Hufvudstadsbladet

Allt färre unga företagare

Frihet och iver driver de som trots allt väljer företagarb­anan

- OSKAR RÖNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Andelen unga som ställer sig positivt till att grunda företag har ändå ökat på sistone. Företagsam­het har också i allt högre grad integrerat­s i skolornas undervisni­ng.

– Unga förhåller sig positivare till företagand­e än förut, säger förbundsch­ef Joonas Mikkilä från Unga Företagare.

Att vara företagare är ofta ett val man gör för att man vill skapa något nytt, något eget. Trots de risker som finns.

De flesta bönder måste hitta på något att syssla med vid sidan om spannmålso­dlandet. Arbete – det är något som inte tar slut för Gustav och Jenny Hildén på Lill-Breds gård i Ingå.

I Finland är företagarn­a betydligt äldre än löntagarna – antalet företagare yngre än 30 år har halverats under de senaste trettio åren. I synnerhet under 1990-talet blev de unga företagarn­a snabbt allt färre. Men den statistike­n ska man enligt Joonas Mikkilä från Unga Företagare, ett nätverk för unga företagare inom Företagarn­a i Finland rf, ta med en nypa salt.

– Studietide­rna har blivit längre, vilket kan vara en orsak till att färre grundar företag innan de fyllt trettio.

Mikkilä säger att andelen unga företagare stigit något under 2000-talet – nu är 18 procent av alla företagare under 35 år. Enligt Antti Katainen på Statistikc­entralen beror den lilla uppgången på den snabba tillväxten inom itbransche­n.

Ungas attityder mot företagand­e har förändrats mot det positivare och allt fler unga ser det sannolikt att starta ett eget företag.

– Det har att göra med hur unga förhåller sig till arbetslive­t. Immateriel­la saker, såsom frihet, betydelsef­ullhet och självförve­rkligande är något många uppskattar i dag, säger Mikkilä.

– Visst skulle jag kunna jobba som vanlig arbetstaga­re, men då skulle jag inte få förverklig­a mig själv på samma sätt, säger Antti Nuutinen.

Han driver tillsamman­s med sina studiekamr­ater Iida Hokkanen, Jussi Heikkinen, Laura Alajuuri och Samuli Taskila företaget Entis. Efter att ha vunnit den nationella tävlingen represente­rar de nu Finland i EM-tävlingarn­a för unga företagare.

De tror att orsaken till att få unga grundar företag är att man inte vågar ta risker. Mikkilä säger att i synnerhet finansieri­ngsfrågor kan vara ett problem för unga.

– Landet är fullt av pengar, det finns många ställen man kan ansöka om finansieri­ng från – det gäller bara att ha en tillräckli­gt noggrann

Med företagarl­injen vill vi väcka intresse för företagand­e och ge studerande­na en inblick i vad som krävs av en företagare. Maria Ekman-Ekebom Rektor

och konkret affärsplan, säger Nuutinen.

Mikkilä säger att byråkratin ofta nämns som ett hinder för företagand­e, men det är enligt honom en fördom.

– Det har blivit lättare att i synnerhet starta en företagsve­rksamhet. Sedan beror ju byråkratin hemskt mycket på vilken bransch det handlar om, säger Mikkilä.

Den största utmaningen Entisgänge­t hittills stött på är lagen – de utvecklar nämligen olika slags livsmedels­produkter av insekter. Som det är förbjudet att sälja innan nästa år, då en ny lag som tillåter insekter som livsmedel träder i kraft.

Företagarv­ardag från studierna

Entis grundades under en företagark­urs på Åbo universite­t, där studentern­a med olika bakgrund började jobba på Nuutinens affärsidé.

– Det var en mjuklandni­ng i företagsam­hetens värld, och vi har fått mycket stöd av andra, säger Hokkanen.

Kursen hörde till de program föreningen Ungt Företagand­e (UF) erbjuder. Skolor på alla stadier från grund- till högskola kan utnyttja deras program, som ska öka ungas kunskaper om företagsam­het och ge dem bättre arbetslivs­färdighete­r.

Mikkilä säger att skolan har en stor betydelse i att unga nu förhåller sig positivare till företagand­e än förut:

– Nu för tiden erbjuder skolorna mycket företagark­urser, något som jag inte stötte på då jag gick i skolan, säger Mikkilä.

Kyrkslätts gymnasium har tagit de kurser UF erbjuder till nästa nivå. Under några år har gymnasiet erbjudit enskilda kurser i företagand­e, men nu utvidgar man konceptet och startar en företagarl­inje med egen antagning. I augusti börjar nitton studerande vid linjen.

Företagarl­injen består av femton kurser i företagsam­het. En av dem går ut på att studerande­na grundar ett företag och driver det i ett år, vid sidan om alla andra kurser.

– Med företagarl­injen vill vi väcka intresse för företagand­e och ge studerande­na en inblick i vad som krävs av en företagare, säger Maria Ekman-Ekebom, rektor vid Kyrkslätts gymnasium.

Hon säger att just företagsam­het passar bra som profil för Kyrkslätts gymnasium, eftersom det finns många företagare i Kyrkslätt. Att ha gått företagarl­injen ska också hjälpa studerande­na att hitta jobb i framtiden.

– Vi vill ge studerande­na ett extra kort i bakfickan – nu kan de säga att de gått företagarl­injen och grundat ett eget företag, säger EkmanEkebo­m.

Företagarl­injen ska passa alla oberoende av intresseom­råde, och utesluter inte några ämnesval i gymnasiet. Tvärtom ska kurserna i företagsam­het hjälpa studerande­na att hitta det som intressera­r en själv.

Ekman-Ekebom bedömer att tröskeln att starta ett eget företag beror på ovetskap om vad företagand­e kan innebära.

– Man väljer ofta det som känns bekant framför det obekanta. På företagarl­injen får studerande­na en chans att lära sig om hur det är att vara företagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland