Hufvudstadsbladet

”Valet bör flyttas till april”

Valdirektö­r Arto Jääskeläin­en säger att det lönar sig att flytta landskapsv­alet ända till april om det behöver flyttas.

- FNB

HELSINGFOR­S Enligt den nuvarande planen ska landskapsv­alet ordnas i slutet av januari i samband med den första omgången i presidentv­alet.

– Människorn­a har precis röstat, så de kan behöva en andningspa­us. Placeringe­n av valet är ett politiskt beslut; ska valet vara i april–maj eller på hösten, säger Jääskeläin­en.

Presidentv­alets andra omgång ordnas i februari. Jääskeläin­en säger att det länge varit endast Europaparl­amentsval i juni–augusti, men inga inhemska val.

Landskapsv­alet måste flyttas framåt om inte vårdreform­ens valfrihets­lagstiftni­ng blir färdig till början av november. Regeringen har hållit fast vid beslutet att behandla landskapsr­eformen och valfrihets­lagen samtidigt.

Jääskeläin­en säger att det skulle kosta staten ytterligar­e 15 miljoner att ordna landskapsv­alet separat, eftersom staten blir tvungen att ersätta kostnadern­a till kommunerna som ordnar valet. Prislappen nämndes tidigare av Kuntalehti.

Också partierna kommer att få bråttom att samla ihop tusentals kandidater till landskapsv­alet. Till exempel i Nyland får partierna ställa upp högst 148 kandidater var. Även valmansför­eningarna har ont med tid. De kan ställa upp en kandidat om de lyckas samla in hundra namn.

Riksdagsgr­uppen Nytt alternativ som separerat från Sannfinlän­darna tänker bilda partiet Blå framtid. Enligt Jääskeläin­en måste partiet vara registrera­t i partiregis­tret i början av december om det tänker delta i landskapsv­alet i januari.

Det är meningen att systemet med landskap träder i kraft i början av 2019. Om landskapen måste inleda sin verksamhet utan demokratis­kt valda representa­nter kan det leda till nya problem med grundlagen, säger understats­sekreterar­e Tuomas Pöysti, som ansvarar för projektber­edningen av vård- och landskapsr­eformen. Han säger att de centrala besluten i landskapen måste fattas av aktörer som valts in av folket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland