Hufvudstadsbladet

Oboy och Odin trivs på grönbete

Fadderkor Tjuren Löpö lever livets glada dagar på Koskis gård. Han har fullt upp med sommarjobb­et – att befrukta de 25 korna i samma hage. Efter sig har han en handfull ungtjurar, däribland Oboy och Odin, som vill lära sig jobbet.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

HBL:s fadderko Lovely och hennes tvillingka­lvar Oboy och Odin har nu gått på grönbete i två månader. De växer båda fint, men Odin har blivit större. När kalvarna inte äter gräs och örter svansar de efter sin stora rollmodell Löpö, gårdens tjur som ägnar dagarna åt att uppvakta korna.

De har varit ute dygnet runt sedan i början av maj och kosläppet. HBL:s fadderko Lovely och hennes tvillingtj­urar Odin och Oboy är tillbaka i samma hage dit de först släpptes ut, efter att ha vistats i tre andra beteshagar häremellan. De har vuxit fint, blivit större och kraftigare.

Odin är något större och kraftigare medan Oboy har haft lite diarré och därför inte vuxit sig lika stor som brorsan, berättar Helena von Limburg Stirum. Tvillingar­na håller till i närheten av sin mamma Lovely, men var inte så nära varandra att de alla tre skulle fastna på samma bild då hon senast hälsade på dem i hagen.

– Alla tre mår väl, de njuter fullt ut av friheten och det frodiga gräset.

Tillsamman­s med Lovely och de 24 andra korna i hagen vistas också tjuren Löpö, som har ett tufft och intensivt men ack så givande sommarjobb. Planen är att han ska befrukta dem alla fram till augusti, då gårdens fem tjurar samlas in och isoleras i en egen hage.

– Jag vet faktiskt inte om Löpö har uppvaktat Lovely ännu, det har jag inte råkat se. Men han gör sitt jobb bra, går och snusar kossorna i baken för att med hjälp av doften känna vilken som är brunstig. Man ser genast vilken ko han uppvaktar, han slickar henne och går så nära, säger Helena von Limburg Stirum.

Ungdjuren får gå med sina mammor fram till slutet av augusti, då de börjar bli könsmogna och delas då in i ungtjurar och kvigor.

Höet ska bärgas

Det är bråda dagar på bondgården just nu då höet ska bärgas. Arbetet är väldigt mycket beroende av fint väder, höet måste vara torrt så att det blir bra foder.

– Vi bärgade första satsen hö strax före midsommar och det blev riktigt bra kvalitet. Det höet ger vi till ungdjuren i höst då de flyttar in i ladugården efter sommarbete­t, så att de får den allra bästa näringen. I de följande skördarna är höet strävare.

Det är stora mängder hö som ska bärgas och tas tillvara inför vinterhalv­året. En diko äter över 20 kilo hö per dygn. På Koskis gård bor det 90 kor och lika många ungdjur, så dygnsbehov­et är sju stora höbalar. Det höet ska samlas in nu.

– Om vädret tillåter och höet växer bra så kan vi få upp till tre skördar på en sommar. Just nu sitter vi mest på traktorn. Under en bra dag balar vi tvåhundra balar som Lovely och hennes kompisar får äta i vinter, berättar Helena.

Största delen av kornas mat är förtorkat hö, det vill säga fuktigt hö som plastas in i stora vita balar. Förtorkat hö kräver inte lika långa perioder av uppehållsv­äder, en dag räcker innan det plastas. En stor bal väger mellan 600 och 800 kilo.

 ?? FOTO: HELENA VON LIMBURG STIRUM ?? På ängarna där korna och kalvarna tillbringa­r sommardaga­rna växer gräs, örter och blommor. Här får djuren fritt vandra omkring och välja vad de äter.
FOTO: HELENA VON LIMBURG STIRUM På ängarna där korna och kalvarna tillbringa­r sommardaga­rna växer gräs, örter och blommor. Här får djuren fritt vandra omkring och välja vad de äter.
 ?? FOTO: HELENA VON LIMBURG STIRUM ?? NYFIKNA. Kon Lovely och kalven Odin kommer tillsamman­s med en flock andra kalvar och hälsar på gårdsfolke­t på Koskis gård.
FOTO: HELENA VON LIMBURG STIRUM NYFIKNA. Kon Lovely och kalven Odin kommer tillsamman­s med en flock andra kalvar och hälsar på gårdsfolke­t på Koskis gård.
 ?? FOTO: HELENA VON LIMBURG STIRUM ?? EGNA VäGAR. Oboy är mindre än storebrors­an, men båda växer och mår bra. Fram till augusti får de vara i samma hage som sina mammor.
FOTO: HELENA VON LIMBURG STIRUM EGNA VäGAR. Oboy är mindre än storebrors­an, men båda växer och mår bra. Fram till augusti får de vara i samma hage som sina mammor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland