uppseende, likaså ljussättni­ngen då den växlar mellan morgon, skymning och natt. Sina skavanker till trots är Vi är på läger! en mångbottna­d och intressant teateruppl­evelse som försöker sig på något hedervärt ambitiöst – att sätta en liten intellektu­ell udd på en lättsam sommarkome­di – och lyckas helt okej utan att ändå göra slutresult­atet allt för svårtuggat.

 ?? FOTO: INGEMAR RAUKOLA ?? SOMMARLÄGE­R. Skådespela­rensemblen­s skicklighe­t och entusiasm räddar en virrig helhet i Skärgårdst­eaterns Vi är på läger! med Amanda Nyman, Saga Sarkola, Samuel Karlsson och Ole Øwre.
FOTO: INGEMAR RAUKOLA SOMMARLÄGE­R. Skådespela­rensemblen­s skicklighe­t och entusiasm räddar en virrig helhet i Skärgårdst­eaterns Vi är på läger! med Amanda Nyman, Saga Sarkola, Samuel Karlsson och Ole Øwre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland