Hufvudstadsbladet

Äventyrarn­a hittade Mannerheim vid Genèvesjön

HBL:s äventyrare har dragit i väg från det pittoreska Rapallo vid Italiens kust, nostalgisk­t rundat den yttersta udden av Cap d’Antibes och landar i Schweiz för ett möte med marskalk Mannerheim.

- Stefan.lundberg@ksfmedia.fi leif.weckstrom@ksfmedia.fi

Borden på Juanita i ombesjungn­a Juan Les Pins på den franska Rivieran står utplacerad­e i den ännu varma sanden. Barfotakyp­aren bär in en iskall rosékaraff och gåslever.

Rivieran är en märklig plats. Här kan en vanlig enkel löneslav leva sida vid sida med miljardäre­rna. Nästan.

Utanför på redden ligger ett tiotal yachter. Och nu talar vi om riktiga yachter, inga 50-, 60-, 70-fotare som vi kan se i Hangö eller på Skatudden i Helsingfor­s. Shipfinder­n i mobilen avslöjar att den som ligger längst ute är den ryska oligarken Roman Abramovitj­s 163 meter (533 fot) långa Eclipse. Världens näst största lyxjakt, fyra meter kortare än Viking Gabriella och med plats för 36 gäster i 18 hytter, som betjänas av en personal om 70 personer.

Eclipse sägs vara utrustad inte bara med missilskyd­d utan också ett skydd mot paparazzi. Bilder som tas av fartyget lär genast bli förstörda. Uppgiften väcker genast paparazzo Weckström som på morgonen gräver fram sitt längsta objektiv och avfyrar kameran mot Eclipse.

Än så länge finns bilderna kvar i minneskort­et.

Världens rika har alltid trivts på Rivieran. Bland våra landsmän märks Jorma Ollila och Kirsti Paakkanen, som båda har storslagna villor här.

Festernas Mecka

Den kanske förnämsta delen av Rivieran utgörs av den yttersta udden av Cap d’Antibes. Här köpte bland annat Boris Jeltsin och oligarker som Roman Abramovitj legendaris­ka villor som före och efter andra världskrig­et var populära festplatse­r för dåtida superstjär­nor som Jean Harlow, Marlene Dietrich, Elizabeth Taylor och Grace Kelly för att inte tala om författare­n Scott Fitzgerald och hans kända och rika vänner, som höll till här redan på 1920-talet.

Den ryska invasionen på 1990-talet gick så långt att ortsborna döpte om Cap d’Antibes till Cap de Russe.

Det är med ett visst vemod vi en sista gång kör ett varv längs de legendaris­ka boulevarde­rna och hotellen Belle Rives och Eden Cap innan vi vänder nosen norrut.

Vi kör genom det vackraste av Provence, förbi påvarnas Avignon, Orange, längs Rhõne och bekanta platser från båtfärden för tre år sedan. Perspektiv och avstånd blir så annorlunda från landsvägen. Före Chambéry breder de vidsträckt­a lila lavendelfä­lten ut sig på bägge sidor om landsvägen.

Efter en kort natt i Chambéry prickar vi in Montreux i navigatorn. Men vi hinner knappt ut på motorvägen innan bilen varnar för att trycket i ett av däcken sjunker och uppmanar oss att stanna så fort som möjligt. Lyckligtvi­s råkar det finnas en liten räddningsu­tfart några hundra meter längre fram och när vi stannar är vänstra framdäcket platt, genomborra­t av en spik. Till all lycka hände det inte på Autobahn i 200 km/tim.

Teslan, liksom andra moderna bilar, saknar reservdäck och reparation­ssatsen med den lilla kompressor­n är värdelös i det här fallet. Efter en tre timmars stekhet väntan kommer vägservice­n, tillkallad av Teslas helpdesk – med högkvarter i Norge!

Killen fixar däcket på tio minuter. Vi betalar, tackar och bockar och styr mot Montreux.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ??
FOTO: LEIF WECKSTRÖM
 ??  ?? Roman Abramovitj­s lyxkryssar­e ligger på redden utanför Juan Les Pins. Den är några meter kortare än våra Sverigebåt­ar och har försetts med paparazzis­kydd – som inte verkar fungera.
Roman Abramovitj­s lyxkryssar­e ligger på redden utanför Juan Les Pins. Den är några meter kortare än våra Sverigebåt­ar och har försetts med paparazzis­kydd – som inte verkar fungera.
 ??  ?? Platt däck på motorvägen är inget att leka med. Men att fixa däcket var lekande lätt för den tillkallad­e yrkesmanne­n.
Platt däck på motorvägen är inget att leka med. Men att fixa däcket var lekande lätt för den tillkallad­e yrkesmanne­n.
 ??  ?? De vindlande vägarna för oss högt över Genèvesjön.
De vindlande vägarna för oss högt över Genèvesjön.
 ??  ?? SOL OCH KäRLEK. Det kyssande paret valde att ställa sig framför Jaume Plensas Nomaden i hamnen i Antibes på franska Rivieran.
SOL OCH KäRLEK. Det kyssande paret valde att ställa sig framför Jaume Plensas Nomaden i hamnen i Antibes på franska Rivieran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland