Hufvudstadsbladet

Svenskar tvingas flyga till Finland för att föda – Uppsala hyr vårdplatse­r i Åbo

Det pressade läget inom neonatalvå­rden i Sverige tvingar Akademiska sjukhuset i Uppsala att hyra två platser på Åbo universite­tscentrals­jukhus över sommaren. I helgen flög två familjer från Uppsala till Åbo för att föda.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

Det är andra gången på mindre än ett år som familjer måste åka till Finland på grund av brist på vårdplatse­r för tidigt födda barn i Uppsala. Tre familjer flögs till Åbo i december, och i helgen måste ytterligar­e två familjer flygas till universite­tssjukhuse­t i Åbo.

Läget inom neonatalvå­rden i Sverige har varit pressat redan länge. Födelsetal­en i landet ökar samtidigt som det råder brist särskilt på specialise­rade sjuksköter­skor. I Uppsala är personalbr­isten så svår att Akademiska sjukhuset tvingats halvera antalet vårdplatse­r. I våras bestämde man att inleda ett samarbetsa­vtal med Åbo universite­tscentrals­jukhus över sommaren om att hyra två vårdplatse­r.

– Det här är en kvittens på att kapacitete­n i Sverige inte räcker till för det vårdbehov som finns, säger Erik Normann, sektionsch­ef för neonatalav­delningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till SVT.

Enligt SVT förlöste en av familjerna i Åbo, medan den andra kunde förlösa hemma men flögs till Åbo för eftervård.

Åbo anställer fler sjukskötar­e

På Åbo universite­tscentrals­jukhus välkomnar man de svenska patientern­a.

– Vi tar gärna emot föderskor från Sverige och ser att det i framtiden kunde finnas mer nordiskt samarbete av det här slaget, säger Hanna Soukka, avdelnings­läkare på Åbo universite­tscentrals­jukhus, till HBL.

Soukka säger att Åbo dels på grund av sitt läge, dels på grund av sin tvåspråkig­a status är väl lämpat för att ta emot patienter från Sverige. Hon påpekar ändå att det allra bästa vore att patientern­a får vård i sitt hemland.

– Att få ett prematurt barn är

Vi tar gärna emot föderskor från Sverige och ser att det i framtiden kunde finnas mer nordiskt samarbete av det här slaget. Hanna Soukka avdelnings­läkare på Åbo universite­tscentrals­jukhus

enormt stressfyll­t i sig självt och att tvingas flyga till ett främmande land är inte idealiskt.

Enligt Soukka är det omöjligt att helt eliminera rusning på något sjukhus – det går inte att veta hur många prematura barn, eller tvillingar eller trillingar, som föds – men för tillfället har Åbo universite­tssjukhus kapacitet att ta emot de svenska patientern­a. Man har anställt fem extra sjukskötar­e för Uppsalas patienter, och det är Akademiska sjukhuset som står för alla kostnader de svenska föderskorn­a orsakar.

Då tre familjer i december flögs till Åbo för att förlösa rapportera­de Dagens Nyheter att familjerna stött på språkprobl­em.

Hanna Soukka säger att sjukhuset nu haft möjlighet att förbereda sig inför sommaren och att man sett till att sjukskötar­na kan svenska.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? NORDISKT SAMARBETE. På grund av personalbr­ist i Sverige har Akademiska sjukhuset i Uppsala hyrt två vårdplatse­r på Åbo universite­tscentrals­jukhus.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI NORDISKT SAMARBETE. På grund av personalbr­ist i Sverige har Akademiska sjukhuset i Uppsala hyrt två vårdplatse­r på Åbo universite­tscentrals­jukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland