Hufvudstadsbladet

Hur länge blundar regeringen för barnfamilj­ernas behov?

- MIKAELA NYLANDER Riksdagsle­damot (SFP), medlem i kulturutsk­ottet

En arbetsgrup­p tillsatt av Utbildning­s- och kulturmini­steriet föreslår förändring­ar i bland annat dagvårdsav­gifternas storlek och hemvårdsst­ödets längd. Syftet med utredninge­n är oklart, kommer regeringen över huvud taget att gå vidare med förslagen? Centern och tidigare Sannfinlän­darna har hittills varit ovilliga att förkorta tiden för hemvårdsst­ödet.

Enligt utredninge­n borde avgifterna i småbarnspe­dagogiken sänkas ytterligar­e för att fler barn skulle delta. Mångsidig forskning visar entydigt att en kvalitativ småbarnspe­dagogik har långtgåend­e positiva effekter på barnens inlärning ända upp i tonåren och på andra viktiga färdighete­r, såsom social kompetens. Småbarnspe­dagogiken jämnar ut de skillnader i inlärnings­resultat som barns socioekono­miska bakgrund ger upphov till. Utrednings­personerna föreslår också att den avgiftsfri­a förskoleun­dervisning­en skulle omfatta även 5-åringar.

Hemvårdsst­ödet borde enligt utredninge­n förkortas med ett år för att uppmuntra att barn deltar i småbarnspe­dagogiken och till kvinnornas sysselsätt­ning. SFP anser att det nuvarande hemvårdsst­ödet och föräldrale­digheterna inte gagnar kvinnors karriärutv­eckling. Återgången till arbetslive­t fördröjs och påverkar lönen, vilket också påverkar kvinnornas framtida pension.

Utrednings­personerna bedömer också att hemvårdsst­ödet används flitigast i grupper där barn skulle dra nytta av att delta i småbarnspe­dagogisk verksamhet tidigare.

De resultat som utredninge­n kommer fram till stämmer väl överens med det förslag till familjepol­itisk helhetsref­orm som SFP lagt fram. Enligt SFP:s förslag skulle familjeled­igheterna reformeras enligt 6+6+6-modellen. Modellen ger vardera föräldern rätt till en sexmånader­speriod inkomstrel­aterad familjeled­ighet. Någondera av föräldrarn­a kan använda sig av den tredje perioden.

Fördelen med modellen är att den sporrar papporna att använda sig av familjeled­igheterna mer än de gör i dag. Den inkomstrel­aterade perioden förlängs alltså och minskar på behovet av dagvård och på användande­t av hemvårdsst­ödet. I vår modell halverar vi rätten till hemvårdsst­öd till max 13 månader. Vi föreslår att alla barn över tre år har rätt till fyra timmar avgiftsfri småbarnspe­dagogik per dag. Inkomstfäl­lorna minskar för småbarnsfa­miljer och förslaget skapar jämlika förutsättn­ingar för alla barn oberoende av bakgrund.

Vi vill med vår modell skapa större flexibilit­et som gör det lättare att kombinera arbete och familj. Vårt förslag förstärker också jämställdh­eten i föräldrask­apet i och med att det uppmuntrar pappor att utnyttja familjeled­igheter. Småbarnspe­dagogiken görs mera tillgängli­g. Modellen möjliggör också att skillnader­na i löne- och pensionsin­komsterna mellan kvinnor och män som uppstår efter långa familjeled­igheter minskar.

I småbarnspe­dagogiken borde den språkinlär­ning som sker via sång och lek införas. I Finland läser vi alltför få språk i ett alltför sent skede. Också här är forskninge­n entydig. Ju yngre barnet är desto lättare är det att lära sig nya språk. Utredninge­n påtalar också behovet av välutbilda­d personal inom småbarnspe­dagogiken. En del av den finländska framgången inom utbildning­ssektorn kan förklaras med högt utbildade lärare. Det här gäller också för småbarnspe­dagogiken.

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets utredning tar fasta på den forskning som gjorts och kommer med konkreta förbättrin­gsförslag. Nu är det dags för regeringen att äntligen göra något konkret för att trygga en kvalitativ småbarnspe­dagogik för alla barn samt skapa större flexibilit­et för barnfamilj­erna. Forskninge­n är entydig, det som nu behövs är politisk framförhål­lning. Vad gör regeringen?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland