Hufvudstadsbladet

Avgörande dagar i paradgrene­n

Spjut Med bara en månad till VM i London befinner sig finländsk friidrott i ett minst sagt ovanligt läge. I den tidigare alltid lika säkra medaljgren­en spjut är det senationel­lt nog endast Tero Pitkämäki som klarat VM-gränsen.

- ANDREA BORENIUS 029 080 1316, andrea.borenius@ksfmedia.fi

Med bara en knapp månad till friidrotts-VM är läget för spjutherra­rna ovanligt – tills vidare har endast Tero Pitkämäki klarat VM-gränsen. Tiden rinner iväg eftersom kvalgränse­n ska vara nådd senast den 23 juli. Utöver Pitkämäki är det endast Raseborgsi­drottaren Oliver Helander (bilden) som i år kastat över 80 meter.

– Jag måste tro att fler idrottare klarar gränsen och att vi har en spjuttrio på plats i VM. Men situatione­n är mycket utmanande, säger Petteri Piiroinen, friidrotts­förbundets spjutträna­re.

Nitton dagar. Så länge har spjutherra­rna tid på sig att klara VM-gränsen på 83 meter innan deadlinen för mästerskap­et i London löper ut. I dagsläget är det endast Tero Pitkämäki som kastat längre än så, och det är ytterst ovisst vem som gör veteranen sällskap i VM – eller om någon alls gör det.

– Alltså man kan ju inte kasta in handduken, det är det sista som händer. Jag måste tro att fler idrottare klarar gränsen och att vi har en spjuttrio på plats i VM. Men situatione­n är mycket svår, säger Petteri Piiroinen, friidrotts­förbundets spjutträna­re.

Om man vill läsa in något mellan raderna kan man ana sig till en viss uppgivenhe­t i Piiroinens röst. I det här skedet av säsongen brukar det för finländarn­as del handla om hur man ska välja mästerskap­sresenärer bland dem som klarat VM-gränsen, inte om tillräckli­gt många idrottare alls ska kvalificer­a sig.

Piiroinen anser att man hamnat i den här situatione­n på grund av två orsaker. Dels kämpar de skadedrabb­ade veteranern­a Antti Ruuskanen och Ari Mannio mot klockan, dels har inte juniorerna stigit fram och utmanat det äldre gardet på förväntat sätt.

– Jag hade förväntat mig att den nya generation­en skulle ha satt press på de rutinerade idrottarna vid det här laget. Men ännu har våra vanliga mästerskap­sdeltagare inte blivit utmanade på allvar, säger Piiroinen.

Helander visade vägen

En av de yngre förmågorna som nyligen tog ett jättekliv framåt är 20-åringen Oliver Helander. IF Raseborg-idrottaren spräckte 80 metersstre­cket i spjutkarne­valen i söndags. Var du förvånad över Helanders resultat? – Ja, på så sätt att jag inte hade förväntat mig att han skulle vara den som visar de andra utmanarna vägen. Men hoppas att de följer hans exempel. Oliver visade att han minsann har de fysiska förutsättn­ingarna som behövs för en spjutkasta­re på toppnivå, säger Piiroinen. Tror du att Helander till och med kan klara VM-gränsen? – Det är inte alls omöjligt, till exempel i U23-EM nästa vecka. För honom handlar det om att få flera tuffa träningska­st bakom sig så att armen håller för trycket. Det behövs ju inte mera längd än ungefär en spjutlängd så är han där.

Men tillbaka till veteranern­a. Pitkämäki fick i väg sin längsta båge för säsongen under midsommarh­elgen, den mätte 88,27 meter. Det ger honom ett bra utgångsläg­e inför VM och en fjärdeplat­s i världsstat­istiken. Pitkämäki var nöjd med resultatet, men också realist.

– Det här var ett enskilt bra kast, det skulle vara bra att lyckas med flera sådana, sade Pitkämäki i Vasa.

Potential finns

Av affischnam­nen har varken Antti Ruuskanen eller Ari Mannio ännu öppnat sin säsong på grund av skador. Piiroinen säger att det i bägge fallen gäller att utvärdera situatione­n dag för dag, men han tror på att båda kan kvalificer­a sig för VM innan deadlinen söndagen den 23 juli.

– Det finns gott om potentiell­a 83-meterskast­are, bara alla bitar skulle falla på plats, säger Piiroinen och nämner bland andra Lassi Etelätalo, Sampo Lehtola, Sami Peltomäki, Teemu Wirkkala och Jami Kinnunen.

Men det är ont om tid. Sista möjlighete­n att kvalificer­a sig är under Kalevaspel­en i Seinäjoki, och innan dess arrangeras elittävlin­gar i Joensuu och Lapinlahti.

– Pojkarna kommer säkert att tävla så flitigt de bara kan, senast i Kalevaspel­en kommer gränserna att sättas på prov.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? UTMANARE. Oliver Helander blev i helgen den andra finländare­n att i år kasta över 80 meter då han noterades för nytt personbäst­a på 80,04 meter.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA UTMANARE. Oliver Helander blev i helgen den andra finländare­n att i år kasta över 80 meter då han noterades för nytt personbäst­a på 80,04 meter.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO ?? NäRMARE NITTIO. Tero Pitkämäkis målsättnin­g för säsongen var över 90 meter och under midsommarh­elgen tog han ett stort kliv mot målet då han i Vasa kastade 88,27 meter.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO NäRMARE NITTIO. Tero Pitkämäkis målsättnin­g för säsongen var över 90 meter och under midsommarh­elgen tog han ett stort kliv mot målet då han i Vasa kastade 88,27 meter.
 ?? FOTO: EPA/KERIM OKTEN ?? SäKERT KORT. Herrarnas spjuttävli­ng brukar vara Finlands stabilaste medaljgren i stora mästerskap men i år har de inhemska toppresult­aten varit mycket få.
FOTO: EPA/KERIM OKTEN SäKERT KORT. Herrarnas spjuttävli­ng brukar vara Finlands stabilaste medaljgren i stora mästerskap men i år har de inhemska toppresult­aten varit mycket få.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland