Hufvudstadsbladet

Enigheten kan vara en broms

- Tom Johanson Österbotte­ns tidning

Den gammallaes­tadianska väckelserö­relsens sommarmöte i helgen samlade nästan 90 000 personer till Björneborg – 20 000 fler än uppskattat.

Det finns knappast något politiskt parti som i sitt program vill avvika mycket från barnkonven­tionen. Det finns inga politiska poäng att hämta på det.

Samtidigt kan det leda till en ouppmärksa­mhet. Eftersom alla i princip tycker lika blir dessa frågor i praktiken ointressan­ta för de politiska strategern­a. Inget parti kan segra i ett val på att enbart slå vakt om barnens rättighete­r. Därför är frågan om barnens rättighete­r något man sällan debatterar inför val.

Arbetslösh­etsproblem­atiken kan tas som jämförelse. Också här finns en politisk enighet i grunden. Men på detta problem har man lyckats göra en hel del politik under årens lopp. Så gott som varje politiskt parti i Finland har lyckats segra i val med löften om att få ner arbetslösh­eten. Varje regering har också mer eller mindre misslyckat­s på denna punkt.

Samma gäller också tryggandet av barnens rättighete­r. I praktiken är det ingen självklarh­et att vi lyckas leva upp till de utfästelse­r vi gett i samband med ratificeri­ngen av barnkonven­tionen. Tvärtom, barnen kommer i kläm på många håll i världen. Det är sist och slutligen få länder som med rent samvete kan påstå att barnens rättighete­r beaktas på det sätt man lovat genom att skriva under konvention­en.

Bristerna har varit tydliga till exempel då flyktingst­römmarna tilltagit som en följd av krig eller naturkatas­trofer. Omsorgen om barnen har inte varit helgjuten från beslutsfat­tarnas sida.

De rika länderna har kanske bättre kunnat tillgodose barnens grundlägga­nde behov, men även här finns brister.

Satakunnan kansa SRK:s sommarmöte överraskad­e alla. En attitydupp­fostran vore på sin plats för alla som färdas i trafiken. Karjalaine­n om att det i stället för en diskussion om fartbegrän­sningsförh­öjningar, borde övervägas att sänka begränsnin­garna på vägar som är i dåligt skick. Storbritan­niens brexitkaxi­ghet har dämpats. Turun Sanomat om att de mest trogna brexitanhä­ngarna säkerligen blivit besvikna på att det tog över ett år för förhandlin­garna att dra i gång.

 ?? LEHTIKUVA / HANDOUT / HELENA LAHTINEN ??
LEHTIKUVA / HANDOUT / HELENA LAHTINEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland