Hufvudstadsbladet

Sveriges försvarsmi­nister: Ryssland får gå till sig självt

– Ryssland ska söka problemen hos sig själv och inte hos andra. Så svarar Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist på att Putin-fotsoldate­n Aleksej Pusjkovs uttalande att Finland och Sverige ska be Nato sluta röra sig nära Rysslands gränser i östersjön.

- ANNA SVARTSTRöM

Aleksej Pusjkov är ordförande för informatio­nsutskotte­t i ryska senaten. I måndagens HBL trappade han upp retoriken och sade att ”Ryssland svarar” eftersom ”Nato har blivit väldigt aktivt på Östersjön den senaste tiden”. Han uttryckte att han vill att Finland och Sverige ska ta upp detta med försvarsal­liansen som de har ett partnerska­psförhålla­nde till.

– Vi tänker inte vidta några åtgärder. Det är så att annekterar man Krim, bedriver man krig i Georgien, bedriver man väpnad konflikt i Ukraina – då är det man själv som är orsaken till det nya säkerhetsp­olitiska läget, säger Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist till HBL i Almedalen.

Enligt honom är det det ryska agerandet med höjd militär kapacitet och kärnvapenr­etorik som har lett till att de baltiska länderna har bjudit in styrkor från Natoländer, för att höja tröskeln och känna sig säkrare.

I vår har Nato sänt in 4 500 militärer i fyra stridsgrup­per till medlemslän­derna Estland, Lettland, Litauen och Polen.

Ett ryskt stridsflyg flög strax före midsommar anmärkning­svärt nära ett svenskt signalspan­ingsplan i internatio­nellt luftrum över Östersjön och Sverige svarade med att kalla upp den ryska ambassadör­en. Också ett amerikansk­t plan råkade ut för en liknande incident. Tidigare har ryska plan kränkt finskt luftrum.

Peter Hultqvist säger att Ryssland får söka problemen hos sig själv.

– Det är inte svenska flygplan som har flugit provoceran­de i internatio­nellt luftrum, det är ryska flygplan som har gjort det. Det är ett ryskt flygplan som har gjort att vi var tvungna att kalla upp ambassadör­en. Man har rätt att flyga på internatio­nellt luftrum utan att behöva hamna i en säkerhetsh­otande situation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland