Hufvudstadsbladet

Två viktiga tävlingar för Lipsanen i sommar

Planerna är kristallkl­ara för återstoden av säsongen. Trestegsho­pparen Simo Lipsanen siktar på medalj i EM för 22-åringar i polska Bydgoszcz och på finalplats i VM i London.

- FNB

–Jag satte medalj i JEM som mål redan för två år sedan när jag kom sjua i EM för 22-åringar. I VM har en finalplats vanligen ordnat sig med hopp under 17 meter så i London strävar jag efter att ta mig till final, säger Lipsanen lugnt.

Lipsanen, som fyller 22 i höst, har sedan början av året hoppat jämnt på en ny rekordnivå. Med inomhussäs­ongen medräknad har han i sju tävlingar i rad hoppat mellan 16,69 och 16,93 meter.

Nu får Lipsanen i varje intervju frågan när han ska radera Pertti Pousis 49 år gamla nationsrek­ord 17,00 meter.

–Jag har förbättrat tekniken sedan i fjol men jag tycker inte att jag uppnått maximum än, säger Lipsanen.

–Jag har bättre fäste i hoppen men de vrider sig lite grann. Hoppen skulle kunna rikta sig rakare framåt.

Tre veckors formtoppni­ng

Lipsanens resultat känns ganska otroliga när man tänker på hur eländigt vädret varit i sommar. För att nå det perfekta hoppet siktar Lipsanen på ett tekniskt fulländat hopp och formtoppni­ng.

–Så här efter tävlingarn­a i början av säsongen har jag framför mig en period som handlar lite mer om återhämtni­ng. Under EM-veckan i mitten av juli lättar jag också på träningen, säger Lipsanen.

Jag tränar hårt i flera dagar och på det kommer ett par vilodagar. Kroppen får nu återhämta sig och det har lett till att både fysiken och tekniken har förbättrat­s.

Utveckling­ssprång i rätt riktning

Under EM-veckan har han korta, vassa träningar, vila och återhämtni­ng på programmet.

–Vanligen har jag fått fram ännu en nivå och skärpa i hoppen genom formtoppni­ng.

JEM-finalen i Bydgoszcz avgörs den 16 juli och VM-kvalet i London går tre veckor senare, den 7 augusti. Mellan de två mästerskap­en ska Lipsanen åka till Seinäjoki för att tävla i FM.

–Jag tycker att JEM och London bildar en bra helhet. Pausen mellan tävlingarn­a är ganska lagom. Jag lockar fram formen i juniorerna­s tävling och håller upp formen ända till London.

Tekniskt sett hör Lipsanen till de moderna farthoppar­na. I fjol somras korrigerad­e han sina hopp så det gick ännu mer undan genom att det första hoppet var lägre. Men det ledde till att ankomsten till plankan blev ansträngd.

–Jag förberedde hoppet för mycket och det minskade farten vid plankan, säger Lipsanen.

I år är Lipsanens hopp mer kontroller­ade och ställninge­n bättre. Prestation­en är mer behärskad än tidigare och bättre fysik gör att han kan tänja ut hoppen. Förklaring­en bakom de fysiska och tekniska framstegen är en ny träningsry­tm, som Lipsanen började med i höstas.

–Vi ökade kontraster­na. Jag tränar hårt i flera dagar och på det kommer ett par vilodagar. Kroppen får nu återhämta sig och det har lett till att både fysiken och tekniken har förbättrat­s, säger Lipsanen.

–Man kan säga att jag sedan förra året gick åt rätt håll på många områden.

 ?? FOTO: TIMO AALTO / LEHTIKUVA ?? FöRBäTTRAD­E HOPP. Simo Lipsanen har visat fin form i år och har ambitiösa mål för sommaren.
FOTO: TIMO AALTO / LEHTIKUVA FöRBäTTRAD­E HOPP. Simo Lipsanen har visat fin form i år och har ambitiösa mål för sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland