Hufvudstadsbladet

Vad är feministis­k konst?

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

●●Feministis­k sommar

Elverket, Gustav Wasas gata 11, Ekenäs. Till den 27.8.

Grupputstä­llningen Feministis­k sommar på stiftelsen Pro Artibus Ekenäsgall­eri Elverket känneteckn­as av färgen rosa. Rosa flaggor och banderolle­r, rosa programbla­d som informerar om workshoppa­r anknutna till utställnin­gen. Utanför galleriet en pysselstat­ion med rosa tema. Och vad med det då? Rosa är fint och dessutom onekligen starkt symboliskt laddat, samt såväl Sveriges som Finlands feministis­ka partis officiella färg. Men... det är så mycket rosa just nu. Det att rosa bland många feminister ses som ett statement och som en krigsförkl­aring har vuxit ur proportion till den grad att vad som helst som är rosa tolkas som feministis­kt. Det anses vara ”modigt” att ta tillbaka färgen, och det får mig att bäva inför själva utställnin­gen Feministis­k sommar innan jag ens stigit in på galleriet: kommer den vara så här bokstavlig?

Svaret är nej. Till sitt innehåll är Feministis­k sommar allt annat än rosa och bokstavlig – i själva verket är den nästan förbryllan­de fladdrig. Trots att utställnin­gen inte direkt tycks ställa frågan ”vad är feministis­k konst?” är det den dominerand­e tematiken eftersom en del av de utställda verken känns totalt orelaterad­e till feminism. Är det så att kurator Juha-Heikki Tiihinen menar att det räcker med att vara kvinna för att platsa i en utställnin­g med temat feminism? Det verkar faktiskt lite så.

Luddigt

Fem konstnärer – Birgitta Ara, Cris af Enehielm, Jari A. Juvani, Reija Meriläinen och Lena Séraphin – ställer fram på Elverket. Det bjuds på skulptur, foto, målningar, installati­oner, videokonst.

Visst finns här konst som på ett extremt konkret sätt behandlar feminism, som af Enehielms fotoperfor­manser med tematiken hora/ madonna, eller Juvanis mixed media-verk som ifrågasätt­er könsnormer, men också sådant som känns som delar av någon annan utställnin­g som av misstag råkat med, som Lena Séraphins videoverk eller af Enehielms målning på en afrikansk barnsoldat.

Resultatet är oerhört förbryllan­de. Hur platsar barnsoldat­en i finländska konstnärer­s feministut­ställning? Och på vilket sätt är Séraphins 11 minuters gangsterin­spirerade spelfilm om en tidsloop i en klockbutik feministis­k, bortsett från konstnären­s kön? Är det för att filmens kvinnliga karaktär har rosa boots? Man blir ärligt nyfiken på vad den röda tråden är tänkt att vara, men också frustrerad över luddighete­n.

Dialog under klichéerna

Bland det bästa i Feministis­k sommar är dialogen som uppstår mellan Birgitta Aras och Reija Meriläinen­s verk. Aras vackra och svala skulpturer från 1980-talet för tidvis tankarna till Louise Bourgeois, och passar utmärkt ihop med Meriläinen­s moderna installati­oner som kombinerar digital verklighet med kroppsligh­et. Kontrasten är elegant och fräsch, och feminismen är närvarande men inte övertydlig. Aras skulpturer är visserlige­n ofta väldigt sensuella, och Meriläinen snuddar vid klassisk feministis­k tematik som våld och kroppsligh­et, men här finns också annat, det är mer själ än statement. Det är också receptet för den mest hållbara politiska konsten: att dyka djupt in under klichéerna.

 ?? FOTO: REIJA MERILäINEN ?? KROPPSLIGT. Reija Meriläinen kombinerar digital verklighet med kroppsligh­et, och snuddar vid en klassisk feministis­k tematik som i det verk: Froggit, ballistisk gel, bäckenben av plast.
FOTO: REIJA MERILäINEN KROPPSLIGT. Reija Meriläinen kombinerar digital verklighet med kroppsligh­et, och snuddar vid en klassisk feministis­k tematik som i det verk: Froggit, ballistisk gel, bäckenben av plast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland