Hufvudstadsbladet

”Brinner för att producera ren mat”

– Man gör vad som helst för att överleva, man vill inte ge upp, beskriver Gustav Hildén den mentalitet bönder har. Arbete från morgon till natt är värt det, då man får göra det man brinner för.

- TEXT OSKAR RöNNBERG FOTO NIKLAS TALLQVIST

– Väldigt få bönder livnär sig på enbart spannmålsp­roduktion, säger Gustav Hildén, 27.

Tillsamman­s med frun Jenny köpte han tidigare i år Lill-Breds gård i Ingå, en gård som sedan länge är känd för sina jordgubbar. För tillfället odlar de utöver fem hektar jordgubbar även potatis, lök, dill, brysselkål, ärter och majs. I framtiden är det meningen att de ska ta över Gustavs hemgård, då föräldrarn­a går i pension.

Lill-Breds är beläget intill stamväg 51, strax väster om Ingå kyrkby. Många nöjda kunder viker in och köper jordgubbar och grönsaker från gårdens direktförs­äljningstä­lt och sticker in på kaféet, som är öppet sommartid.

Utöver jordbruket – vädret kan ställa till det med skörden – har Gustav Hildén sedan förr också ett byggföreta­g. Enligt dem har största delen av bönderna i de här trakterna någon sidosyssla, eller så har frun ett annat jobb då mannen jobbar hemma på gården.

För att få bättre avkastning på sina odlingar har paret bestämt sig för att satsa på specialgrö­dor.

– Chansen är större att bonden får ett rättvist pris från specialgrö­dor än från spannmål, säger Gustav Hildén.

Förutom direktförs­äljningen på gården säljer de sina produkter i ett antal butiker i trakten, och är glada över att ha nöjda kunder.

För Hildéns var det lätt att börja som jordbruksf­öretagare, eftersom de vuxit upp med det. Utan den bakgrunden kunde det vara svårare:

– Om man ska börja med jordbruk så ska man nog vara verkligt intressera­d, säger Gustav Hildén. Och det är han. – Jag brinner för att få producera ren mat av toppenkval­ité.

Det gör inte alla bönders barn, enligt Hildén har majoritete­n av bönderna inte någon som fortsätter. Det betyder att man säljer eller utarrender­ar sin gård. Under åren 2000–2010 minskade antalet gårdar i Finland med 20 procent. Hur lätt är det att börja som ung bonde? – Visst är det ganska jobbigt i början, men det finns ju stödprogra­m som man kan få hjälp av, säger Jenny Hildén.

De tycker inte att byråkratin är så jobbig, för dem har den alltid funnits, så de är vana med den.

– Det kan vara svårare för sådana som är över 50 år, de kan känna byråkratin som väldigt övervakand­e, säger Gustav Hildén.

För Hildéns innebär byråkratin främst en drös med blanketter som ska fyllas i och hälsoinspe­ktörer som kommer på besök.

Gustav Hildén säger att han hela tiden vill utveckla sin verksamhet och prova på nya grödor. Något han gärna i framtiden skulle odla är sparris – det är inte så många som gör det i Finland, trots en stor efterfråga­n.

– Att odla sparris är handarbete från början till slut, och dessutom tar det två till tre år innan man börjar få skörd, säger Gustav Hildén.

Då är tröskeln ganska hög att sätta tid, ork och pengar på sparrispla­ntor. Hildén säger att de ändå skulle klara det med den mängd anställda de nu har, eftersom jordgubbsp­lockarna kunde sköta om sparrisodl­andet, då säsongen för sparris är före jordgubbar­na mognar.

En annan önskan han har är att kunna ha några får och grisar på gården, så att kunderna på sommaren kunde välja ut den gris de vill ha på julbordet.

En stor del av Hildéns bekantskap­skrets jobbar som företagare, men de bedömer att det blivit vanligare i synnerhet på landsbygde­n.

– Det har nog blivit vanligare att jobba som underentre­prenör åt någon annan, säger Gustav Hildén.

 ??  ?? Gustav och Jenny Hildén på Lill-Breds gård i Ingå. Arbetsdaga­rna är långa,
Gustav och Jenny Hildén på Lill-Breds gård i Ingå. Arbetsdaga­rna är långa,
 ??  ?? JORDGUBBSO­DLARE. Gustav och Jenny Hildén köpte Lill-Breds gård då de fick tillfället. Jordgubbar­na de säljer kan antingen köpas direkt från gården eller från ett antal butiker i trakten. Kunden kan också välja att plocka gubbarna själv.
JORDGUBBSO­DLARE. Gustav och Jenny Hildén köpte Lill-Breds gård då de fick tillfället. Jordgubbar­na de säljer kan antingen köpas direkt från gården eller från ett antal butiker i trakten. Kunden kan också välja att plocka gubbarna själv.
 ??  ?? men då man har nöjda kunder som köper ens produkter orkar man jobba på. Jenny Hildén intygar att de nog hinner med semester också, men inte på sommaren.
men då man har nöjda kunder som köper ens produkter orkar man jobba på. Jenny Hildén intygar att de nog hinner med semester också, men inte på sommaren.
 ??  ?? MÅNGA JÄRN I ELDEN. Då kunderna kommer till gården för att köpa jordgubbar och annat grönt betjänar Jenny Hildén och Karin Ståhl dem med exempelvis kaffe och en semla eller kaka.
MÅNGA JÄRN I ELDEN. Då kunderna kommer till gården för att köpa jordgubbar och annat grönt betjänar Jenny Hildén och Karin Ståhl dem med exempelvis kaffe och en semla eller kaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland