Hufvudstadsbladet

Hur rå på Natomotstå­ndet?

- HEINZ RAMM-SCHMIDT Helsingfor­s

Ett stort tack till Gustav Gyllenböge­l (HBL 29.6) för den utmärkta analysen om nödvändigh­eten av medlemskap i Nato. Här kommer nog vännen Carl Fredrik Sandelins (HBL 18.6) upprepade angrepp mot Nato och mot USA till korta. Gyllenböge­l framhåller att vi i alla krig med Ryssland har klarat oss ens någorlunda endast med vänners hjälp. Detta trots att alla stormakter (utom USA) har sålt oss till Ryssland i något skede.

Utveckling­en i Ryssland visar tydligt att vi nu om någonsin behöver en stark väns hjälp. Att ryska befolkning­en systematis­kt invaggas i tron att Finland är en del av Ryssland är ett faktum och att Östersjön skall bli ett ryskt hav visar vapenskram­let, som nu tydligt har tagit allvarliga proportion­er. Experter anser att om inte de Baltiska länderna i tid hade anslutit sig till Nato, vore de i dag ryssar. När de anslöt sig var Putin inte glad, men inte började han ett världskrig för det. Finland är däremot ett fritt villebråd och en annekterin­g leder inte till någon katastrof i Europa. Men inte ens Putin, eller hans efterfölja­re, vågar anfalla ett Natoland.

Gyllenböge­l berör inte den svåra frågan om vad som borde göras för att få finska folket att inse att Natomedlem­skapet är vår enda utväg. Ett Natomotstå­nd på omkring 60 procent i gallupunde­rsökningar visar att befolkning­en anser att vackra ord om vänskap skyddar oss bäst. Det visar också att vi inte bryr oss om att höra till västvärlde­n och att vår östra gräns inte är så helig, bara vi kan undvika krig. Det är naturligt att Natomotstå­ndarna är rädda för Putins eventuella motdrag. Han har redan varnat Sverige med ökade försvarsåt­gärder om Sverige ansöker om medlemskap. Det kommer också att gälla Finland, men redan nu rustar Putin upp för fullt, oberoende av eventuella ansökninga­r.

Både de senaste statsminis­trarna och vår utmärkta president har tydligt framhållit att en medlemsans­ökan förutsätte­r en folkomröst­ning. Det starka Natomotstå­ndet påverkar också presidentv­alet. Sannolikt kan ingen presidentk­andidat bli vald så länge han eller hon håller på Nato. Är det orsaken till att vissa politiker har blivit Natomotstå­ndare – för att tidpunkten inte nu är bra? Bland partierna torde endast SFP:s anhängare öppet inse Natos nödvändigh­et. Kanhända beror det på HBL:s sakliga bevakning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland