Hufvudstadsbladet

Snabbguide till ön

-

●●Till Formentera reser man för det unika ljuset, lugnet, stränderna och det rena klara havet. Ön är lika härlig under en dagstripp som en lugn semesterve­cka. Den bästa säsongen infaller under maj-oktober. Många hotell, restaurang­er och affärer är stängda november-april.

●●De flesta flyger till Ibiza och tar båt därifrån. Formentera har ingen flygplats. Gott om snabba reguljärbå­tar nästan hela dygnet från Ibiza stad. Det går också färja till Denía på spanska fastlandet. Reguljärre­sa IbizaForme­ntera med snabb katamaran (30 minuter) kostar närmare 50 euro tur och retur, vissa långsamma turbåtar tar under 20 euro (cirka en timme).

●●Sommartid är efterfråga­n på hotellrum och privatrum långt större är tillgången. Det gör att ett härligt hotell som 4-stjärniga Cala Saona (med restaurang i toppklass) kan ta 140 euro för ett fint dubbelrum med havsutsikt i maj och 450 euro för samma rum i slutet av juli.

●●De snälla, men stadiga vindarna, och det faktum att man snabbt når den sida av ön som för dagen inte har några vågor, gör att förhålland­ena för vindoch kitesurfar­e är perfekta.

●●Turistbyrå­n har en fin gratis broschyr kallad Formentera Green Routes, med 32 vandringar/promenader på ön – allt från väldigt lätta till mer ansträngan­de. Många funkar dessutom för mountainbi­kes.

●●Precis som Ibiza har Formentera flera hippiemark­nader med hantverk, kläder med mera en dag i veckan.

●●Läs mer: www.formentera.es www.visitforme­ntera.com

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland