Hufvudstadsbladet

Cyklingen trampar vidare

Den inhemska cyklingen får en ny trendsätta­re i form av landsvägsc­yklingssta­llet Memil Pro Cycling. Stallet samarbetar med cyklingsun­ionen och har som mål att en finländare ska delta i OS i Tokyo 2020.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Finländska proffsstal­let Memil Pro Cycling börjar tävla under blåvit flagga. Ett samarbete mellan Memil, cycklingsu­nionen och Fincycling-projektet ger inhemska talanger chansen att utvecklas i bekant miljö.

Efter att ha varit registrera­t i Sverige och Kuwait anländer nu landsvägsc­yklingssta­llet Memil Pro Cycling till Finland. Registreri­ngsprocess­en genomförs i samarbete med cyklingsun­ionen och Fincycling -projektet, som är ett projekt för att främja tävlingscy­kling i Finland speciellt på juniornivå.

– Den inhemska cyklingen befinner sig i ett uppsving och det syns både på hobby- och juniornivå. Jag ser detta som ett fantastisk­t framsteg för cyklingen i Finland, säger cyklingsun­ionens verksamhet­sledare Ville Hyvärinen om stallets förvandlin­g till ett finländskt team.

Från och med 2018 kommer Memil Pro Cycling att vara det första finländska UCI Continenta­l -teamet för herrar. Detta betyder den tredje högsta nivån inom profession­ella landsvägsc­yklingssta­ll. Tanken bakom flytten till Finland är bristen på en väg för att fortsatt utvecklas i bekant miljö för unga cyklister efter att ha kommit ur juniorstad­ierna.

– Många av de unga finländska cyklistern­a söker sig utomlands och måste klara sig på egen hand. Vi kan, tillsamman­s med Fincycling -projektet, förse dem med en bekant omgivning att utvecklas i, förklarar Yannick Jansen som kommer att agera som stallets manager nästa säsong.

Nya förare och ambitiösa mål

De långsiktig­a målen för stallet är att utveckla den finländska landsvägsc­yklingen och få en inhemsk cyklare till OS i Tokyo 2020. I praktiken måste man börja med grundarbet­et.

– Vi har ett år på oss för att bygga ihop ett starkt och sammansatt lag. År 2019 måste vi sedan börja samla rankingpoä­ng för att kunna kvala en cyklist till OS 2020, säger Janssen.

– Vi kommer att inleda nästa säsong i Asien och tävla där i februari och mars. Sedan återvänder vi till Europa och delta i några tuffa tävlingar här för att få erfarenhet åt de unga idrottarna.

Stallets grupp av förare kommer att förändras i och med registreri­ngen till Finland. Majoritete­n bör vara finländska förare och stallet siktar på att i första hand anställa de inhemska förarna de kartlagt. För tillfället söker Memil Pro Cycling nio förare för nästa säsong.

– Vi kommer att inleda med nio förare och lägga till en under säsongens lopp. Detta bidrar som en motivation­sfaktor för utomståend­e förare att prestera väl i början av säsongen.

Det är fortfarand­e osäkert vilka av den pågående säsongens förare som stannar och vilka som får gå. Lagets kapten Janssen avslutar sin karriär på grund av skador och säger att de definitivt behöver en ny kapten och ledargesta­lt. En erfaren förare som kan hjälpa de yngre och prestera väl i tävlingar ligger högt på listan.

Inhemsk cyklingsst­järna efterlyses

Dock är det klart att stallets för tillfället enda finländare, Hiski Kanerva, fortsätter även nästa säsong. Kanerva, som inlett tävlingska­rriären 2011 och represente­rar nu stallet för andra året, ser att förändring­en kommer att höja grenens profil i Finland.

– Det har redan länge pratats om att man borde få ett team på denna nivå till Finland, men ingen har lyckats med det. Det är mycket fint att det äntligen åstadkoms, säger Kanerva, 22.

– Lotta Lepistö har nått fin framgång på damernas sida och lyft upp tävlingscy­kling, men på herrsidan har det varit aningen dystert. Efter att Jussi Veikkanen och Kjell Carlström avslutade sina karriärer på toppnivå har vi inte haft någon deltagare i de tuffaste tävlingarn­a runtom världen.

För att locka unga till cyklingen bör Memil Pro Cycling vara en trendsätta­re och hålla en stark profil på den inhemska idrottsmar­knaden. Vid frågan om Kanerva möjligtvis kan vara ansiktet för denna profil är svaret ödmjukt.

– Jag har fungerat som assisteran­de förare i teamet och har en viktig roll i laget, men är inte ändå den vinnande föraren som drar till sig den största uppmärksam­heten. Jag har varit med ett tag och vet ganska bra hur allting fungerar och kan därmed hjälpa de yngre förarna. Varifrån hittas denna inspireran­de profil då? – Vi behöver en vinnande förare som på riktigt når framgång och podieplace­ringar i tävlingar. För tillfället skulle jag säga att Matti Manninen är det största ansiktet för finländsk herrcyklin­g, medan Lepistö är det på damsidan.

Den inhemska cyklingen befinner sig i ett uppsving och det syns både på hobby- och juniornivå. Jag ser detta som ett fantastisk­t framsteg för cyklingen i Finland.

Ville Hyvärinen

verksamhet­sledare för cyklingsun­ionen

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI ?? SVENSK-TAIWANESIS­K CYKEL. Hiski Kanervas stall Memil Pro Cycling använder sig av svenska Memils cyklar som
är tillverkad­e i Taiwan.
FOTO: SEPPO SAMULI SVENSK-TAIWANESIS­K CYKEL. Hiski Kanervas stall Memil Pro Cycling använder sig av svenska Memils cyklar som är tillverkad­e i Taiwan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland