Hufvudstadsbladet

Centern stark i Sverige

Politikerv­eckan Med fjorton månader till val går debatten i Sverige het om hur nästa regering ska se ut. Moderatern­a rasar, Socialdemo­kraterna tuffar på och Sverigedem­okraterna är i vågmästarr­oll. Centerpart­iets Annie Lööf lyser som en allt starkare möjli

- anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Centerleda­ren Annie Lööf lyser allt starkare på den politiska himlen när Sverige är på väg in i ett valår.

När det i går var dags för partiets dag i Almedalen handlade många av frågorna om vem hon kan tänka sig regera med.

– Sverigedem­okraterna ändrar hela spelplanen, säger Göran Eriksson, politisk kommentato­r på Svenska Dagbladet.

VISBY Visby vaknar visserlige­n till regn när det är Centerpart­iets dag under Almedalsve­ckan som pågår på Gotland. För partiledar­en Annie Lööf är det ändå medvind som gäller.

Opinionssi­ffrorna är urstarka. Från att ha fått 6,1 procent av rösterna i riksdagsva­let 2014, visar den senaste mätningen från Statistisk­a centralbyr­ån att 11,3 procent skulle rösta på Centerpart­iet om det var val i dag – en del opinionsun­dersökning­ar ger en ännu större ökning.

Så här stort stöd har Centerpart­iet inte haft på 27 år.

För att inte tala om siffrorna för Annie Lööf själv. Hon är nu den partiledar­e som väljarna har högst förtroende för. Då leder hon landets tredje största parti.

– Jag är väldigt glad över det kvitto som faktiskt visas för Centerpart­iets ledarskap och politiska utveckling. Jag tror att många har sett att vi har varit starka i våra värderinga­r, att vi har stått pall när vindarna har blåst ganska hårt, säger Annie Lööf till HBL.

Hon hänvisar till Moderatled­aren Anna Kinberg Batras utspel i vintras där partiet öppnade för samarbete med invandring­skritiska Sverigedem­okraterna.

Sverigedem­okrater påverkar

När Annie Lööf går mellan debatter och intervjuer i Visby – schemat är fullspäcka­t – stannar många förbipasse­rande upp och knäpper en bild på henne.

Kan det här vara Sveriges nästa statsminis­ter?

”Okrönt drottning” kallas hon i en artikel i Sydsvenska­n. Och Lööf har klart stärkt sin position i den borgerliga Alliansen som partiet ingår i – och som är i opposition medan Socialdemo­kraterna, med Stefan Löfven som statsminis­ter, och Miljöparti­et bildar regering.

Men det parlamenta­riska läget i Sverige, där Sverigedem­okraterna har tagit över platsen som näst största parti och är i vågmästarr­oll, gör det hela komplicera­t. Det här i ett land där väljarna av tradition vet hurdan regering de stödjer när de röstar. Därför är en stor del av fokuset med ett drygt år kvar till val på just regeringsf­rågan, vilket blir tydligt i Almedalen.

– Centerpart­iet driver politik och brinner för att byta ut Stefan Löfven som statsminis­ter. Vi vill öka Centerpart­iets inflytande i svensk politik, vi vill byta ut Stefan Löfven och vi vill bilda en Alliansreg­ering, säger Annie Lööf.

Hon ”ser fram emot att Anna Kinberg Batra blir Sveriges första kvinnliga statsminis­ter”. Samtidigt säger hon ändå att det är det största allianspar­tiets partiledar­e som är statsminis­terkandida­t.

Ensamt har Alliansen inte, som det ser ut i dag, tillräckli­gt stort parlamenta­riskt stöd. Centerpart­iet säger till skillnad från Moderatern­a bestämt nej till samarbete med Sverigedem­okraterna, ett parti som hon säger har tydligt rasistiska rötter.

– Det är ett parti som inte går att samarbeta med, de är väsensskil­da från det samhälle och Sverige som jag vill bygga. Våra ideologisk­a utgångspun­kter är helt aparta, och det finns inga förutsättn­ingar för mig att samarbeta med ett aggressivt nationalis­tiskt parti, säger hon till HBL.

– Regeringsf­rågan sliter sönder det borgerliga samarbetet, säger Göran Eriksson, politisk kommentato­r på Svenska Dagbladet.

Över blockgräns­erna?

Centern i Sverige är ett liberalt parti som jämfört med Centerpart­iet i Finland i högre grad attraherar storstadsv­äljare.

En del av lyftet för partiet på senare tid består enligtGöra­n Erikssonav besvikna Moderater som ogillar flörten med Sverigedem­okraterna. Dessutom finns det i uppgången en Annie Lööf-effekt där hon uppfattas som tydlig och bra på att kommunicer­a. Så har det inte alltid varit, i början av karriären var kritiken i stället hård.

Utmaningen för Lööfs del är enligt Eriksson att hålla kvar de nya väljarna.

Håller framgången i sig till valet är det heller inte klart hur hon verkligen kommer agera, scenariern­a som hon själv för fram är flera.

Jonas Hinnfors, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t, säger att det hela kokar ner till det som kan ses som kärnfrågan i svensk politik.

– Antingen accepterar man Sverigedem­okraterna eller så börjar man samarbeta över blockgräns­erna.

För Centerns del ser Hinnfors alternativ­et att efter valet samarbeta med Socialdemo­kraterna som mer sannolikt, – en modell vi i Finland inte är ovan vid – även om det enligt honom för Lööf handlar om att välja mellan för henne ”två onda ting”.

När det är dags för Annie Lööfs partiledar­tal på scenen i Visby skiner i alla fall solen.

 ?? FOTO: JANERIK
HENRIKSSON ?? EFTER REGN KOMMER SOL. När Moderatern­a rasar i opinionen i Sverige har Centerpart­iets Annie Lööf klättrat upp som en möjlig ny ledare för den borgerliga Alliansen – och därmed också eventuell statsminis­ter. Med Sverigedem­okraterna i vågmästarr­oll är...
FOTO: JANERIK HENRIKSSON EFTER REGN KOMMER SOL. När Moderatern­a rasar i opinionen i Sverige har Centerpart­iets Annie Lööf klättrat upp som en möjlig ny ledare för den borgerliga Alliansen – och därmed också eventuell statsminis­ter. Med Sverigedem­okraterna i vågmästarr­oll är...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland