Hufvudstadsbladet

Fredsrörel­sen går inte Putins Rysslands ärenden

- LAURA LODENIUS Helsingfor­s

SäKERHETSP­OLITIK I fredsrörel­sen är man allmänt orolig över den ökade militarise­ring vi ser kring oss, i Finland och våra närområden. Det handlar om kvantitati­v och kvalitativ upprustnin­g som bekostas med skattebeta­larnas medel, genom att stöda och subvention­era militärind­ustrin på olika sätt, bland annat genom att ge tillstånd att exportera vapen till Mellanöste­rns och Centralasi­ens auktoritär­a regimer och så vidare. Senast också beslutet att använda mera EU-medel till förmån för militärind­ustrin. Alla dessa medel och alla satsningar är ju de facto borta från annat. Och upprustnin­g och militarise­ring sker alltså i Ryssland, men också i våra egna länder.

En del av denna utveckling och politik är den ökade mängden militära styrkeoch maktuppvis­ningar som man genomför i form av stora internatio­nella militära övningar och uppvisning­ar, i våra närområden, men också i vårt eget luftrum och på vårt territoriu­m. En del syns också hos oss i huvudstads­regionen, men mycket genomförs uppe i norr där man tycker sig kunna agera ännu friare. För bara ett par tre veckor sedan slutade den senaste stora internatio­nella flygövning­en i finska och svenska Lappland.

Oberoende av vad man anser om något tiotal fredsaktiv­isters plan på en fredsövnin­g tillsamman­s med ryska deltagare på Åland, som en ”mot- övning” till Aurora 17-övningen i Sverige, i den form som den beskrevs i HBL 27.6, så är det dumt att stämpla all fredsaktiv­ism, och all den kritik som framförs mot dessa stora spektakulä­ra militärövn­ingar, för att de ökar polariseri­ngen av säkerhetsp­olitiken, helt som en del av Putins Rysslands informatio­nskrig.

Det är klart att ”fredsövnin­gen” på Åland, även om jag inte känner dess bakgrund desto noggrannar­e än vad som beskrevs i HBL, som det mesta av vad medborgara­ktiva och grupper gör i dessa tider, är ett försök att påverka medborgaro­pinionen. Men att stämpla allt påverkande som ifrågasätt­er de ökade militära betoningen i bland annat Finlands och Sveriges försvarspo­litik, som agerande för en annan nations intressen, till och med för att vara aktivt dirigerat från Ryssland, hotar grunden till demokratin och friheten som vi förstått den i Norden. I Norden har ett aktivt medborgars­amhälle med rätt till olika åsikter och rätt att visa dem hittills varit helt grundlägga­nde, tvärtemot hur det är i dag till exempel i Ryssland.

Medborgara­ktivism, debatt och oliktänkan­de är en rikedom som stärker våra samhällen, inte något som försvagar dem. Det är väl det man vill stöda och försvara om något?

Det är också därför man i Ryssland hela tiden försvagar bland annat fredsaktiv­as möjlighete­r att agera och säga något offentligt. Det är i dag ganska kinkigt att bedriva gränsövers­kridande samarbete med ryska aktiva som har en annan åsikt än Putin och hans maskineri, som i ganska hög grad inkluderar massmedia. Vi skulle inte, tycker jag, behöva höra liknande toner och fasoner i våra egna nordiska länder, genom att man med denna tyngd som nu användes, ifrågasätt­a rätten att kritisera makthavarn­a och till exempel arméns val och söka alternativ till den förda politiken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland