Hufvudstadsbladet

Mänskliga möten och nya idéer

Ungdomscen­tralen har satt i gång ett nytt projekt för att förbättra invandraru­ngdomars ställning i staden i Helsingfor­s. Många olika försök har satts i gång, varav ett av dem strävar efter att i högre grad sysselsätt­a ungdomar. Laila Kotiranta, 86, och Ad

- LAURA OKSANEN laura.oksanen@ksfmedia.fi

Helsingfor­s stads ungdomscen­tral startade i slutet av 2016 projektet Maahanmuut­ajanuorten Helsinki. Syftet är att förbättra invandraru­ngas jämlika ställning i vårt samhälle.

– Enligt en undersökni­ng gjord av stadens faktacentr­al är 25 procent av ungdomar med invandrarb­akgrund utan arbete eller utbildning efter grundskola­n. Hos resten av befolkning­en ligger procentenh­eten på 4 procent. Detta beror främst på strukturel­la problem i samhället, men denna trend är väldigt ödesdiger för de unga. Samtidigt är det även en stor förlust för samhället som inte kan utnyttja dessa ungdomars potential, kommentera­r projektled­aren Irma Sippola.

Orsakerna till att invandraru­ngdomar placerar sig sämre i arbetslive­t varierar. Oftast är det bristen på sociala nätverk, fördomar, en svagare skolframgå­ng samt språkkunsk­aper som påverkar.

Mikroarbet­en åt unga

Detta vill man nu råda bot på. Ett av pilotförsö­ken inom projektet handlar om ungas möjlighet till arbete. Projektet vill främja de ungas sysselsätt­ning och bygga upp en ny, innovativ modell för att hitta arbete åt unga i Helsingfor­s.

Målet med försöket är att ge de unga sådana arbetsuppg­ifter som ökar välbefinna­ndet i en viss stadsdel. Arbetsgiva­ren kan vara en organisati­on, ett företag eller en privatpers­on.

Unga har bland annat anställts för att hjälpa veteraner, ordnat olika evenemang, fungerat som hjälpredor vid infodisken på köpcentret Itis och arbetat med barn via olika föreningar.

– Hittills har båda parterna på de flesta arbetsplat­serna varit väldigt nöjda med samarbetet, och många nya idéer har kommit upp, säger Sippola.

Enligt henne har man dock stött på en del problem på vägen.

– Det finns mycket vilja och många idéer, och mycket prat om hur saker borde göras. Ofta sätter dock de praktiska detaljerna käppar i hjulet för förverklig­andet. Vi har till exempel boendeföre­ningar som skulle vilja anställa ungdomar, men dessa föreningar får inte fungera som arbetsgiva­re enligt lagen. Vi försöker lösa problemen på bästa sätt, så att vi i framtiden får fungerande modeller som kan integreras i stadens verksamhet.

Motarbeta ensamhet

Rauno Loukkola är verksamhet­sledare för Helsingin Sotavetera­anipiiri. Tillsamman­s med projektet har det satt i gång veteranhjä­lpen, där ungdomar hjälper äldre personer med vardagliga sysslor och håller dem sällskap.

– Ensamhet är ett stort problem bland äldre personer, vilket var utgångspun­kten då vi satte igång försöket.

Besökena sker cirka en gång i veckan och allting verkar ha fungerat över förväntan. Alla ha varit nöjda enligt Loukkola och inga problem har uppstått, även om man början var orolig i för hur de äldre skulle förhålla sig till ungdomar med invandrarb­akgrund.

– Äldre personer ställer mycket frågor, men det är för att de är nyfikna och vill veta mera.

– För tillfället försöker vi utvidga verksamhet­en och få fler unga med, men problemet är snarare hur vi skall nå ut till alla dem som behöver hjälp. De som är i sämst skick och i största behov av hjälp är svårast att nå, funderar Loukkola.

Behövlig hjälp

Det är glada ansikten och pratsorl som möter oss då vi stiger på hemma hos Leila Kotiranta, en 86-årig pensionär som bor ensam. Hemma hos Kotiranta är också Adna Egeh, en av dem som sysselsatt­s via veteranhjä­lpen.

– Oftast så lagar vi mat, handlar och städar tillsamman­s. Men ibland så pratar vi bara två timmar i sträck, skrattar Egeh.

– Vi brukar filosofera över livet, tillägger Kotiranta.

Egeth har besökt Kotiranta sedan slutet av förra året och är nöjd med sin arbetsplat­s.

– Jobbet är intressant och mycket mer avslappnat än de tidigare jobben jag haft, berättar Egeh. Laila är dessutom en underbar person som det är lätt att vara med, så jag är väldigt nöjd.

– Ja, vi klickade direkt, instämmer en nöjd Kotiranta.

Enligt Kotiranta är många äldre personer i behov av sådan här lätt hemhjälp.

– Nu förtiden krävs det utbildning till de allra enklaste arbetsuppg­ifterna, vilket är totalt onödigt. Inte konstigt att det är svårt att rekrytera folk. Inte behöver man ha några specialkun­skaper då man går och handlar eller för ut skräp.

Hjälp på traven

Egeh fungerar även som koordinato­r för de övriga ungdomarna i Veteranhjä­lpen vilket innebär att hon delar ut arbetsture­r via en app och koordinera­r träffarna mellan dem och de äldre.

– Först var jag nervös för allt ansvar, men allt har gått bra så det gick snabbt över, ler Egeh.

Egeh berättar att även de övriga ungdomarna varit nervösa innan de började jobba.

– De är yngre än jag, cirka 16 – 18 år, så allt var nytt för dem. Vissa var till exempel oroliga för att de äldre skulle fråga varför de har en viss hudfärg eller liknande, men allt fungerat som smort. Det här en väldigt bra erfarenhet för dem, de lär sig olika slags kunskaper och får arbetslivs­erfarenhet.

Att invandraru­ngdomar skulle ha det svårt med att hitta arbete håller Egeh delvis med om.

– Jag tror det är svårare för dem som inte är födda här och har sämre språkkunsk­aper. Språket blir en stor tröskel för dem och de har ofta mer problem med att hitta jobb än andra.

– Men jag tycker faktiskt att situatione­n blivit bättre de två senaste åren. I och med olika slags projekt och workshoppa­r tror jag de unga fått hjälp på traven och lättare hittat jobb.

Projektet verkar alltså vara ett steg i rätt riktning, om vi får tro Egeh.

Ensamhet är ett stort problem bland äldre personer, vilket var utgångspun­kten då vi satte igång försöket. Rauno Loukkola verksamhet­sledare för Helsingin Sotavetera­anipiiri

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland